Zimbabwessa äänestettiin vilkkaasti

Zimbabwen presidentinvaalien ensimmäinen äänestyspäivä on sujunut melko rauhallisissa vaikkakin kireissä tunnelmissa. Äänestyspaikoilla puhkesi satunnaisia levottomuuksia ihmisten hermostuttua äänestysjonojen hitauteen. Opposition mukaan äänestyspaikkoja on tarkoituksella tavallista vähemmän.

Zimbabwen mellakkapoliisi käytti voimakeinoja hillitäkseen levottomia äänestäjiä maan pääkaupungin Hararen esikaupunkialueella. Ainakin 12 ihmistä loukkaantui, kun poliisi turvautui kyynelkaasuun hajottaessaan hitaaseen äänestämiseen hermostunutta väkijoukkoa.

Zimbabwen asukkaat äänestivät tänään presidentinvaaleissa, joissa maata 22 vuotta hallinneella presidentti Robert Mugabella on vastassaan opposition ehdokas Morgan Tsvangirai.

Äänestys kaksipäiväisissä vaaleissa lähti liikkeelle vilkkaana. Eri puolilta maata kerrottiin, että äänestyspaikoille oli pitkät jonot.

Zimbabwen armeija on asetettu hälytystilaan vaalien takia. Vaalikampanjaa ovat leimanneet väkivaltaisuudet, joissa yksin tämän vuoden aikana on saanut surmansa ainakin 33 ihmistä. Useimmat heistä ovat olleet opposition kannattajia.

Opposition mukaan Mugabe pyrkii voittamaan vaalit väkisin käyttämällä ahdistelua, erikoislakeja ja muita likaisia temppuja.

Presidentinvaalikampanja on herättänyt runsaasti kansainvälistä arvostelua, ja useat maat ovat asettaneet pakotteita presidentti Mugabea ja hänen hallitustaan vastaan. Mugaben ja Tsvangirain lisäksi vaaleissa on myös kolme muuta ehdokasta, mutta heillä ei uskota olevan mahdollisuuksia voittoon.

Tuhannet ihmiset jonottivat äänestyspaikoille pääkaupungissa Hararessa. Äänestäjät puhuivat avoimesti muutoksesta, joka on ollut Tsvangirain MDC-liikkeen (Liike demokraattisen muutoksen puolesta) iskulause.

- Me äänestämme tänään valitaksemme itsellemme uuden johtajan, Hararen köyhälistökaupunginosassa jonottanut mies sanoi.

Vaalikampanjaa leimanneet levottomuudet jatkuivat viime metreille asti. MDC:n mukaan puolueen 30 vaalivirkailijaa joutuivat viime yönä hyökkäyksen kohteeksi Shamvassa Hararesta koilliseen.

Suurin eurooppalainen tarkkailijaryhmä vaaleissa ovat Norjan 25 vaalitarkkailijaa. EU veti tarkkailijansa pois Zimbabwesta sen jälkeen, kun Zimbabwe oli kieltäytynyt ottamasta vastaan useiden EU-maiden tarkkailijoita syyttäen heitä opposition suosimisesta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat