Sergei Lavrov latasi näkemyksensä Nato-hakemuksista: "Vakuutan, että kukaan ei kuuntele Suomea ja Ruotsia"

Britannian yleisradioyhtiö BBC julkaisi torstaina harvinaisen haastattelun Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrovin kanssa.

Lavrov toisti heti 25 minuuttia kestävän haastattelun alussa tutut väitteet siitä, että Venäjä ei ole hyökännyt Ukrainaan.

Lavrov kertasi haastattelussa tuttuja Krimin virallisia väitteitä siitä, että Ukrainassa on natseja ja Venäjä puhdistaa Ukrainaa natseista.

Haastattelun ilmapiiri kiihtyi aika ajoin, kun Lavrov kiisti yksi toisensa perään toimittajan esittämiä faktoja kysymystensä tukena.

– Minäpä annan sinulle vaihtoehtoisia faktoja, Lavrov latasi kerratessaan Venäjän toimia Ukrainassa.

"Katsotaan, mitä tapahtuu"

Lavrov otti kantaa jyrkästi myös Suomen ja Ruotsin Nato-hakemuksiin. Toimittaja kysyi Lavrovilta, ovatko tuoreet länsimaiden Nato-hakemukset epäonnistuminen Venäjän diplomatialta.

Lavrov kiersi kysymyksen.

– Suomi ja Ruotsi eivät ota huomioon kansalaistensa mielipiteitä. Samalla tavalla Nato sivuuttaa monien eri maiden ihmisten mielipiteet toteuttaessaan tehtäviään, Lavrov alusti.

Toimittaja tiedusteli, onko Naton laajeneminen Suomella ja Ruotsilla uhka Venäjälle.

– Katsotaan, mitä tapahtuu.

"Kukaan ei kuuntele Suomea ja Ruotsia"

Lavrov korosti, että hän haluaa nähdä Suomen ja Ruotsin toiminnan Naton jäseninä käytännössä.

– Olemme sanoneet sen monta kertaa. Kun Suomi ja Ruotsi liittyvät Natoon, haluamme nähdä mitä todellisuudessa kentällä tapahtuu.

Ulkoministeri täsmensi tarkoittavansa muun muassa mahdollista sotilaallista toimintaa alueella.

– Lähetetäänkö sinne aseita ja ovatko uudet Naton taistelujoukot sijoitettuina sinne… Ja vakuutan sinulle, että kukaan ei kuuntele eurooppalaisia, eikä kukaan kuuntele Suomea ja Ruotsia.

Lavrov viittasi erityisesti Yhdysvaltoihin ja maan puolustusministeri Lloyd Austiniin. Lavrov kuvaili, kuinka Austin on puhunut sotilaallisen läsnäolon lisäämisestä Euroopassa.

– Hän ei halua kuunnella liittolaisia Euroopassa. Hän päätti sen itse. Hän ilmoitti, että he tekevät päätöksen Washingtonissa.

Lue myös:

    Uusimmat