Yhdysvallat ilmoitti uudesta 400 miljoonan dollarin sotilasapupaketista Ukrainalle – MTV seurasi sotaa

Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bahmutissa 0:49
Ukrainan rynnäkköpanssarivaunu iskee Venäjän asemiin Bakhmutissa.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 3. maaliskuuta 2023.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • CSIS: Venäläisiä sotilaita on kuollut Ukrainassa vuodessa enemmän kuin kaikissa muissa Venäjän sodissa yhteensä toisen maailmansodan jälkeen
  • Sotarikostutkijat: Venäjän valtio suunnitteli ja rahoitti ainakin 20 Hersonin kidutuskammiota 
  • ISW: Venäjä valehtelee taas olevansa muka valmis rauhanneuvotteluihin
  • Zelenskyi: Bahmutin puolustajien tilanne erittäin vaikea
  • Euroopan unioni sopuun uudesta Venäjän vastaisesta pakotepaketista
  • YK: Yli 13 miljoonaa ukrainalaista on joutunut jättämään kotinsa
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

21.11: Yhdysvallat ilmoitti uudesta 400 miljoonan dollarin sotilasapupaketista Ukrainalle

Yhdysvallat on ilmoittanut uudesta 400 miljoonan dollarin suuruisesta sotilasavun paketista Ukrainalle. Ulkoministeriön mukaan tuoreeseen apupakettiin kuuluu erinäisiä ampumatarvikkeita.

Yhdysvallat on lähettämässä ammuksia Ukrainalla jo oleviin asejärjestelmiin, kuten Yhdysvaltain lähettämiin haupitseihin ja Himars-raketinheitinjärjestelmiin.

Paketissa on myös ammuksia Bradley-rynnäkköpanssarivaunuihin sekä jokien ja muiden vesiesteiden ylitykseen tarkoitettuja siltapanssarivaunuja.

Ukraina on esittänyt kansainvälisille tukijoilleen myös useita pyyntöjä, joihin länsimaat ovat suhtautuneet empien. Muun muassa taistelupanssarivaunujen osalta kelkka lopulta kääntyi, mutta esimerkiksi taisteluhävittäjiä ei ole ainakaan vielä lähetetty.

18.33: Taistelut jatkuvat Bahmutissa ja Wagnerin johtaja väittää kaupungin olevan saarrettu

Ukrainalaisjoukot räjäyttivät Bahmutissa rautatiesillan. Tapaus nähtiin merkkinä siitä, että Ukraina on vetäytymässä kaupungista, mutta sotilaat kiistivät väitteet.

Ukrainan itäosassa sijaitsevassa Bahmutissa ja kaupungin ympäristössä käydään intensiivisiä taisteluita, ja Venäjä kokoaa edelleen joukkoja alueelle kaupungin valtaamiseksi, sanoo Ukrainan puolustusministeriö viestipalvelu Telegramissa. Asiasta ovat kertoneet englanniksi muun muassa yhdysvaltalaiset Washington Post ja CNN.

Venäläisen palkkasotilasyhtiö Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on CNN:n ja Guardianin mukaan sanonut Bahmutin olevan saarrettu ja kehottanut Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä määräämään ukrainalaisjoukot vetäytymään kaupungista.

Prigozhinin mukaan jäljellä on vain yksi tie kaupunkiin. Wagner-pomo kommentoi tilannetta kaupungin laitamilla kuvatussa videossa, joka julkaistiin Prigozhinin sosiaalisen median kanavilla.

– Pihdit ovat kiristymässä, hän sanoi videolla.

Ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) arvioi, että Venäjä näyttää väliaikaisesti vähentäneen pyrkimyksiään saartaa Bahmutin ja painopiste on mahdollisesti siirtynyt siihen, että Ukrainan joukkoja painostetaan vetäytymään kaupungista.

Ukraina torjui Prigozhinin puheet ja kutsui niitä disinformaatiokampanjaksi.

