EU pyrkii saamaan unionin ulkopuolisia maita liittymään ammustoimituksiin – MTV seurasi sotaa

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bakhmutissa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 4. maaliskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • CSIS: Venäläisiä sotilaita on kuollut Ukrainassa vuodessa enemmän kuin kaikissa muissa Venäjän sodissa yhteensä toisen maailmansodan jälkeen
  • Sotarikostutkijat: Venäjän valtio suunnitteli ja rahoitti ainakin 20 Hersonin kidutuskammiota 
  • ISW: Venäjä valehtelee taas olevansa muka valmis rauhanneuvotteluihin
  • Zelenskyi: Bahmutin puolustajien tilanne erittäin vaikea
  • Euroopan unioni sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista
  • YK: Yli 13 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

23.51: Ukraina julkaisi Twitterissä Venäjän sodan aikana syntyneet menetykset 

Ukrainan puolustusministeriö Twiittasi ”vihollisen” menetykset sodan ajalta.

– Emme nouse odotustemme tasolle, vaan putoamme koulutuksemme tasolle, Twitterissä lainattiin Kreikkalaista Arkhilokhos runoilijaa.

Twiitin mukaan Venäjä on muun muassa menettänyt 3413 tankkia ja 490 raketinheitintä.

22.10: EU pyrkii saamaan unionin ulkopuolisia maita liittymään ammustoimituksiin

EU pyrkii saamaan unioniin kuulumattomia maita liittymään Ukrainalle toimitettaviin yhteisiin ammustoimituksiin, kertoo Politico.

Ainakin Norjan kerrotaan olevan kiinnostunut toimituksista. Nimettömänä pysyvä EU:n virkamiehen mukaan myös Kanada voitaisiin ottaa mukaan ohjelmaan.

EU:n tavoitteena on toimittaa Ukrainalle suurempia määriä halpoja ammuksia. Lisäksi tarkoituksena on lisätä kapasiteettia tuottaa ammuksia Euroopan maiden omiin varastoihin.

17.46: Venäjän ohjusiskuissa Zaporizhzhjan kaupungissa kuollut ainakin kymmenen henkilöä

Ukrainan pelastuspalvelu ilmoitti lauantaina, että torstaina kerrostaloon osuneen ohjusiskun kuolonuhrien määrä on noussut kymmeneen, kertoo The Guardian.

Associated Pressin mukaan kuolleiden joukossa oli myös lapsi.

Pelastustyöt jatkuvat edelleen.

15.11: Naton Euroopan-komentaja: Venäjä on menettänyt yli 200 000 sotilasta 

Naton Euroopan-komentajan Christopher Cavolin mukaan Venäjä on menettänyt yli 200 000 sotilasta sen jälkeen, kun maa aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa. Cavolin mukaan myös yli 1 800 venäläistä upseeria on joko kuollut tai haavoittunut. Asiasta kirjoittaa saksalaislehti Der Spiegel.

14.25: Ukraina entistä kovemman paineen alla Bahmutissa

Ukrainan armeija on entistä kovemman paineen alla Bahmutissa, kertoo Britannian puolustusministeriö. Itä-Ukrainassa sijaitsevassa Bahmutin kaupungissa on käyty verisiä taisteluja viime kesästä lähtien.

Tiedustelupalvelun mukaan venäläisjoukot ja Wagner-joukot ovat edenneet esikaupunki alueille kaupungin pohjoisosissa, mikä tekee ukrainalaisjoukkojen hallussa olevan alueen haavoittuvaiseksi kolmesta eri suunnasta.

Venäläisjoukot räjäyttivät perjantaina tärkeän huoltosillan, joka on yhdistänyt Bahmutin kaupungin läheiseen Khromoven kylään. Ukrainan armeijan mukaan venäläisjoukot jatkavat yrityksiä piirittää Bahmut. Kaupungin sotilaallista merkitystä on pidetty vähäisenä.

Ukrainan armeija on kertonut myös torjuneensa hyökkäyksiä Donetskin alueen itäosissa. 

13.39: Rheinmetall haluaa rakentaa panssarivaunutehtaan Ukrainaan

Saksalainen puolustustarvikeyhtiö Rheinmetall on neuvotellut Ukrainan kanssa panssarivaunutehtaan rakentamisesta Ukrainaan. Asiasta kertoo saksalaislehti Der Spiegel.

Yhtiön toimitusjohtaja Armin Papperger on arvioinut Rheinische Post -lehdelle, että tehdas voitaisiin rakentaa noin 200 miljoonalla eurolla.

Tehdas voisi arvioiden mukaan valmistaa jopa 400 uuden sukupolven Panther-taistelupanssarivaunua vuosittain.

Papperger arvioi, että Ukraina tarvitsee 600–800 panssarivaunua voittaakseen sodan.

12.28: Venäjän puolustusministeri Shoigu piipahti etulinjassa Donetskissa

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu on käynyt tarkistamassa etulinjan joukkoja Itä-Ukrainassa, kertoi Venäjän puolustusministeriö lauantaina.

Puolustusministeriö ei kertonut Shoigun vierailun tarkkaa kohdetta tai aikaa, vaan kertoi ainoastaan puolustusministerin käyneen Donetskin eteläosassa. Puolustusministeriön julkaisemassa videossa Shoigu matkustaa helikopterilla, puhuu sotilaille raunioituneiden rakennusten edessä ja jakaa kunniamerkkejä.

Venäjän joukot ovat käyneet kuukausikaupalla raskaita taisteluja vallatakseen suolakaivoksistaan ja kuohuviinistä aikoinaan tunnetun Bahmutin kaupungin.

Palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin sanoi perjantaina, että venäläisten on vallattava enää yksi tieyhteys, minkä jälkeen kaupunki on täysin saarrettu.

Ukrainan johto on vakuuttanut, että Bahmutia puolustetaan niin kauan kuin mahdollista.

12.06: EU-parlamentin puhemies vieraili Ukrainassa

Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola vieraili eilen Ukrainassa. Metsola kirjoitti asiasta perjantai-iltana viestipalvelu Twitterissä.

Vierailusta ei ilmoitettu etukäteen. Metsola tapasi Ukrainassa Verkhovna Radan, eli Ukrainan parlamentin puhemiehen Ruslan Stefanchukin. Metsola lupasi tapaamisessa, että europarlamentin ja Ukrainan välinen yhteistyö ”vain vahvistuu”.

08.09: Zelenskyi tapasi Latvian presidentin perjantaina

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo tavanneensa Latvian presidentin Egils Levitsin perjantaina Lvivin kaupungissa Länsi-Ukrainassa.

Zelenskyi kertoi asiasta iltapuheessaan. Zelenskyi sanoi Latvian tukevan Ukrainan täydellistä integroitumista Euroopan unioniin ja sotilasliitto Natoon.

Zelenskyi esitti puheessaan myös kiitokset Ukrainan liittolaisille ja poliitikoille, jotka ovat auttaneet Ukrainaa ja ymmärtäneet sen hinnan, jonka Ukrainan kansa maksaa vapaudestaan ja kaikkien eurooppalaisten vapaudesta.

Zelenskyi kertoo tavanneensa perjantaina myös haavoittuneita sotilaita sairaalassa Lvivissä. 

Perjantai 3.3.

21.11: Yhdysvallat ilmoitti uudesta 400 miljoonan dollarin sotilasapupaketista Ukrainalle

Yhdysvallat on ilmoittanut uudesta 400 miljoonan dollarin suuruisesta sotilasavun paketista Ukrainalle. Ulkoministeriön mukaan tuoreeseen apupakettiin kuuluu erinäisiä ampumatarvikkeita.

Yhdysvallat on lähettämässä ammuksia Ukrainalla jo oleviin asejärjestelmiin, kuten Yhdysvaltain lähettämiin haupitseihin ja Himars-raketinheitinjärjestelmiin.

Paketissa on myös ammuksia Bradley-rynnäkköpanssarivaunuihin sekä jokien ja muiden vesiesteiden ylitykseen tarkoitettuja siltapanssarivaunuja.

Ukraina on esittänyt kansainvälisille tukijoilleen myös useita pyyntöjä, joihin länsimaat ovat suhtautuneet empien. Muun muassa taistelupanssarivaunujen osalta kelkka lopulta kääntyi, mutta esimerkiksi taisteluhävittäjiä ei ole ainakaan vielä lähetetty.

18.33: Taistelut jatkuvat Bahmutissa ja Wagnerin johtaja väittää kaupungin olevan saarrettu

Ukrainalaisjoukot räjäyttivät Bahmutissa rautatiesillan. Tapaus nähtiin merkkinä siitä, että Ukraina on vetäytymässä kaupungista, mutta sotilaat kiistivät väitteet.

Ukrainan itäosassa sijaitsevassa Bahmutissa ja kaupungin ympäristössä käydään intensiivisiä taisteluita, ja Venäjä kokoaa edelleen joukkoja alueelle kaupungin valtaamiseksi, sanoo Ukrainan puolustusministeriö viestipalvelu Telegramissa. Asiasta ovat kertoneet englanniksi muun muassa yhdysvaltalaiset Washington Post ja CNN.

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on CNN:n ja Guardianin mukaan sanonut Bahmutin olevan saarrettu ja kehottanut Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä määräämään ukrainalaisjoukot vetäytymään kaupungista.

Prigozhinin mukaan jäljellä on vain yksi tie kaupunkiin. Wagner-pomo kommentoi tilannetta kaupungin laitamilla kuvatussa videossa, joka julkaistiin Prigozhinin sosiaalisen median kanavilla.

– Pihdit ovat kiristymässä, hän sanoi videolla.

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Venäjä näyttää väliaikaisesti vähentäneen pyrkimyksiään saartaa Bahmutin ja painopiste on mahdollisesti siirtynyt siihen, että Ukrainan joukkoja painostetaan vetäytymään kaupungista.

Ukraina torjui Prigozhinin puheet ja kutsui niitä disinformaatiokampanjaksi.

Lisää perjantain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat