Aamupalaksi pihviä ja banaanileipää – näin maailmalla syödään

aamupalalautanen
Joerg Beuge

Tiedätkö mitä paikalliset syövät aamupalaksi Intiassa tai Meksikossa? Lue millaisella aamiaisella päivä lähtee käyntiin ympäri maailmaa.

Sanotaan, että aamupala on päivän tärkein ateria. Jos suomalaisille perinteinen puuroaamiainen alkaa tympiä, kokeile aamupalavaihtoehtoja kauempaa maailmalta.

Meksiko

Meksikolainen aamupala, Huevos Rancheros, on tuhti, pääosin kananmunista koostuva ateria. Paistettujen kananmunien seurana tarjoillaan maissitortilloja ja tomaattikastiketta, luonnollisesti chilillä höystettynä. Myös avokadopalat ja guacamole, sekä pavut kuuluvat perinteiseen meksikolaiseen aamiaiseen. Kerrotaan myös, että tämä aamupala on erinomainen hoitokeino krapulan kukistamiseen. 

Intia

Intialainen aamupala vaihtelee suuresti eri alueiden ruokakulttuurista riippuen. Intiassa ruokavalio on hyvin kasvispainotteista, oltiinpa sitten missä päin maata tahansa. Myös aamupala koostuu lähinnä kasviksista. Perinteisiä aamunaloittajia ovat banaanileipä ja paistetut kasvikset, sekä jogurtti. Juomana tarjoillaan teetä.

Japani

Japanilainen aamiainen tarjoillaan kauniisti tarjottimelta, ja se koostuu monesta suomalaisen lounaslautaselle kuuluvasta tuotteesta. Japanilaiseen aamupalaan kuuluvat grillattu kala, riisi, vihannekset ja misokeitto. Misokeittoa suositellaan nauttimaan aamuisin vatsan hyvinvoinnin kannalta. Vihannesannos sisältää pinaattia, kiinankaalia kurpitsaa, ja lisänä tarjoillaan siemeniä ja ituja. Juomana nautitaan vihreää teetä.

Australia

Ennen jääkaappien yleistymistä australialaisten aamupala koostui lähinnä grillatusta pihvistä ja kananmunasta niiden hyvän saatavuuden vuoksi. Pihvi-aamiainen on säilyttänyt vahvat perinteet australialaisten keskuudessa, ja lämmintä aamupalaa nautitaan yleensä viikonloppuisin. Arkisin aamupala koostuu lähinnä jogurtista ja marmeladilla voidellusta paahtoleivästä.

Guatemala

Guetemalassa aamiainen koostuu yleensä joko paistetusta kananmunasta tai munakokkelista, sekä pavuista ja kahvista. Näiden kanssa tarjoillaan lisäksi usein tuorejuustoa ja jauhobanaaneita. Kananmunien kanssa tarjoillaan kuumaa, chilistä ja korianterista valmistettua kastiketta. Yleisimpiä juomia ovat appelsiinimehu, maito ja suklaajuoma.


Lähde: keittotaito.com, viralnova.com

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja