Mainos

SS: Suomessa kolme zika-virustapausta – yhdelle tehty abortti diagnoosin vuoksi

Suomessa zika-virus on todettu kolmella. Yksi sairastuneista oli raskaana oleva nainen, joka päätyi abortoimaan sikiön diagnoosin vuoksi. Asiasta kertoo Savon Sanomat.

Epidemiologi Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta kertoo Savon Sanomille, että yksi Suomessa todettu zika-virusinfektio oli raskaana olevalla naisella. Diagnoosi johti aborttiin sikiön kehityshäiriöiden takia.

Äiti asuu vakituisesti Yhdysvalloissa, jossa abortti myös tehtiin.

– Seuraamme tilannetta tarkasti. Virus  voi yhä levitä alueilla, joissa on  zika-virusta levittävät hyttyslajit ja sopiva ilmasto, Sane sanoo.

Etenkin Kolumbiasta on raportoitu paljon zira-virustapauksia, mutta sielläkin epidemian huppu on jo Sanen mukaan saavutettu.

2:02

Matkustuksen rajoitus riskialueille edelleen suositeltavaa

Ylilääkäri Irma Koivula KYS:stä pitää THL:n suositusta rajoittaa virusalueille matkailua tarpeellisena. Hän muistuttaa, että sairastuneet saattavat levittää zika-virusta myös seksin kautta.

Esimerkiksi Brasilian matkan jälkeen oireisen tulehduksen sairastanut mies ei saisi puoleen vuoteen saattaa naista raskaaksi.

Koivula toivoo, että viruksen ja mikrokefalian eli pienipäisyyden yhteydestä saadaan vielä nykyistä parempi varmistus.

– Mekanismista ei vielä ole kaikkea tarvittavaa tietoa, vaikka virusta onkin löytynyt kehityshäiriön takia abortoidun sikiön aivoista. Mutta vaikka esimerkiksi malaria on odottavalle äidille ja sikiölle vaarallisempikin kuin zika, ei kannata tieten tahtoen ottaa riskiä, Koivula sanoo.

Alkoholi zikaa suurempi riski sikiölle

KYS:n lastentautien professori, ylilääkäri Jarmo Jääskeläinen muistuttaa, että suomalaisittain suurin riski lasten pienipäisyyteen piilee ihan muualla kuin mahdollisessa zika-virustartunnassa.

– Ylivoimaisesti suurin syy Suomen mikrokefaliatapauksiin on äidin runsas alkoholinkäyttö raskausaikana. Alkoholi vaurioittaa sikiön aivosoluja, Jääskeläinen toteaa Savon Sanomille.

Alkoholin takia merkittävästi vammautuvia sikiöitä on Suomessa vuosittain noin sata. Lievempiä vaurioita sikiöille aiheutuu raskauden ajan alkoholinkäytöstä moninkertainen määrä.

1:01

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.