17.30: Ei venäläistä syntymätodistusta, ei vaippoja – miehitetyn Hersonin alueen äitejä uhkailtiin synnyttämään lapsensa Venäjän lipun alle

Uutistoimisto Reuters kertoo tapauksista, joissa ukrainalaisia äitejä on uhkailtu. Venäjä miehitti Hersonin kaupunkia sodan alusta marraskuun puoliväliin saakka.

Hersonin alueen sairaalassa johtavana lääkärinä työskentelevä Leonid Rehyma kertoo tapauksista kaupungissa.

– Venäjän turvallisuuspalvelun virkamiehet alkoivat uhkailemaan, että jos perheet eivät hankkisi Venäjän papereita, heille tulisi ongelmia ja heidät saatettaisiin jopa karkottaa.

Rehyman mukaan tapauksia on ollut, mutta toiminta ei ollut systemaattista.

– Venäjän miehityksen jälkeen ne naiset, jotka jäivät tänne lastensa kanssa, tai pakenivat muihin kaupunkeihin, ottivat meihin yhteyttä ja me lähetimme heille kopiot syntymätodistuksista.

Tuoreet äidit onnistuivat uudelleenrekisteröimään lapsensa Ukrainan lain mukaan.

Antonivkan kylässä, Hersonissa, alle vuoden ikäisen tytön äiti esittelee lapsensa syntymätodistusta. Lapsi syntyi Venäjän miehityksen alla.

– Kun pyysimme vaippoja, venäläiset sanoivat, että jos tulemme ilman venäläistä syntymätodistusta, he eivät anna vaippoja, Nataliia Lukina kertoo.

Lukina sanoo kieltäytyneensä vaipoista, koska hän ei halunnut, että Venäjä jakaa tietoa alueen “venäläistymisestä”.

Ei syntymätodistusta, ei vaippoja – Hersonin alueen äitejä uhkailtiin synnyttämään lapsensa Venäjän lipun alle 1:52

14.12: Ukraina on määrännyt perheitä evakuoimaan Kupjanskista

Ukraina on määrännyt perheet ja haavoittuvassa asemassa olevat asukkaat evakuoitaviksi Kupjanskista ja sen koillispuolella sijaitsevilta lähialueilta. Pelkona on, että Venäjän joukot valtaavat takaisin Itä-Ukrainassa sijaitsevan kaupungin ja rautatieliikenteen solmukohdan. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian. 

Kupjansk kuuluu Harkovan alueeseen. Ukraina valtasi sen takaisin venäläisjoukoilta viime syyskuussa.

Harkovan alueellinen sotilashallinto sanoo evakuointimääräyksen johtuvan epävakaasta turvallisuustilanteesta, jotka Venäjän pommitukset kaupunkiin ja sen ympäristöön on aiheuttavat. 

13.39: Wagner-pomo kehottaa Ukrainan joukkoja vetäytymään Bahmutista

Venäläisen palkkasoturiryhmä Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin on kehottanut presidentti Volodymyr Zelenskyiä vetämään ukrainalaisjoukot pois Bahmutista.

Wagner-pomo sanoi aiemmin sosiaalisessa mediassa julkaistulla videolla, että Venäjän palkkasotilaiden joukot ovat käytännössä piirittäneet Itä-Ukrainassa sijaitsevan Bahmutin kaupungin. Prigozhinin väitteitä ei ole voitu vahvistaa riippumattomista lähteistä. 

12.35: Venäjä sanoo ryhtyvänsä toimenpiteisiin, jotta torstainen rajahyökkäys ei toistu

Venäjä ilmoitti perjantaina ryhtyvänsä toimenpiteisiin estääkseen torstaina tapahtunutta rajahyökkäystä toistumasta, kirjoittaa uutistoimisto Reuters.

Väitetty hyökkäys tapahtui Venäjän eteläosassa sijaitsevalla Brjanskin alueella Ukrainan rajalla. Venäjä on syyttänyt Ukrainaa siviilien tulittamisesta.

Venäjän mukaan ukrainalainen sabotaasiryhmä oli ylittänyt maiden rajan ja hyökännyt alueelle. Venäjä kertoo pyrkivänsä tuhoamaan ryhmän.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi torstaina, että Venäjää oli kohdannut "terrori-isku" Brjanskin alueella. Putin vannoi tuhoavansa ukrainalaisryhmän. Ryhmä oli Putinin mukaan ampunut siviilejä.

Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin neuvonantaja Myhailo Podoljak on sanonut syytöksiä tyypilliseksi provokaatioksi.

11:12 Ukrainalainen Nadija pelasti siskontyttönsä venäläisten kokoamisleiriltä 

Viime vuoden huhtikuussa ukrainalaisnainen Nadija sai siskontyttäreltään pysäyttävän viestin Telegram-palvelun kautta.

– Viestissä luki: Terve. Olen Novoazovskin kaupungissa. Vanhempani ovat kuolleet, Nadija kertoo siskontyttönsä viestin sisällöstä STT:lle.

Novoazovsk on ollut Venäjän miehittämä jo vuodesta 2014. Orvoksi jäänyt siskontytär oli viety venäläisten kokoamisleirille. 

Nadija onnistui pelastamaan siskontyttönsä leiriltä tuttavan avulla. Pakomatka toteutettiin Romanian, Turkin ja Venäjän kautta.

11.10: Lavrov: Venäjä "ei anna lännen enää räjäyttää kaasuputkia"

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov sanoi perjantaina, että Venäjä "ei anna lännen enää räjäyttää kaasuputkia", ja lisäsi, ettei Venäjä enää luota länteen energiakumppanina. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venäjä on väittänyt, että länsimaiden joukot olisivat Nord Stream 1 ja 2-kaasuputkissa tapahtuneiden räjähdysten takana. Räjähdykset tapahtuivat viime syyskuussa.

Venäjä on toistuvasti vaatinut, että maa on otettava tutkimuksiin mukaan. Ruotsin viranomaisten mukaan räjähdykset olivat sabotaasia.

Reutersin mukaan Lavrov puhui tilaisuudessa Intiassa päivä sen jälkeen, kun hän oli osallistunut G20-maiden ulkoministerien kokoukseen.

10.36: Ukraina: Venäläisjoukot räjäyttivät yöllä tärkeän sillan Bahmutissa

Ukrainan mukaan venäläisjoukot räjäyttivät yöllä tärkeän sillan, joka on yhdistänyt Bahmutin kaupungin läheiseen Khromoven kylään.

Asiasta kertoi alueen poliisi uutiskanava CNN:n mukaan. Silta on poliisin mukaan ollut tärkeä reitti tarvikekuljetuksille ja siviilien poistumiselle piiritetystä Bahmutin kaupungista. Silta on ollut myös viimeinen päähuoltoreitti Bahmutista Chasiv Yarin kylään, CNN kirjoittaa.

Wagner-päällikön mukaan Bahmutin kaupunki on käytännössä piiritetty ja käytössä on enää ainoastaan yksi poistumistie, kertoo uutistoimisto Reuters.

Donetskin alueella on voimassa pakollinen evakuointimääräys. Ukrainan viranomaisten mukaan Bahmutissa on edelleen noin 5 000 ihmistä.

7.23: Zelenskyi palkitsi Ukrainan puolustajia

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi eilen pitämässään iltapuheessa myöntäneensä valtion palkinnot yli 40 000:lle Ukrainan puolustajalle.

Zelenskyin mukaan palkinnon saaneiden joukossa oli muun muassa sotilaita, poliiseja, rajavartioita ja valtiolliseen turvallisuuspalveluun kuuluvia henkilöitä.

5.15: Yhdysvallat ilmoittamassa perjantaina uudesta aseapupaketista Ukrainalle

Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden tiedottajan John Kirbyn mukaan Yhdysvallat aikoo ilmoittaa perjantaina uudesta aseapupaketista Ukrainalle.

Kirbyn mukaan apupaketti sisältää ammuksia ja sotatarvikkeita Ukrainalla jo olemassa oleviin asejärjestelmiin, kuten Himars-raketinheitinjärjestelmään. Tämän tarkempia yksityiskohtia Kirby ei kertonut.

Yhdysvaltojen tuleva ilmoitus ajoittuu samaan ajankohtaan, kun Saksan liittokansleri Olaf Scholz vierailee Valkoisessa talossa presidentti Joe Bidenin luona.

Länsivallat ovat luvanneet Ukrainan presidentille Volodymyr Zelenskyille nopeuttavansa ammusten ja muiden sotatarvikkeiden toimittamista Ukrainalle.

EU ilmoitti hiljattain toimittavansa kiireellisesti Ukrainaan 155-millisiä kranaatteja.

Torstai 2.3.

21.05: Ukraina on määrännyt haavoittuvassa asemassa olevia asukkaita evakuoitumaan osassa etulinjan alueita

Ukraina on määrännyt haavoittuvassa asemassa olevien asukkaiden pakollisen evakuoinnin etulinjan läheisyydessä maan koillisosassa sijaitsevasta Kupjanskin kaupungista ja lähialueilta.

Venäläisjoukot vetäytyivät syyskuussa avainasemassa olevista kaupungeista Harkovan alueella mukaan lukien Kupjanskista. Kaupunki sijaitsee lähellä etulinjaa, ja paikalliset ovat pelänneet, että se saatettaisiin jälleen vallata.

Harkovan alueen sotilashallinto on kertonut verkkosivuillaan, että Kupjanskin alueella on aloitettu lapsiperheiden ja liikuntarajoitteisten asukkaiden pakolliset evakuoinnit. Päätöstä perusteltiin muun muassa epävakaalla turvallisuustilanteella.

18.41: Venäjä on menettänyt tuhoisiin väijytyksiin kolmessa viikossa 130 panssaria, eikä silti ole edennyt

Ukrainan mukaan Vuhledarissa on viime viikkojen aikana käyty "sodan suurin tankkitaistelu".

14 000 asukkaan Vuhledar nousi helmikuussa otsikoihin, kun Venäjän raportoitiin kärsineen siellä katastrofaalisiksi kuvattuja tappioita.

Lisää bensaa liekkeihin heitti Ukrainan armeija, joka julkaisi taisteluista tämän päivityksen lopussa olevan videon. Siitä saa kuvan, että venäläissotilaat tekevät tutuiksi käyneitä taktisia virheitä ja tappiot ovat raskaita.

New York Timesin mukaan Venäjä menetti kolmessa viikossa pelkästään Vuhledarin alueella peräti ainakin 130 panssarivaunua ja -ajoneuvoa. Lukua ei ole vahvistettu, eikä Ukraina ole raportoinut omista tappioistaan.

Ukraina julkaisi videon venäläisten tankkiletkan tuhoamisesta 0:47

15:15: Blinken ja Lavrov keskustelivat ensimmäistä kertaa kuukausiin

CBS:n mukaan Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov keskustelivat noin 10 minuuttia New Delhissä pidetyn G20-kokouksen yhteydessä.

Yhdysvaltalaismedia kertoo Blinkenin sanoneen Lavroville, että Yhdysvallat tukee Ukrainaa konfliktissa niin kauan kuin sodan lopettaminen vaatii. Lisäksi Blinkenin kerrotaan vaatineen, että Venäjän pitäisi perua päätöksensä keskeyttää osallistuminen uuteen START-ydinsopimukseen. 

Venäjä ei kommentoinut välittömästi keskustelun sisältöä, mutta Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zakharovan kerrotaan sanoneen, että Blinken oli pyytänyt saada puhua Lavrovin kanssa.

Lisää torstain tapahtumia löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat