Älä heitä pois! 4 nerokasta tapaa käyttää sipulin kuoria ruoanlaitossa – joukossa todellinen yllättäjä

Niksi mullistaa kananmunien paistamisen

Sipulin kuorille löytyy monia herkullisia käyttötapoja, vinkkaa NDTV Food -sivusto. Yllättävää kyllä, sipulin kuoret sopivat myös teen valmistamiseen!

Katso videolta, miten hyödynnät sipulia kananmunien paistamisessa.

Sipuli on paitsi monipuolinen myös terveellinen kasvis. Sen sisältämät antioksidantit, suojaravintoaineet, flavonoidit ja vitamiinit vahvistavat vastustuskykyä, alentavat kolesterolia ja auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja osana kasvispainotteista, monipuolista ruokavaliota.

Sipuli sisältää esimerkiksi runsaasti kversetiini-nimistä flavonoidia, joka neutraloi haitallisia vapaita radikaaleja, hillitsee tulehdusoireita, vähentää hiussuonten haurautta ja jolla on antihistamiini kaltainen vaikutus. Kversetiinin on havaittu myös vähentävän infektioriskiä ja hoitavan virusinfektioita. Kversetiiniä löytyy erityisesti sipulin uloimmista kerroksista. Usein sipulin kuoret kuitenkin poistetaan puhtaussyistä.

Mutta jos sipulin kuoret pesee huolellisesti, voi niitä käyttää huoletta ruoanlaitossa. Nappaa viisi käyttövinkkiä, joilla saat sipulista irti parhaat maut ja terveyshyödyt.

1. Lisää liemiin ja patoihin

Sipulin kuorien lisääminen keittoihin, liemiin, patoihin ja kastikkeisiin antaa ruokaan runsaasti makua, rakennetta ja kauniin värin. Keitä sipulin kuoria noin tunnin verran ja ota ne sitten pois ruoasta.

2. Tee itse paahdettua sipulimaustetta

Paahdettu sipuli antaa ruokien makumaailmaan potkua ja syvyyttä. Paahdettua sipulimaustetta voi tehdä itse sipulin kuorista. Paahda sipulin kuoria uunissa, kunnes ne tummuvat lähes mustiksi. Rouhi ne sen jälkeen hienoksi jauheeksi ja ripottele ruokiin.

3. Valmista teetä

Sipulin kuorista valmistettu tee voi auttaa flunssasta kärsivää kasviksen vastustuskykyä parantavien ominaisuuksien vuoksi. Samalla lämmin juoma voi helpottaa oireisiin ja tukkoiseen oloon. 

Sipuliteen valmistaminen on helppoa. Leikkaa sipuli paloiksi ja laita teekupin pohjalle yhdessä teelehtien kanssa – mukaan voi heittää vielä inkivääriä. Kaada kuppiin kuumaa vettä ja anna hautua muutaman minuutin ajan ennen juomista.

4. Riisin sekaan makua antamaan

Sipulin kuoria voi käyttää antamaan hienovaraisen kitkerää makua riisiruokiin ja tekemään esimerkiksi paistetusta riisistä entistä parempaa. Keitä riisiä yhdessä sipulin kuorien kanssa ja poista kuoret ennen syömistä.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja