Kyllästyttääkö kaurapuuro? Maailman terveimpien kansojen aamupalat yllättävän herkkupitoisia

shutterstock_318957542
Lautasellinen kaurapuuroa on klassinen suomalainen aamupala-annos. Shutterstock

Vuosittain tehdään kansainvälisiä vertailuja, joissa maailman maita listataan järjestykseen kansalaisten hyvinvointia koskevien mittarien perusteella. Jos terveimpien maiden kärkijoukkoa tarkastelee aamiaisten näkökulmasta, on itselleen helppo perustella hilloleipä tai korvapuusti aina silloin tällöin.

Viime vuonna 2016 maailman kymmenen terveimmän kansan joukkoon kuuluivat muun muassa sveitsiläiset, luxemburgilaiset, japanilaiset, singaporilaiset, ruotsalaiset ja australialaiset. Jos ainainen kaurapuuro ja ruisleipä kyllästyttävät, tässä esimerkkiaamiaisia maailman terveimpien kansojen aamupalapöydistä.

Sveitsi

Sveitsiläiset syövät aamupalaksi usein mysliä jugurtin ja hedelmien kanssa. Toisaalta suurta herkkua ovat myös croissantit ja vaalea leipä hillon kera.

Luxemburg

Luxemburgissa aamu lähtee käyntiin voileivillä, joiden päälle moni laittaa juustoa tai hilloa. Lapsille maistuvat murot.

Japani

Japanissa aamupala eroaa selvästi eurooppalaisesta ruokaperinteestä. Tyypillinen aamiainen sisältää fermentoituja soijapapuja, säilöttyjä vihanneksia, grillattua kalaa, riisiä, misokeittoa ja vihreää teetä.

Singapore

Singaporessa aamiaiseen kuuluu usein keitetty kananmuna, paahtoleipä kookoslevitteellä, sekä kuppi kahvia.

Ruotsi

Ruotsalaisten aamiainen kuulostaa tutuimmalta. Aamiaispöydästä löytyy muun muassa näkkileipää, leikkeleitä, mätitahnaa, piimää ja puuroa.

Australia

Australialaiset syövät aamupalaksi tyypillisesti muroja ja paahtoleipää paikallisella kasvislevitteellä.

***

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.