Kyllästyttääkö aina sama lounas? Vaihtoehto uunimakkaralle voi löytyä tästä

currywurst
Shutterstock

Vaihtelun on sanottu virkistävän, mutta tätä ei välttämättä olla huomattu työpaikkalounaissa. Suomessa maistuvat parhaiten uunimakkarat, mutta mitä maailmalla syödään lounaaksi?

Telegraphin mukaan yksi kuudesta ihmisestä myöntää syöneenä aivan samaa lounasta viimeisen kahden vuoden ajan. Syinä ovat muun muassa rahan säästäminen ja inspiraation puute.

Isossa-Britanniassa tehdyssä 2 000 ihmisen kyselyssä selvisi, että jopa 58 prosenttia on syönyt samanlaisia ruokia niin kauan kuin vain muistaa. Yli 80 prosenttia vastanneista oli myös kyllästyneitä lounasvalintoihinsa.

Makuja-sivusto uutisoi kesäkuussa, että Suomessa työpaikkojen lounasruokaloissa suositaan eniten perinteistä kotiruokaa, vaikka myös makumaailma on kansainvälistynyt ja kasvisruoan menekki on kasvanut. Suomalaisten ehdottomia lounassuosikkeja ovat muun muassa uunimakkara, lihapullat ja kirjolohi.

Mutta mitä maailmalla ollaan totuttu pistämään suuhun lounaalla kesken työpäivän? Toimistotarvikeliike Viking tutki erilaisia tutkimuksia ja raportteja sekä haastatteli kansainvälistä tiimiään ja selvitti, mitä kymmenessä eri maassa syödään lounaaksi. Ehkä samoihin lounasvalintoihin tottuneet suomalaisetkin saavat näistä ruoista uutta inspiraatiota, mitä pistää lounaalla lautaselle!

Englanti

Englannissa suosituimman luonaan paikan vievät vaatimattomat keitto ja voileipä. Erityisen suosittuja eri vaihtoehdoista ovat purjokeitto ja tonnikalaleivät. Britit pitävät toimistoissa kaikista juomista eniten kahvista ja erityisesti Maltesers-karkit maistuvat makeannälkään.

Yhdysvallat

Amerikka ei ole parhaiten tunnettu terveellisestä ruoasta, joten yleisin lounasvalinta ei ehkä yllätä. Pizzaa suositaan eniten lounaalla, ja täytteeksi valitaan yleensä pepperonia. Vikingin mukaan myös yli puolet amerikkalaisista syö lounaansa työpöydän ääressä, eli ruokailu yhdistetään työntekoon eikä kunnollista taukoa pidetä.

Saksa

Saksalaiset suosivat työpaikkaruokailussa hyvin paljon suomalaisten suosikkilounasta muistuttavaa ruokaa. Lempilounas Saksassa on nimittäin paikallinen erikoisuus ”currywurst” eli mausteisessa currykastikkeessa uivat makkarat. Saksalaiset ovat myös täsmällisiä, ja työpaikkaruokalat täyttyvät yleensä nopeasti kun keskipäivä saapuu.

Itävalta

Itävallassa suositaan myös perinteistä ruokaa, nimittäin wieninleikettä eli schnitzeliä! Wieninleike on ohut leivitetty ja paistettu lihaleike, jota löytyy itävaltalaisten lautaselta monen eri tyyppisinä. Leike tehdään esimerkiksi vasikasta, kanasta tai porsaasta. Tyypillisesti lautasella on wieninleikkeen seurana myös salaattia ja yrttiperunoita.

Italia

Italialainen ruoka ei ole kunnollista italialaista ruokaa ellei siinä ole paljon hiilihydraatteja ja tuoreita raaka-aineita. Italiassa tyypillinen lounas on tietenkin pasta, joka syödään esimerkiksi tonnikalan, oliivien ja tomaattien sekä salaatin ja leivän kera. Lounas nautitaan usein ajan kanssa kaikessa rauhassa. Kofeiinitarpeensa hyvästä kahvista tunnetut italialaiset täyttävät espressoilla.

Ranska

Ranskalaiset pitävät lounashetket yksinkertaisina: lounaaksi maistuu useimmiten kinkkusämpylä, johon käytetään hitaasti kypsytettyä kinkkua esimerkiksi ilmakuivatun tai savustetun kinkun sijaan. Ranskassa seuraksi maistuu myös palanen omenapiirakkaa, ja yhdistelmä huuhdellaan alas vedellä.

Alankomaat

Hollannissa lounaat pidetään simppeleinä ja eväsmäisinä. Lempilounas sisältää juustoleipiä sekä omenoita ja viinirypäleitä. Juustot ja varsinkin gouda ovat hollantialaisten suosikkeja: maassa kulutetaan vuosittain jopa 17 kilogrammaa juustoa jokaista henkilöä kohti.

Turkki

Turkissa yleinen lounas on pide-leipä eli vaalea, litteä pannuleipä, johon laitetaan erilaisia täytteitä. Pide muistuttaa oikeastaan aika paljon pitsaa. Pinaatti ja feta ovat suosittuja täytteitä, mutta paljon syödään myös naudan- tai lampaanlihalla varustettuja versioita.

Intia

Intiassa suositaan myös paikallisia ja herkullisia ruokia lounaalla. Riisin kanssa syödään erilaisia värikkäitä kastikkeita, kuten tietyistä pavuista tehtävää moong dal-kastiketta, peruna-herne-currya tai pinaattista kana-saagwala-kastiketta. Seurana intialaisessa lounaspöydässä ovat rapea chapati-leipä ja chai-tee.

Brasilia

Brasilialaiset barbeque-ravintolat ja takeaway-paikat tarjoilevat naudasta ja possusta tehtyä muhennosta nimeltään feijoada, joka syödään riisin kanssa. Tämän yleisen lounasvalinnan seuraksi valitaan useimmiten kookosvettä, sillä se on Brasiliassa suosittu juoma.

Lähteet: Delish, Viking, Telegraph

*** 

Lounasruokia voi piristää esimerkiksi tällä helpolla pastareseptillä!


Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja