Mainos

WHO on julistanut zikaviruksen terveysvaaraksi kaikkialla maailmassa

1:50

YK:n alainen Maailman terveysjärjestö on julistanut zikaviruksen maailmanlaajuiseksi terveysvaaraksi maanantai-iltana pitämässään kokouksessa. 

WHO mukaan maailman valtioiden on koordinoidusti ryhdyttävä toimiin zikaviruksen leviämisen estämiseksi. WHO ei kuitenkaan suositellut erityisiä matkustusrajoituksia. 

WHO:ta on syytetty hitaasta asiaan puuttumisesta. Nyt tehdyt suositukset on tehnyt itsenäinen asiantuntijakomitea WHO:n pyynnöstä. 

Aiemmin tänään Brasilian terveysviranomaiset sanoivat, että zikaviruksen aiheuttamia tartuntatapauksia näyttää olevan enemmän kuin aiemmin on luultu. Tämä johtuu siitä, että useimmissa tapauksissa zikaviruksen kantajilla ei ole mitään oireita eikä tartunnan saaneiden lukumäärää siksi tarkasti tiedetä. 

WHO kertoi viime viikolla, että zikavirus saattaa tarttua ainakin neljään miljoonaan ihmiseen pääasiassa Latinalaisessa Amerikassa. 

Keskiamerikkalainen Panama kertoi tänään, että maassa on 50 zikavirustapausta. 

Zikaviruksen uskotaan olevan vaarallinen etenkin sikiöille. Virus saattaa aiheuttaa mikrokefalian-nimisen kehityshäiriön, joka aiheuttaa pienipäisyyttä. Viruksen on kerrottu olevan yhteydessä myös neurologiseen Guillain-Barre-oireyhtymään. Lukuisat Etelä-Amerikan maat ovat kehottaneet naisia välttämään lasten hankkimista, kunnes zikaviruksen leviäminen on saatu hallintaan.

Rokote ehkä vuoden kuluttua  

WHO:n mukaan virusta vastaan toimivan rokotteen kehittäminen kestää vähintään vuoden.  Ennen rokotteen kehittämistä ainoa keino suojautua tartunnalta on suojautua hyttysiltä. 

Suomessa zikaviruksen ei uskota leviävän, sillä täällä ei ole hyttyslajia, joka voisi tartuttaa viruksen ihmisiin. Sen sijaan yksittäisiä tapauksia saattaa esiintyä, kun matkustajia tulee virusalueelta. 

Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos on suositellut, että raskaana olevat naiset eivät matkustaisi epedemia-alueelle. 

2:01

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.