Mainos

Zikavirukseen sairastuneet naiset turvautuvat laittomiin abortteihin sikiövaurioiden pelossa

Zikaviruksen leviäminen Etelä- ja Väli-Amerikassa on saanut monen raskaana olevan naisen hengenvaaraan. Laittomien raskaudenkeskeytysten määrä on kasvanut entisestään, kirjoittaa Vice-lehti.

Maailman terveysjärjestö WHO on julistanut zikaviruksen vuoksi kansainvälisen hätätilan. Järjestön mukaan viruksen voi vahvasti epäillä aiheuttaneen useita sikiövaurioita Latinalaisessa Amerikassa.

Lukuisat maat ovat kehottaneet naisia välttämään lasten hankkimista, kunnes viruksen leviäminen on saatu hallintaan.

Useiden järjestöjen edustajat ovat huolissaan siitä, että tiukat abortti- ja ehkäisysäädökset ajavat naisia teettämään laittomia, hengenvaarallisia abortteja. Monissa maissa raskaudenkeskeytys on kielletty jopa raiskaus- ja insestitapauksissa.

1:50

Vice kirjoittaa paradoksista, jossa naiset ovat mahdottoman edessä. Naisia pyydetään välttämään raskautta zikaviruksen riehuessa, mutta toisaalta heitä kielletään keskeyttämään raskaus, vaikka riski sikiövaurioille olisi suuri.

Zikavirukseen sairastuneilla naisilla on siis kaksi mahdollisuutta: He voivat joko otaa riskin synnyttää vakavasti sairas lapsi tai keskeyttää raskauden terveydelle vaarallisin ja laittomin keinoin.

Aborttipillereitä netistä 

Jo ennen epidemiaa pelkästään Brasiliassa tehtiin jopa miljoona laitonta aborttia vuosittain. Määrän uskotaan kasvavan tästä vielä merkittävästi.

Women on Waves ja Women on Web -järjestöjen perustaja ja johtaja Rebekka Gomberts pyörittää An abortion-by-mail -palvelua, josta nainen voi tilata pillerin raskauden keskeytystä varten. Gomberts toimittaa pillereitä yli 120 maahan ja hän sanoo zikaviruksen nostaneen yhteydenottojen määrää.

1:03

Aborttilääkärinä ja aktivistina tunnettu Gomberts kertoo Vicelle olevansa huolissaan siitä, että yhä useammat naiset menettävät henkensä maissa, joissa zikavirus leviää ja abortti on laiton. 

– Sairastuneet haluavat tehdä abortin ja ongelmana on se, että ne ovat usein hyvin vaarallisia. Haluamme tarjota naisille turvallisen tavan aborttiin, hän sanoo.

Women on Web -sivusto julkaisi tällä viikolla tiedotteen, jossa he lupaavat toimittaa ilmaisia aborttipillereitä jokaiselle naiselle, joka todistaa saaneensa zikavirus-tartunnan.

Zika leviää räjähdysmäisesti 

WHO:n mukaan zikavirus leviää räjähdysmäisesti ja yli 20 Etelä- ja Väli-Amerikan maassa on raportoitu tautitapauksista.

Gomberts muistuttaa, että aborttien kieltäminen ei juurikaan laske niiden määrää.

–  Aborttien määrä ei vähene, mutta niitä tehdään hengenvaarallisin keinoin. Tälläisiä ovat esimerkiksi valkaisuaineen juominen, huumeiden käyttäminen tai erilaisten esineiden työntäminen kohtuun.

WHO:n mukaan lähes 70 000 naista kuolee vuosittain laittoman abortin vuoksi.

Zikavirukseen ei ole rokotetta tai lääkettä. Terveyden ja Hyvinvoinninlaitoksen mukaan zikavirus tarttuu ihmiseen ensisijaisesti hyttysten välityksellä. Virusta levittävät Aedes-sukuun kuuluvat hyttyset. 

THL:n mukaan on mahdollista, että zikavirus siirtyy äidistä sikiöön raskauden aikana tai synnytyksen yhteydessä. Viruksen tarttuminen suoraan henkilöstä toiseen on erittäin harvinaista, ja vain yksittäisiä seksin välityksellä tapahtuneita tartuntoja on raportoitu. 

2:05

 

Yhdysvallat ja Brasilia ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä yhdessä kehittämään rokotetta virusta vastaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.