1980-luvun huikeat baari-ilmiöt: Juomissa erikoinen "vau-efekti" – keräilitkö sinäkin drinkkitikkuja?

Turkulaisen Börs-ravintolan drinkkilista 1980-luvulta on aikakautensa näköinen. Tilpehöörejä ei ole säästelty, eksoottinen ananasviipale antaa vau-efektin ja cocktailkirsikat tuovat väriä. Virtuaalibaari.fi/Ari Manninen

Suomalainen drinkkikulttuuri on kehittynyt muutamassa vuosikymmenessä melkoisesti. 1980- ja 1990-luvun klassikkojuomat ovat silti juurtuneet monen suomalaisen mieleen.

Vuonna 1988 ensi kertaa baaritiskin takana työskentelyn aloittanut, Lapin matkailuopiston Rovaniemen yksikön ravintolapalveluiden opettaja Ari Manninen muistelee 80-lukua hauskojen ja luovien juomien aikakautena. Vuosikymmenen puolivälissä meno alkoi Miami Vicen myötä villiintyä – kaikesta yksinkertaisesti tuli vain värikkäämpää ja vauhdikkaampaa.

– Ei ollut olemassa mitään rajoja oikeastaan. Toisaalta tekemisessä paistoi vielä myös tietynlainen kevyt osaaminen. Juomat tehtiin yksinkertaisesti, yksinkertaisista ainesosista – toisin kuin tänä päivänä, kun cocktailbaareissa on trendinä tehdä kaikki itse, Manninen kertoo.

Toisaalta aikakautta kuvaa yksinkertaisuuden lisäksi hyvin myös sekavuus. Virtuaalibaari.fi-blogia kirjoittavan Mannisen mukaan 80-luvun drinkkilistat kuvastavat hyvin tuota mauttoman muodin vuosikymmentä.

– Drinkkilistat olivat yhtä sekavia kuin paikalliset liikennevalot, ainakin meillä päin (pohjoisessa), puhumattakaan naisväen tupeerauksista – väriä ja kokoa kyllä riitti, mutta kokonaisuus oli ehkä pikkaisen hakusessa.

Ananasviipale oli 80-luvun drinkkihitti

Kasarijuomien peruskaava baareissa oli hyvin pitkälti "jotakin jollakin", kuten esimerkiksi lakkalikööriä viskillä. Mistä tahansa juomasta saatiin kuitenkin tehtyä eksoottinen ananasviipaleen avulla.

– Ananas oli todella kova juttu juomissa. Se oli sen ajan lime. Lasiin laitettiin puolikas ananasviipale ja se oli kaikille vau-efekti. Uusi ja hieno juttu olivat myös erilaiset siniset juomat.

Moni muistaakin 80-luvun drinkeistä erityisesti Sinisen Enkelin, joka sai värinsä Parfait Amour -likööristä. Ylipäätään erilaiset liköörit olivat kasaribaarien juomavalikoimien kulmakivi. Yksi suosikeista oli munalikööri, josta valmistettiin muun muassa Lumipallo-drinkkejä.

– Juotiin Irish Coffeeta, White ladyja, Grashoppereita, Aleksantereita ynnä muita. Kermaa käytettiin juomissa paljon. Myös katkeroita juotiin paljon 80-luvulla: Carilloa ja Championia baarissa, Marinellaa kotona.

Aurinko Palmaa ja appelsiinimehua

Juomien pidentäjinä suosittiin 80-luvulla mehuista lähinnä appelsiinimehua. Myös erilaiset limonadit kasvattivat suosiotaan. Manninen muistaa aikakaudelta erityisesti Aurinko Palma -limonadin suuren suosion drinkeissä.

– Myös puolukkamehua käytettiin 80-luvulla paljon pohjoisessa. Jokaisella baarilla oli oma puolukkamehunsa. Sitä kaipaan takaisin. En ymmärrä, miksi karpaloa hehkutetaan nyt meillä, kun tarjolla olisi runsaasti kotimaista puolukkaa juomien ainesosaksi, Manninen pohtii.

Drinkkitikut keräilyn kohteena

Kasari- ja myös ysärijuomien koristeluun liittyen on Mannisen mukaan syytä mainita erilaiset sekoitustikut, joiden kirjo oli valtava. Mannisen mukaan työpisteet täyttyivät niin brändätyistä kuin Tiimarista ostetuista, mitä erikoisimmista sekoitustikuista, joiden värimaailma oli häkellyttävä.

– 80-90 -luvun vaihde oli oikeaa tilpehöörien kulta-aikaa baareissa. Kaikki oli värikästä ja jokaiseen juomaan tungettiin erilaisia logoilla varustettuja tikkuja ja varjoja. Neontikut olivat erityisen kova juttu. Drinkkitikkuja jopa keräiltiin ja vertailtiin sitten kavereiden kanssa, montako juomaa oli tullut nautittua.

Koristelussa käytettiin runsaasti myös erilaisia viuhkoja, palmuja, varjoja, pillejä, lasin reunoista roikkuvia marakatteja, merenneitoja ja ties mitä. Mannisen mukaan kaikki oli tuon ajan baarissa brändätty aina sekoitustikuista shakereihin ja henkilökunnan kalsareihin.

"Yksi beduiini, kiitos!"

Omaksi kasarisuosikikseen Manninen nimeää drinkin nimeltä beduiini, joka maistui nuoren miehen suussa, Kemijärven Falcon Discossa suorastaan fantastiselta.

– Siihen tulee giniä, banaanilikööriä, tuorepuristettua sitruunamehua ja keltaista Jaffaa.  Joskus tulee kiusattua nykypäivän baarimikkoja ja tilaan sen baarissa.

Mannisen mukaan 80-luku jää historiankirjoihin myös muun muassa juomien kuten Auringonnousu ja Auringonlasku, Sivuluisu, Paratiisi, miljoonien erilaisten San Fransciscojen, minttu- ja lakkaviskien, vihreän grenadiinin sekä sinisen Curacao-liköörin myötä.

Lähteet: Virtuaaliblogi.fi, Ari Mannisen haastattelu

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • masterchef2 (002)
      MasterChef Suomi

      MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.