Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

6 yleistä vihannesvirhettä – ethän sorru näihin?

Uunivihannekset toimivat lisukkeena usealle ruokalajille.
Uunivihannekset toimivat lisukkeena usealle ruokalajille.Shutterstock
Julkaistu 30.09.2014 18:08

MTV LIFESTYLE

Uunivihannekset ovat yksi helpoimmin valmistettavista lisukkeista, mutta niiden valmistamisessa on yllättävän helppo epäonnistua.

Bon appétit -lehdessä työskentelevä kokki Alison Roman listasi yleisimmät virheet, joihin vihannesten kypsentämisessä on helppo sortua. Poimi Romanin vinkit ja valmista tulevaisuudessa uskomattoman herkullisia uunivihanneksia tai -juureksia!

1. Pilkot vihannekset erikokoisiksi paloiksi

Se ei suinkaan ole yhdentekevää, minkä kokoisina paloina vihannekset kypsennetään uunissa. Tärkeää on etenkin se, että palaset ovat keskenään samankokoisia.

– Pilko vihannekset samankokoisiksi paloiksi, jotta ne kypsyvät tasaisesti, Roman neuvoo.

Etenkin tärkkelyspitoisten vihannesten ja juuresten kokoon kannattaa kiinnittää huomiota, kun niitä on tarkoitus kypsentää uunissa, jotta ne eivät jää raaoiksi tai vastakohtaisesti kypsy liikaa.

Roman suosittelee kypsentämään pienikokoiset vihannekset mahdollisuuksien mukaan kokonaisina.

– Porkkanat ovat niin kauniita, kun ne paahtaa kokonaisina. Ja parsakaali on hyvä leikata pitkittäissuunnassa silloin, kun sitä kypsentää uunissa, Roman toteaa.

2. Et kiinnitä huomiota öljyn määrään

Uunissa kypsennetyt vihannekset saavat öljystä kaivattua väriä ja makua. Kannattaa kuitenkin olla tarkkana sen kanssa, että vihannesten koostumus vaikuttaa siihen, kuinka paljon öljyä kannattaa käyttää.

– Erityisen huokoisten tuotteiden kuten sienten tai munakoisojen pinnalle kannattaa levittää hieman enemmän öljyä kuin esimerkiksi juuresten pinnalle, Roman toteaa.

Nyrkkisääntönä Roman pitää sitä, että yhtä pellillistä vihanneksia ja juurenkia kohden voi käyttää kaksi ruokalusikallista öljyä, mutta jos mukana on nestettä imeviä vihanneksia, kannattaa öljyä lisätä hieman.

– Vihannesten tulisi olla pinnaltaan kiiltäviä ja ölyä tulisi olla niiden pinnalla tasaisesti, Roman toteaa.

3. Valitset liian korkean vuoan

Vaikka uunivuoka sopii periaatteessa vihannesten paahtamiseen, saattaa paremman lopputuloksen saada käyttämällä uunipeltiä. Pellillä vihannekset saa levitettyä laajemmalle alueelle ja vihanneksista haihtuu siten enemmän nestettä. Kun käyttää uunipeltiä, voi lopputuloksena syntyä rapeampia ja kiinteämpiä paahdettuja vihanneksia.

4. Käytät liian ahdasta astiaa

Koska vihannesten nestepitoisuus on erityisen korkea, kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka suurta määrää vihanneksia kypsennetään yhtä aikaa. Koska vihanneksista haihtuu paljon nestettä, on lopputuloksena kiinteämpiä ja rapsakampia vihanneksia silloin, kun vihannekset saavat kypsyä laveammalla alueella.

– Muista antaa vihanneksille tilaa! Roman toteaa.

5. Kypsennät hitaasti, mutta varmasti

Jos tarkoituksena ei ole valmistaa muussia, suosittelee asiantuntija kypsentämään vihannekset riittävän korkeassa lämpötilassa. Pitkä ja alhainen kypsennys muuttaa vihannekset helposti turhan pehmeiksi.

– Paahdan aina vihanneksia 200–230 asteessa, sillä siten niiden pinnasta saa karamellisoidun ja rapean, Roman toteaa.

6. Et kääntele vihanneksia

Jotta vihannekset kypsyvät tasaisesti, on niitä tärkeä sekoittaa kesken kypsennyksen. 35–45 minuutin kypsennyksen aikana vihannekset on hyvä sekoittaa 1–2 kertaa.

– Ethän halua, että vihannesten toinen puoli on musta ja toinen puoli täysin väritön? Roman kysyy.

LUE MYÖS: 6 suurinta salaattimokaa – näin vältät ne!

Lähde: bonnappetit.com

MTV LIFESTYLE

Lisää aiheesta:

Viisi syytä, miksi kotona valmistettu keitto epäonnistuu – kiinnitä huomiota näihin vaiheisiin7 virhettä, joihin moni sortuu pakastevihannesten kanssa – ethän tee näin?Viisi ruoanlaittotapaa, jotka pilaavat ruokasi huomaamatta – näistä kannattaa luopua välittömästi!Älä missään nimessä keitä! Tyypillisimmät virheet, joita ihmiset tekevät pakastevihannesten kanssa – ethän sorru näihin?Syö paremmin ja säästä rahaa – neljä virhettä, joihin ei kannata sortua vihannesostoksilla "Maan alla kasvavat kylmään veteen" – teetkö sinäkin yleisen virheen kasvisten keittämisessä?
VihanneksetMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Vihannekset
  • 8.10.19:47
    Mainonta

    K-kauppa vihjaili meloneista – sai huomautuksen

  • 31.8.12:46
    Syöpä

    Syötkö jo näitä? Tietyt vihannekset saattavat pienentää suolistosyövän riskiä

  • 23.7.17:01
    Ruokakauppa

    "Ei kehtaa pitää myynnissä täyteen hintaan" – loimaalaiskauppa taklaa hävikkiä "euron laareilla"

  • 14.7.15:09
    Paprika

    Yksi niksi tekee paprikasta vastustamattoman – oletko jo kokeillut?

  • 6.5.07:44
    Kasvikset

    Eikö puoli kiloa kasviksia päivässä täyty? "Close enough", sanoo uusi lautasmalli