0:38

11 vähäkalorista, mutta erittäin ravintopitoista kasvista – näitä voit syödä huoletta niin paljon kuin jaksat!

Haluatko syödä terveellistä ruokaa mahdollisimman vähillä kaloreilla? Siinä tapauksessa, seuraavat vihannekset ja hedelmät kannattaa laittaa ostoslistalle. 

​​​​​​​VIDEO: Näin pidät salaatin tuoreena pidempään! 

Kaupan hedelmä- ja vihannesosastolta löytyy runsas joukko tuotteita, joita voit nauttia vapaasti ilman, että sinun tarvitsee huolehtia kaloreista tai kilojen kertymisestä.

Ravitsemusterapeutti Lisa Youngin mukaan yhteistä näille raaka-aineille on se, että ne koostuvat suurimmaksi osaksi vedestä.

Nämä raaka-aineet sisältävät myös runsaasti kuituja, jotka auttaa sinua pysymään kylläisenä pidempään.

Sen lisäksi, että seuraavat hedelmät ja vihannekset sisältävät hyvin vähän kaloreita, ne ovat täynnä terveydelle hyödyllisiä vitamiineja, antioksidantteja ja muita ravintoaineita.

1. Selleri

Vaikka selleri koostuu lähes 95 prosenttisesti vedestä, tämä ei suinkaan tarkoita sitä, että tällä vihanneksella ei olisi merkittäviä terveysvaikutuksia. Selleri sisältää nimittäin kaliumia, folaattia, kuitua ja B-vitamiineja. Yhdessä annoksessa selleriä on kaikesta hyvästä huolimatta vain kuusi kilokaloria.

2. Lehtikaali

Sata grammaa lehtikaalia sisältää noin 40 kilokaloria. Vaikka lehtikaali on vähäkalorista syötävää, se sisältää runsaasti proteiinia ja kuitua. Lehtikaali on lisäksi yksi niistä erinomaisista vihanneksista, jotka sisältävät elimistölle välttämättömiä omega-3-rasvahappoja.  

3. Mustikat

Mustikat ovat luonnon omia superfoodeja, sillä ne sisältävät aimo annoksen terveyttä edistäviä antioksidantteja ja ruoansulatusta edistävää kuitua. Kaksi desilitraa mustikoita sisältää vain noin 50 kilokaloria, joten niitä voi huoletta nauttia pitkin päivää.

4. Kurkku

Kurkku koostuu suurimmaksi osaksi vedestä, jonka ansiosta se sisältää hyvin vähän kaloreita. Kannattaa kuitenkin tiedostaa, että suurin osa kurkun sisältämistä ravintoaineista, kuten kuidusta ja A-vitamiinista, sijaitsee kurkun kuoressa ja siemenissä. Kurkku kannattaa siis nauttia kuorineen.

5. Tomaatit

Tomaatit tunnetaan parhaiten siitä, että ne sisältävät kroonisilta sairauksilta suojelevaa likopeeni-karoteenia. Lykopeenin lisäksi tomaatit sisältävät runsaasti vitamiineja, kaliumia, kuitua ja folaattia. Kaikkien näiden hyvien ravitsemuksellisten ominaisuuksien lisäksi yksi keskikokoinen tomaatti sisältää vain noin 25 kilokaloria.

6. Greippi

Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että säännöllinen greipin nauttiminen voi tehostaa laihtumista. Tämä johtuu pääasiassa siitä, että greippi sisältää runsaasti kuituja, jotka auttaa sinua tuntemaan itsesi täydemmäksi pidempään.

Yksi puolikas greippi sisältää vain 50 kilokaloria, joten sen lisäämistä ruokavaliota kannattaa toden teolla harkita.  

7. Parsakaali

Vähäkalorinen parsakaali on todellinen supervihannes, joka sisältää vitamiinien ja kuidun lisäksi syöpiä ja tulehduksia vastaan taistelevaa sulforafaania. Parhaan hyödyn saamiseksi tätä vihannesta kannattaa nauttia joko raakana tai höyrytettynä.

8. Verkkomeloni


Verkkomeloni eli cantaloupe sisältää enemmän silmien terveyttä edistävää A-vitamiinia kuin monet muut samankaltaiset hedelmät. Parin desilitran annoksesta melonia saat runsaasti kaliumia, ja täytät lisäksi päivän A-ja C-vitamiinisuositukset. Kaiken hyvän lisäksi meloni koostuu 90 prosenttisesti vedestä, joten kaloreita ei pääse kertymään

9. Kukkakaali

Vaikka valkoinen väri saattaa hämätä, kukkakaali on todella monipuolinen ja ravitseva vihannes. Se on erinomainen antioksidanttien, folaatin, kuidun ja C- ja K-vitamiinin lähde. Yhdessä annoksessa kukkakaalia on kuitenkin vain noin 25 kilokaloria.

10. Karhunvatukka

Kuten monet muut marjat, myös karhuvatukat sisältävät runsaasti C-vitamiinia ja antioksidantteja. Näiden lisäksi karhuvatukat voivat tehostaa ruoansulatuksen toimintaa ja parantaa ihon kuntoa. Ja kuten muutkin marjat, karhunvatukat ovat hyvin vähäkalorisia.

11. Salaatit

Suurin osa salaateista sisältää vain muutama kymmenen kaloria annosta kohden. Vaikka salaattia ei tuo ruokavalioosi proteiinia, sitä syömällä saat runsaasti ravintoaineita, kuten folaattia, rautaa ja vitamiineja.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja