Zelenskyi: Venäjältä odotettavissa voimakkaampia sotatoimia tällä viikolla

Voisiko Ukraina oikeasti liittyä EU:hun? Tämän vuoksi maa olisi huono jäsenkandidaatti 7:47
Voisiko Ukraina oikeasti liittyä EU:hun? Tämän vuoksi maa olisi huono jäsenkandidaatti.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, että alkavalla viikolla Venäjältä on odotettavissa voimakkaampia sotatoimia. Ukrainan on tarkoitus kuulla viikolla EU:n päätös Ukrainan mahdollisesta unionin jäsenehdokkuudesta.

Zelenskyi sanoi sunnuntai-illan katsauksessaan, että Venäjältä voi odottaa myös muihin Euroopan maihin kohdistuvia toimia. Zelenskyi ei avannut, millaisia toimet muualla Euroopassa voisivat olla. Kyseessä saattaisi olla esimerkiksi ilmatilaloukkauksia tai hybridivaikuttamista.

– Valmistaudumme. Olemme valmiina. Varoitamme yhteistyökumppaneita, Zelenskyi sanoi.

Euroopan komissio suositteli perjantaina, että Ukrainalle myönnettäisiin virallinen EU:n jäsenehdokkaan asema. EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan suositus perustuu ymmärrykseen siitä, että Ukrainassa on tehty hyvää työtä kohti EU:n jäsenyyttä, mutta työtä on vielä jäljellä.

Lopullisesta jäsenehdokkuudesta päättää jäsenmaiden johtajista koostuva Eurooppa-neuvosto. Kaikkien 27 jäsenmaan johtajan on hyväksyttävä ehdokkuusasema. Asema on kuitenkin jakanut mielipiteitä jäsenmaissa, vaikka kaikki maat ovatkin tukeneet Ukrainaa sodassa Venäjää vastaan.

– Olen varma, että ainoastaan positiivinen vastaus on koko Euroopan edun mukaista, Zelenskyi sanoi sunnuntaina.

Presidentti on jo aiemmin todennut, että hänestä Ukrainan hyväksyminen jäsenehdokkaaksi korostaisi Euroopan yhtenäisyyttä.

Yleensä jäsenehdokkaaksi ja lopulta jäsenmaaksi pääseminen kestävät vuosia ellei vuosikymmeniä. 

Lue myös:

    Uusimmat