Helsinkiläisbaarissa kitataan nyt menneiden vuosikymmenten hittijuomia – nämä retrodrinkit käyvät kaupaksi
1:20Sir Einon vuoropäällikkö Tessa Airila näyttää, miten valmistuu modernisoitu versio Tequila Sunrisesta.
Julkaistu 20.04.2024 08:32
Emmi Niiniaho
Helsingin ytimessä tarjoillaan jälleen menneiltä vuosikymmeniltä tuttuja drinkkejä, jotka herättävät taatusti monessa nostalgisia tunteita.
Vuoteen 2015 asti Eteläesplanadilla toiminut Sir Eino palasi alkuvuodesta Helsingin yöelämään ja uudelle paikalle Mummotunneliin.
Mummotunnelin ravintolajohtaja Riku Haajasen mukaan "uus-retro" pubi on otettu erityisen hyvin vastaan.
– Aika oli oikea ja Einoa on vuosien varrella kaipailtu paljon takaisin, Haajanen sanoo.
Sir Einon henkiin herättämistä tuki myös erityisesti muutaman viime vuoden aikana noussut retrohenkisten juomien suosio.
– Tosi paljon juomissa näkyy sekä cocktail- että olutpuolella, että sellaiset vanhat klassikot alkavat tulla enemmän pinnalle, vuoropäällikkö Tessa Airila kertoo.
Sir Einon asiakkaina onkin sekä omaa nuoruuttaan muistelevia että sukupolvea, joille Ville Vallaton, Ampiainen ja Sininen enkeli eivät ole välttämättä entuudestaan tuttuja.
Katso yllä olevalta videolta, miten Sir Einon versio Tequila Sunrisesta valmistetaan.
Tietyt klassikkococktailit pysyvät Tessa Airilan mukaan aina suosiossa, mutta parin viime vuoden aikana hän on huomannut, että erityisesti Sinistä enkeliä, Ampiaista ja Grasshopperia on alettu taas kyselemään.
Airila kertoo, että Sir Einon drinkkilistaa tehdessä päätettiin, että jos lähdetään retrolle linjalle, niin sitten sille lähdetään sata lasissa. Vaikka listalta löytyykin muutama modernisoitu versio, henkivät nekin omalla tavallaan ajan henkeä.
Esimerkiksi Kaalimato eli päärynä Collins on väriltään niin "törkeän" vihreä, että se sopii listalle kuin nenä päähän.
Sir Einossa Sininen enkeli on oikeasti sininen ja Ville Vallaton perinteisesti vihertävä.MTV Uutiset
Myös perinteisesti hailakan violetin värinen Sininen enkeli on Einossa oikeasti sininen. Einon versiossa violetin värin tuova Parfait Amour -likööri on korvattu Blue Curacao -liköörillä.
– Otimme ihan tietoisen riskin, että teemme siitä sinisen. Monesti ihmiset mieltävät sen kuitenkin siniseksi. Onhan tämä huomattavasti näyttävämpi, Airila sanoo.
Myös banaanilikööristä valmistettu Ampiainen on Einossa perinteistä keltaista vihreämpi, sillä liköörinä käytetään Pisang Ambonia, jota löytyy myös toisesta klassikosta, Ville Vallattomasta.
Kahvia, Galliano-likööriä ja kevyesti vatkattua kermaa sisältävän Hot Shotin on sanottu olevan jokaisen baarimestarin painajainen.
Sir Einossa Hot Shot löytyy kuitenkin ihan listalta ja Riku Haajanen uskoo, että shotti on jäänyt varsinkin neljänkymmentä täyttäneillä juhlijoilla mieleen nuoruudesta.
Hot Shot valmistetaan niin, että ainesosat muodostavat shottilasiin omat kerroksensa.MTV Uutiset
Liikeideapäällikkö Tiina Nykänen arvelee, että suosituimpia retrodrinkeistä ovat kuitenkin Sininen enkeli ja Auringonnousu (video Auringonnoususta jutun yllä).
Retrodrinkkejä yhdistävät pääsääntöisesti hyvin tietynlainen koristelu.
Coctailkirsikka ja sitrushedelmän viipale henkivät menneiden vuosikymmenten tunnelmaa.MTV Uutiset
– Drinkistä kuin drinkistä saa retron, kun siihen laittaa cocktailkirsikan ja appelsiinisiivun. Sen retrompaa koristetta ei kyllä mistään löydy, Airila toteaa.
Kestävän kehityksen nimissä drinkeistä on kuitenkin karsittu viime vuosituhannelta tutut cocktailtikut ja muovihärpäkkeet.
– On se sitten sateenvarjo tai valotikku, mitä laivoilla aikoinaan oli, ne ovat kaikki kertakäyttöisiä ja valtaosa vieläpä muovia, Haajanen sanoo.
Kuten cocktaileissa, myös oluissa on alettu haikailla yksinkertaisempien klassikoiden perään.
Sir Einossa on erikoisuutena jukeboksi, jossa on painotus nimenomaan retrompiin kappalevaihtoehtoihin. Jos esiintyjä ei ole vauhdissa, voi musiikkia valita ilmaiseksi jukeboksista.MTV Uutiset
Asiakkaat kyselevät Tessa Airilan mukaan paljon esimerkiksi perinteistä Koffin Porteria.
– Jossain vaiheessa oli se sellainen pienpanimo-huuma: mitä enemmän oluen nimessä oli kaikkea, sitä paremmin se todennäköisesti möi. Nykyään paljon enemmän kysellään pils- ja lager-oluita ja ehkä klassisempia brittityylisiä IPA-oluita ja aleja, Airila kertoo.
Tiina Nykänen arvelee, että ihmisillä on tullut ehkä pieni ähky kaikista erikoisuuksista ja nyt on halu palata ennemminkin takaisin perusasioiden äärelle.