Zelenskyi tapasi taas rivisotilaita rintamalla – Kenraali listaa 7 syytä, miksi vierailut ovat tärkeitä: "Erottaa hänet Putinista"

Lauantaina Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vieraili Mykolaivin ja Odessan alueilla Etelä-Ukrainassa, kertoo muun muassa The New York Times.

Zelenskyi on käynyt eturintamalla tai sen välittömässä läheisyydessä myös Harkovan, Zaporizhzhjan ja Luhanskin alueilla viime viikkojen aikana.

Lauantaina Zelenskyi vieraili raskaiden pommitusten kohteena olleessa Mykolaivissa, satamakaupunki Odessassa, tapasi sotilaita ja hoitohenkilökuntaa.

Todellinen presidentti ei piilottele bunkkerissa, kirjoittaa Ukrainan armeija maan presidentistä Twitterissä. Kenraalimajuri evp. Mick Ryan Australian armeijasta on samaa mieltä tämän lausunnon kanssa.

Ryanin mukaan Zelenskyin rintamavierailuilla on seitsemän keskeistä tarkoitusta ja ne "osoittavat, että hän on valmis ottamaan henkilökohtaisia riskejä tavatakseen sotilaita".

– Ensinnäkin vierailut antavat Zelenskyille mahdollisuuden tunnustella armeijansa moraalia ja taistelukuntoa. Raportteja kentältä voi lukea aamusta iltaan, mutta ne eivät ole korvike rintamavierailuille, Ryan toteaa Twitterissä.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Toisekseen Zelenskyi voi kysyä kysymyksiä, Ryan sanoo. Kolmannekseen vierailut antavat presidentille tilaisuuden keskustella rivisotilaiden kanssa, inspiroida heitä ja osoittaa, että hän ymmärtää heidän tekemät uhrauksensa.

– Tarkoitus on tärkein asia, jonka johtaja voi antaa, Ryan sanoo.

Ryanin mukaan sotilaat suhtautuvat presidenttiinsä tai pääministeriinsä eri tavalla sotatilanteessa kuin yleensä. Rintamavierailuilla voi olla merkittävä vaikutus taistelijoiden moraaliin, Ryan sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisi videon panssarivaunujen tuhoamisesta – näin ilmaiskut osuivat venäläisten tankkiletkaan 0:44
Videolla Ukraina hyökkää Venäjän panssarivaunuletkaa vastaan.

Neljäs kenraalin sanoma syy vierailuille on, että rintamalle saapumisellaan Zelenskyi osoittaa, että hän luottaa sotilaisiinsa.

– Zelenskyi näyttää, että hän kokee olevansa turvassa antaessaan henkensä sotilaidensa suojeltavaksi. Se on poliitikoille ja sotilasjohtajille tärkeä ja strateginen keskinäisen luottamuksen rakentamisen keino, Ryan arvioi. 

Sodan aikana Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Zelenskyi ovat toimineet hyvin eri tavoin julkisuudessa. Zelenskyin on katsottu voittaneen ainakin lännessä mediasodan.

Viides Ryanin esille nostama seikka liittyykin Putiniin.

– Rintamavierailut ovat tärkeä tapa Zelenskyille erottua vastustajastaan. On epätodennäköistä, että Putin koskaan vierailee huonosti ruokittujen ja johdettujen, mutta hyvin aseistettujen joukkojensa luona, Ryan sanoo.

Kuudennekseen Zelenskyin kadulla näkeminen antaa ukrainalaisille mahdollisuuden luoda yhteys presidenttiinsä, Ryan katsoo.

– He voivat nähdä hänet ihmisenä, johon sota ja sen seuraukset vaikuttavat, Ryan toteaa ja liittää mukaan laajalti nähdyn kuvan Butshassa huhtikuussa vierailleesta Zelenskyistä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Zelenskyi Butshassa huhtikuussa 2022.
Presidentti Zelenskyi Butshassa huhtikuussa 2022.

Seitsemäs syy on julkisuus. Vierailuista raportoidaan laajalti medioissa ja ne pitävät Ukrainan sodan näkyvänä.

– Ne myös osoittavat, ettei hän ole "bunkkerijohtaja". Zelenskyi näyttää, että hän on sellaisen valtion johtaja, jota kannattaa tukea pitkään, Ryan kirjoittaa.

Ukraina on ollut hyvin avoin tarpeestaan saada aseapua, jota lukuisat valtiot, mukaan lukien Suomi, ovatkin toimittaneet.

Ukraina julkaisi videon panssariajoneuvon sisältä – venäläistankki tuhottiin lähietäisyydeltä sotilaiden piiloutuessa sen taakse 0:48
Ukraina julkaisi videon panssariajoneuvon sisältä – venäläistankki tuhottiin lähietäisyydeltä sotilaiden piiloutuessa sen taakse.

Lue myös:

    Uusimmat