Panssarivideolle ehkä kuvattiin tapa, joka kertoo Ukrainan pahasta ammuspulasta: "Tankkeja käytetään, koska tykistöä ei ole tarpeeksi"

Aiemmin uutisoitiin, että Ukrainalla on huutava pula tykistön ammuksista. Asiasta kertoivat muun muassa The New York Times (NYT) ja The Washington Post.

Yhtenä esimerkkinä ammuspulasta on se, että Ukraina on alkanut käyttää panssarivaunuja tykistön tapaan, NYT kirjoittaa. Lehden mukaan tankeilla käytännössä ammutaan epäsuoraa tulta.

NYT kertoo, miten viime viikon perjantaina ukrainalaiset käyttivät venäläisvalmisteista T-64BV-panssaria juuri näin.

Vaunu ajoi useita kilometrejä rintamalle, siirtyi metsän reunaan ja tykitti ammuksia venäläisasemia kohti samalla kun tulitusta kohdennettiin radion ja lennokin avulla.

Näin toimitaan yleensä esimerkiksi tykkien ja kranaatinheittimien kanssa. Sen sijaan panssarivaunut ampuvat perinteisesti suorasuuntauksella kohteita, jotka ovat havaittavissa tähtäimien läpi.

– On fakta, että tankkeja käytetään, koska tykistöä ei ole tarpeeksi, sanoi Razor-nimeä käyttävä tykistöyksikön komentaja NYT:lle.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Ukraina julkaisi videon panssarivaunujen tuhoamisesta – näin ilmaiskut osuivat venäläisten tankkiletkaan 0:44
Ukraina julkaisi videon panssarivaunujen tuhoamisesta – näin hyökkäykset osuivat venäläisten tankkiletkaan

Reutersin videolla näkyy, miten panssarivaunu ampuu metsän reunasta. Videolla "ukrainalainen tankki ampuu Venäjän asemia Donetskin alueella", Reuters kirjoittaa.

Taustalta ei kuulu tulitusta, mikä viittaa siihen, että alueella ei käydä ainakaan aktiivista taistelua. Näin ollen paikka olisi oivallinen sijainti tykille tai tykin kaltoin toimivalle tankille.

Todennäköisesti kohtalaisesta etäisyydestä rintamaan kertoo myös se, että kuvaaja ei materiaalin perusteella usko tankin tuleen vastattavan esimerkiksi sen etupuolelta, sillä kamera kuvaa ampuvaa tankkia etuviistosta. Myöhemmin videolla on kuvaa suoraan tankin edestä.

Periaatteessa olisi mahdollista, että kyse on toimittajalle järjestetystä näytösammunnasta, mutta maailman suurimpiin uutistoimistoihin lukeutuvan Reutersin mukaan videolla ammutaan nimenomaan venäläisasemia.

Tulitustapa ja asema ovat myös yhteneviä NYT:n kuvauksen kanssa korviketykkeinä käytettävistä tankeista. Tiedossa ei ole, että Reutersin videon ja NYT:n jutun tankki olisi sama.

Ukraina: Venäjällä kymmenkertainen tykistöammusylivoima

Venäjä käyttää tällä hetkellä Ukrainassa päivittäin jopa 50 000 tykinammusta ja rakettia, sanoo Ukrainan hallinnon puolustus- ja tiedusteluavustaja Oleksandr V. Danylyuk Washington Postin mukaan.

Danylyukin mukaan Ukraina ampuu tällä hetkellä päivittäin noin 5000–6000 tykinammusta.

Kyse on toki merkittävästä määrästä, mutta vaikka noin 10-kertainen ero Venäjään ei täysin pitäisikään paikkaansa, niin on varsin selvää, että venäläisjoukot nauttivat suuresta määrällisestä edusta.

– Tämä on paljon enemmän tykistöjen välinen kulutussota kuin liikkeeseen perustuva taistelu. Näin ollen yksi ratkaiseva tekijä on se, kummalla on enemmän ammuksia, sanoo Venäjää tutkiva Michael Kofman NYT:lle.

Se, että Ukraina on näin rehellinen ammuspulasta, voi hyvinkin johtua siitä, että se toivoo asian esillä pitämisen lisäävään länsimaiden aseapua.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Toisaalta pulaa on myös kalustosta, ei vain ammuksista. Nato-maiden antamia ammuksia on, mutta ei riittävästi putkia, joilla ampua niitä, Ukrainan parlamentin turvallisuus-, puolustus- ja tiedustelukomitean varajohtaja Mariana Bezugla sanoo NYT:lle.

– Pelkkiin neuvostoaseisiin nojaaminen on ehdottomasti häviävä strategia, totesi Ukrainan puolustusministeri Oleksiy Reznikov.

Näin siis ilmeisesti siksi, että neuvostokalustoon on länsimaista vaikeampi haalia ammuksia, eivätkä Ukrainan omat varastot riitä.

On kyse sitten tykeistä, panssarivaunuista tai rynnäkkökivääreistä, niin merkittävä osa Ukrainan armeijan käyttämästä kalustosta on venäläisvalmisteista.

Lue myös:

    Uusimmat