Mainos

Zimbabwen lakko sulki tehtaita ja pankkeja

Pankit, tehtaat ja maatilat hiljenivät tänään Zimbabwessa yleislakon vuoksi.

Zimbabwen presidentti haluaa valkoisten tilat uudelleen jaettaviksi.


Lakolla presidentti Robert Mugabea vaaditaan lopettamaan opposition kannattajien vaino ja valkoisten omistamien maatilojen haltuunotot. Kaupat ja tehtaat pysyivät kiinni ja kadut hyvin hiljaisina ainakin kolmessa suurimmassa kaupungissa; Hararessa, Bulawayossa ja Masvigossa. Maan ammattijärjestöjen keskusliiton puheenjohtajan Isaac Matongon mukaan vain virkamiehet menivät töihinsä.

-Arvioimme, että 80-90 prosenttia ihmisistä ei mennyt töihin, sanoi Matongo. Lakolla pyrittiin siihen, että nk. sotaveteraanit - 1970-luvulla Rhodesian vapaussodassa taistelleet - poistuisivat valkoisten omistamilta maatiloilta. Maatiloja alettiin vallata väkivaltaisuuksien varjostamien vaalien aikana kesäkuussa, jolloin ainakin 31 ihmistä sai surmansa.

Zimbabwen hallitus listasi kesän alussa noin 850 valkoisten omistamaa maatilaa, jotka se haluaa ottaa haltuunsa korvauksetta ja luovuttaa maattomille mustille. Muutama päivä sitten liikkui tietoja, joiden mukaan hallitus olisi päättänyt lisäksi 3000 valkoisten tilan haltuun ottamisesta. Hallituksen edustaja sanoi, että lakko oli epäonnistunut, koska esimerkiksi sairaanhoitajat ja opettajat eivät osallistuneet siihen.

Hallituksen mukaan lakko vaurioittaa maan ennestään huonoa taloutta ja syventää työttömyyttä, joka nykyisin on noin 50 prosenttia. Työväestöstä 26 prosenttia työskentelee maataloudessa. Maan poliittinen epävakaus ja väkivaltaisuudet ovat vähentäneet ulkolaisten rahoittajien luottamusta Zimbabwen talouteen. Lakon järjestäjiin kuuluneen viljelijöiden liiton, CFU:n mukaan lakko pitkittyy, mikäli hallitus ei täytä lakkolaisten vaatimuksia.

(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.