Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

1980-luvun huikeat baari-ilmiöt: Juomissa erikoinen "vau-efekti" – keräilitkö sinäkin drinkkitikkuja?

Turkulaisen Börs-ravintolan drinkkilista 1980-luvulta on aikakautensa näköinen. Tilpehöörejä ei ole säästelty, eksoottinen ananasviipale antaa vau-efektin ja cocktailkirsikat tuovat väriä.
Turkulaisen Börs-ravintolan drinkkilista 1980-luvulta on aikakautensa näköinen. Tilpehöörejä ei ole säästelty, eksoottinen ananasviipale antaa vau-efektin ja cocktailkirsikat tuovat väriä. Virtuaalibaari.fi/Ari Manninen
Julkaistu 28.07.2015 20:00

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalainen drinkkikulttuuri on kehittynyt muutamassa vuosikymmenessä melkoisesti. 1980- ja 1990-luvun klassikkojuomat ovat silti juurtuneet monen suomalaisen mieleen.

Vuonna 1988 ensi kertaa baaritiskin takana työskentelyn aloittanut, Lapin matkailuopiston Rovaniemen yksikön ravintolapalveluiden opettaja Ari Manninen muistelee 80-lukua hauskojen ja luovien juomien aikakautena. Vuosikymmenen puolivälissä meno alkoi Miami Vicen myötä villiintyä – kaikesta yksinkertaisesti tuli vain värikkäämpää ja vauhdikkaampaa.

– Ei ollut olemassa mitään rajoja oikeastaan. Toisaalta tekemisessä paistoi vielä myös tietynlainen kevyt osaaminen. Juomat tehtiin yksinkertaisesti, yksinkertaisista ainesosista – toisin kuin tänä päivänä, kun cocktailbaareissa on trendinä tehdä kaikki itse, Manninen kertoo.

Toisaalta aikakautta kuvaa yksinkertaisuuden lisäksi hyvin myös sekavuus. Virtuaalibaari.fi-blogia kirjoittavan Mannisen mukaan 80-luvun drinkkilistat kuvastavat hyvin tuota mauttoman muodin vuosikymmentä.

– Drinkkilistat olivat yhtä sekavia kuin paikalliset liikennevalot, ainakin meillä päin (pohjoisessa), puhumattakaan naisväen tupeerauksista – väriä ja kokoa kyllä riitti, mutta kokonaisuus oli ehkä pikkaisen hakusessa.

Ananasviipale oli 80-luvun drinkkihitti

Camel-1024x717"Keväällä 1988 R.J. Reynolds Scandinavian ja Oy Rettig Ab:n kaikille ravintola-alan ammattilaisille järjestämä avoin drinkkikisa kertonee oleellisen tuosta vauhdikkaasta vuosikymmenestä. Kisaan saapui ällistyttävät 732 reseptiä. Voiton vei Antti Kuisman ”Kameleontti” niminen juomasekoitus, vaan eivät olleet hassumpia muutkaan finalistit – ananas, aikansa limelohko", Manninen kuvailee.Virtuaalibaari.fi/Ari Manninen

Kasarijuomien peruskaava baareissa oli hyvin pitkälti "jotakin jollakin", kuten esimerkiksi lakkalikööriä viskillä. Mistä tahansa juomasta saatiin kuitenkin tehtyä eksoottinen ananasviipaleen avulla.

– Ananas oli todella kova juttu juomissa. Se oli sen ajan lime. Lasiin laitettiin puolikas ananasviipale ja se oli kaikille vau-efekti. Uusi ja hieno juttu olivat myös erilaiset siniset juomat.

Moni muistaakin 80-luvun drinkeistä erityisesti Sinisen Enkelin, joka sai värinsä Parfait Amour -likööristä. Ylipäätään erilaiset liköörit olivat kasaribaarien juomavalikoimien kulmakivi. Yksi suosikeista oli munalikööri, josta valmistettiin muun muassa Lumipallo-drinkkejä.

– Juotiin Irish Coffeeta, White ladyja, Grashoppereita, Aleksantereita ynnä muita. Kermaa käytettiin juomissa paljon. Myös katkeroita juotiin paljon 80-luvulla: Carilloa ja Championia baarissa, Marinellaa kotona.

Aurinko Palmaa ja appelsiinimehua

Juomien pidentäjinä suosittiin 80-luvulla mehuista lähinnä appelsiinimehua. Myös erilaiset limonadit kasvattivat suosiotaan. Manninen muistaa aikakaudelta erityisesti Aurinko Palma -limonadin suuren suosion drinkeissä.

– Myös puolukkamehua käytettiin 80-luvulla paljon pohjoisessa. Jokaisella baarilla oli oma puolukkamehunsa. Sitä kaipaan takaisin. En ymmärrä, miksi karpaloa hehkutetaan nyt meillä, kun tarjolla olisi runsaasti kotimaista puolukkaa juomien ainesosaksi, Manninen pohtii.

Drinkkitikut keräilyn kohteena

Vaakuna-80-2

Kasari- ja myös ysärijuomien koristeluun liittyen on Mannisen mukaan syytä mainita erilaiset sekoitustikut, joiden kirjo oli valtava. Mannisen mukaan työpisteet täyttyivät niin brändätyistä kuin Tiimarista ostetuista, mitä erikoisimmista sekoitustikuista, joiden värimaailma oli häkellyttävä.

– 80-90 -luvun vaihde oli oikeaa tilpehöörien kulta-aikaa baareissa. Kaikki oli värikästä ja jokaiseen juomaan tungettiin erilaisia logoilla varustettuja tikkuja ja varjoja. Neontikut olivat erityisen kova juttu. Drinkkitikkuja jopa keräiltiin ja vertailtiin sitten kavereiden kanssa, montako juomaa oli tullut nautittua.

Koristelussa käytettiin runsaasti myös erilaisia viuhkoja, palmuja, varjoja, pillejä, lasin reunoista roikkuvia marakatteja, merenneitoja ja ties mitä. Mannisen mukaan kaikki oli tuon ajan baarissa brändätty aina sekoitustikuista shakereihin ja henkilökunnan kalsareihin.

"Yksi beduiini, kiitos!"

Omaksi kasarisuosikikseen Manninen nimeää drinkin nimeltä beduiini, joka maistui nuoren miehen suussa, Kemijärven Falcon Discossa suorastaan fantastiselta.

– Siihen tulee giniä, banaanilikööriä, tuorepuristettua sitruunamehua ja keltaista Jaffaa.  Joskus tulee kiusattua nykypäivän baarimikkoja ja tilaan sen baarissa.

Mannisen mukaan 80-luku jää historiankirjoihin myös muun muassa juomien kuten Auringonnousu ja Auringonlasku, Sivuluisu, Paratiisi, miljoonien erilaisten San Fransciscojen, minttu- ja lakkaviskien, vihreän grenadiinin sekä sinisen Curacao-liköörin myötä.

Lähteet: Virtuaaliblogi.fi, Ari Mannisen haastattelu

Lisää aiheesta:

Vieläkö kehtaisit baarissa tilata? Yllättävä retrojuoma nousemassa uuteen suosioonHelsinkiläisbaarissa kitataan nyt menneiden vuosikymmenten hittijuomia – nämä retrodrinkit käyvät kaupaksiMaksaisitko juomasta kolmekymppiä? Hotelli takoo ikonisella drinkillään hurjasti rahaaOletko maistanut? Klassikkodrinkistä povataan kesän hittijuomaa – sisältää mielipiteet jakavan koristeen Trendikkäimmät tilaavat nyt baarissa tämän legendaarisen 1980- ja 1990-lukujen hittidrinkin – milloin joit viimeksi?Hans Välimäki avaa rennon baarin Helsinkiin – listalla muun muassa muovipussista tarjoiltava piña colada: "Hinnat ovat hyvinkin maltillisia"
JuomatMakuja
Sokos Hotel Vaakuna Oulun vuoden 1984 cocktail-lista.Virtuaalibaari.fi/Ari Manninen

Tuoreimmat aiheesta

Juomat
  • 9.10.12:02
    Ravintolat

    Top 50 -listaus: Maailman parhaat baarit on valittu

  • 4.10.09:43
    Alkoholi

    Alkon hinnasto paljastaa, mitä Jallu, Koskenkorva ja muut juomat maksoivat vuonna 1993

  • 26.9.17:03
    Viinit

    Viini, joka trendaa nyt todella vahvasti – oletko maistanut?

  • 25.9.17:14
    Viinit

    Suomalaiset sortuvat yhteen virheeseen viiniostoksilla: "Olemme vähän Big Mac -kansaa"

  • 25.9.15:56
    Sokeri

    Hallitukselta limpsalinjaus: Mitä enemmän sokeria, sitä enemmän veroa