6 yleistä vihannesvirhettä – ethän sorru näihin?

Vihannekset
Uunivihannekset toimivat lisukkeena usealle ruokalajille. Shutterstock

Uunivihannekset ovat yksi helpoimmin valmistettavista lisukkeista, mutta niiden valmistamisessa on yllättävän helppo epäonnistua.

Bon appétit -lehdessä työskentelevä kokki Alison Roman listasi yleisimmät virheet, joihin vihannesten kypsentämisessä on helppo sortua. Poimi Romanin vinkit ja valmista tulevaisuudessa uskomattoman herkullisia uunivihanneksia tai -juureksia!

1. Pilkot vihannekset erikokoisiksi paloiksi

Se ei suinkaan ole yhdentekevää, minkä kokoisina paloina vihannekset kypsennetään uunissa. Tärkeää on etenkin se, että palaset ovat keskenään samankokoisia.

– Pilko vihannekset samankokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät tasaisesti, Roman neuvoo.

Etenkin tärkkelyspitoisten vihannesten ja juuresten kokoon kannattaa kiinnittää huomiota, kun niitä on tarkoitus kypsentää uunissa, jotta ne eivät jää raaoiksi tai vastakohtaisesti kypsy liikaa.

Roman suosittelee kypsentämään pienikokoiset vihannekset mahdollisuuksien mukaan kokonaisina.

– Porkkanat ovat niin kauniita, kun ne paahtaa kokonaisina. Ja parsakaali on hyvä leikata pitkittäissuunnassa silloin, kun sitä kypsentää uunissa, Roman toteaa.

2. Et kiinnitä huomiota öljyn määrään

Uunissa kypsennetyt vihannekset saavat öljystä kaivattua väriä ja makua. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana sen kanssa, että vihannesten koostumus vaikuttaa siihen, kuinka paljon öljyä kannattaa käyttää.

– Erityisen huokoisten tuotteiden kuten sienten tai munakoisojen pinnalle kannattaa levittää hieman enemmän öljyä kuin esimerkiksi juuresten pinnalle, Roman toteaa.

Nyrkkisääntönä Roman pitää sitä, että yhtä pellillistä vihanneksia ja juurenkia kohden voi käyttää kaksi ruokalusikallista öljyä, mutta jos mukana on nestettä imeviä vihanneksia, kannattaa öljyä lisätä hieman.

– Vihannesten tulisi olla pinnaltaan kiiltäviä ja ölyä tulisi olla niiden pinnalla tasaisesti, Roman toteaa.

3. Valitset liian korkean vuoan

Vaikka uunivuoka sopii periaatteessa vihannesten paahtamiseen, saattaa paremman lopputuloksen saada käyttämällä uunipeltiä. Pellillä vihannekset saa levitettyä laajemmalle alueelle ja vihanneksista haihtuu siten enemmän nestettä. Kun käyttää uunipeltiä, voi lopputuloksena syntyä rapeampia ja kiinteämpiä paahdettuja vihanneksia.

4. Käytät liian ahdasta astiaa

Koska vihannesten nestepitoisuus on erityisen korkea, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka suurta määrää vihanneksia kypsennetään yhtä aikaa. Koska vihanneksista haihtuu paljon nestettä, on lopputuloksena kiinteämpiä ja rapsakampia vihanneksia silloin, kun vihannekset saavat kypsyä laveammalla alueella.

– Muista antaa vihanneksille tilaa! Roman toteaa.

5. Kypsennät hitaasti, mutta varmasti

Jos tarkoituksena ei ole valmistaa muussia, suosittelee asiantuntija kypsentämään vihannekset riittävän korkeassa lämpötilassa. Pitkä ja alhainen kypsennys muuttaa vihannekset helposti turhan pehmeiksi.

– Paahdan aina vihanneksia 200–230 asteessa, sillä siten niiden pinnasta saa karamellisoidun ja rapean, Roman toteaa.

6. Et kääntele vihanneksia

Jotta vihannekset kypsyvät tasaisesti, on niitä tärkeä sekoittaa kesken kypsennyksen. 35–45 minuutin kypsennyksen aikana vihannekset on hyvä sekoittaa 1–2 kertaa.

– Ethän halua, että vihannesten toinen puoli on musta ja toinen puoli täysin väritön? Roman kysyy.

MTV LIFESTYLE

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.