Karistaa kiloja ja piristää – vuoden 2016 ruokatrendit listattiin

nuudelit
Voimakulhot voivat sisältää niin terveellisen aamiaisen kuin monipuolisen lounaankin. Shutterstock

Tänä vuonna päätään nostavat ruokatrendit auttavat syömään terveellisemmin ja pitämään kalorit kurissa. Huffington Post listasi kuusi terveellistä ruokatrendiä, jotka nousevat hyvää vauhtia sosiaalisessa mediassa.  

1. Voimakulhot

Kulhot ovat uusia lautasia. Kaikki luovat, yhteen sekoitetut ruokalajit on nyt trendikästä tarjota kulhosta. Ideana on tarjota kulhosta terveellistä, energiaa antavaa ruokaa.

Lämpimänä vaihtoehtona tarjolla voi olla esimeriksi kvinoaa, riisiä tai nuudeleita sisältävä kulho, jossa on lisäksi kananmunaa, papuja, tofua, pähkinöitä, juustoa tai lihaa. Yleensä kulhon kruunaavat tuoreet avokadoviipaleet sekä kastike.

Aamupalakulhot voivat puolestaan sisältää esimerkiksi smoothien tai maustamatonta jogurttia ja hedelmiä.

2. Spiraalikasvikset

Pasta korvataa nyt vihanneksilla, jotka on leikattu spagetin muotoon. Pastan ja nuudelin korvaajina vihannekset ovat vitamiinipitoinen ja kevyempi vaihtoehto. Pastan korvaajiksi sopivat hyvin esimerkiksi kurpitsa, porkkana, punajuuri, kesäkurpitsa ja nauris. Tarjoile kasviksista tehty ”pasta” esimerkiksi peston tai tomaattikastikkeen kanssa.

3. Vanhat viljat

Vanha on muodikasta, ainakin mitä tulee viljoihin. Kokeile esimerkiksi kuitupitoista spelttiä, hirssiä, amaranttia tai kvinoaa. Nämä korvaavat hyvin riisin ja pastan lautasella. 

4. Palkokasvit

Pavut, herneet, linssit ja kikherneet saavat taas arvostusta osakseen. Palkokasvit ovat hyviä proteiininlähteitä korvaamaan esimerkiksi lihaa ruokavaliossa. Trendikkäitä ovat nyt esimerkiksi hummus, paahdetut kikherneet, falafelit sekä erilaiset palkokasveja sisältävät curryruoat.

5. Terveelliset rasvat

Vähärasvaisuuden sijasta nyt keskitytään rasvan laatuun ja hyvien rasvojen lisäämiseen lautaselle. Pehmeitä, hyviä rasvoja löytyy esimerkiksi kasviöljyistä, rasvaisesta kalasta, pähkinöistä ja siemenistä. Trendikkäin hyvien rasvojen lähde lienee avokado, joka muusataan leivän päälle, tarjoillaan kananmunan kanssa sekä lisätään sushiin, pastakastikkeisiin ja salaatinkastikkeisiin. Avokado toimii myös makeissa ruokalajeissa, kuten jäätelössä, juustokakussa ja smoothieissa. 

6. Kasvispainotteinen syöminen

Uuden vuoden megatrendi tulee olemaan kasvisten käyttö. Se ei tarkoita lihan demonisointia tai vegaaniksi ryhtymistä, mutta kasvikset nostetaan uudestaan arvoonsa. Kasvikset saavat olla aterian tähtiä sen sijaan, että ne näyttelisivät lautasella vain sivuosaa. 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja