Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Älä heitä pois! 4 nerokasta tapaa käyttää sipulin kuoria ruoanlaitossa – joukossa todellinen yllättäjä

Shutterstock
Julkaistu 01.09.2020 17:02

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Sipulin kuorille löytyy monia herkullisia käyttötapoja, vinkkaa NDTV Food -sivusto. Yllättävää kyllä, sipulin kuoret sopivat myös teen valmistamiseen!

Katso videolta, miten hyödynnät sipulia kananmunien paistamisessa.

Sipuli on paitsi monipuolinen myös terveellinen kasvis. Sen sisältämät antioksidantit, suojaravintoaineet, flavonoidit ja vitamiinit vahvistavat vastustuskykyä, alentavat kolesterolia ja auttavat ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja osana kasvispainotteista, monipuolista ruokavaliota.

Sipuli sisältää esimerkiksi runsaasti kversetiini-nimistä flavonoidia, joka neutraloi haitallisia vapaita radikaaleja, hillitsee tulehdusoireita, vähentää hiussuonten haurautta ja jolla on antihistamiini kaltainen vaikutus. Kversetiinin on havaittu myös vähentävän infektioriskiä ja hoitavan virusinfektioita. Kversetiiniä löytyy erityisesti sipulin uloimmista kerroksista. Usein sipulin kuoret kuitenkin poistetaan puhtaussyistä.

Mutta jos sipulin kuoret pesee huolellisesti, voi niitä käyttää huoletta ruoanlaitossa. Nappaa viisi käyttövinkkiä, joilla saat sipulista irti parhaat maut ja terveyshyödyt.

1. Lisää liemiin ja patoihin

Sipulin kuorien lisääminen keittoihin, liemiin, patoihin ja kastikkeisiin antaa ruokaan runsaasti makua, rakennetta ja kauniin värin. Keitä sipulin kuoria noin tunnin verran ja ota ne sitten pois ruoasta.

2. Tee itse paahdettua sipulimaustetta

Paahdettu sipuli antaa ruokien makumaailmaan potkua ja syvyyttä. Paahdettua sipulimaustetta voi tehdä itse sipulin kuorista. Paahda sipulin kuoria uunissa, kunnes ne tummuvat lähes mustiksi. Rouhi ne sen jälkeen hienoksi jauheeksi ja ripottele ruokiin.

Lue myös: Oletko koskaan tehnyt sipulille näin? Jamie Oliverin käänteentekevä kikka hämmästyttää: Saa ruoan maistumaan paremmalta

3. Valmista teetä

Sipulin kuorista valmistettu tee voi auttaa flunssasta kärsivää kasviksen vastustuskykyä parantavien ominaisuuksien vuoksi. Samalla lämmin juoma voi helpottaa oireisiin ja tukkoiseen oloon. 

Sipuliteen valmistaminen on helppoa. Leikkaa sipuli paloiksi ja laita teekupin pohjalle yhdessä teelehtien kanssa – mukaan voi heittää vielä inkivääriä. Kaada kuppiin kuumaa vettä ja anna hautua muutaman minuutin ajan ennen juomista.

4. Riisin sekaan makua antamaan

Sipulin kuoria voi käyttää antamaan hienovaraisen kitkerää makua riisiruokiin ja tekemään esimerkiksi paistetusta riisistä entistä parempaa. Keitä riisiä yhdessä sipulin kuorien kanssa ja poista kuoret ennen syömistä.

Muista myös nämä ruoat, jotka kannattaa käyttää kuorineen päivineen.

Lue myös: Käytätkö kelta- vai punasipulia? Terveyspommista paljastui uutta tietoa – yksi sipuli ylitse muiden

Lähteet: NDTV Food, MTK, Live Strong, Terveyskirjasto 1 & 2

Lisää aiheesta:

Sipulia ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilalleTässä on paras tapa sipulin pilkkomiseen: Ei kyyneleitä!Oletko koskaan tehnyt sipulille näin? Jamie Oliverin käänteentekevä kikka hämmästyttää: Saa ruoan maistumaan paremmaltaTiesitkö tätä sipulista? Ei koskaan saisi valmistaa näin – maku menee pilalleYhdeksän hedelmää ja vihannesta, joiden kuoriminen kannattaa lopettaa – välittömästi! 10 ainesosaa, jotka keittiöstäsi pitäisi löytyä: Näiden avulla teet entistä parempaa ruokaa!
RuokaniksitRuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruokaniksit
  • 4.10.17:32
    Ruoka

    Tee minuutin kikka pakastekorvapuusteille – mielettömän hyvä lopputulos!

  • 3.10.17:13
    Ruoka

    Tiesitkö? Helppo kikka takaa mikropopcornien onnistumisen

  • 23.9.17:17
    Ruoka

    Tiesitkö tätä ketsuppikikkaa? Viimeisetkin tipat pullosta ulos

  • 21.9.09:45
    Ruoka

    Parasta keitettyä parsakaalia: Testaa Samulin kypsennyskikka

  • 20.9.09:43
    Ruoka

    Tiesitkö? Näin parsakaali kannattaakin pestä