Taisteluita kaduilla ja lähes kaikki huoltoreitit poikki – Ukrainan joukot erittäin ahtaalla Bahmutissa

Onko Bahmut lähellä kaatumista? Tämä veristen taistelujen ytimessä olevan kaupungin tilanteesta tiedetään 6:29
Onko Bahmut lähellä kaatumista? Videolla toimittaja näyttää kartalta, miten Venäjän joukot saartaavat kaupunkia.

Paikallisviranomaisten mukaan kaupunkia ei ole kuitenkaan menetetty venäläisille.

Venäjä ei ole onnistunut saamaan hallintaansa Bahmutin kaupunkia Itä-Ukrainassa, vakuuttaa kaupungin apulaispormestari.

–  Kaupungissa taistellaan, ja menossa on myös katutaisteluja. Ukrainan asevoimien ansiosta he eivät kuitenkaan ole saaneet kaupunkia valvontaansa, vakuutti Oleksandr Martshenko BBC:n radiohaastattelussa brittilehti Guardianin mukaan.

–  Venäjä käyttää poltetun maan taktiikkaa: he haluavat tuhota kaupungin, enkä todellakaan ymmärrä, miksi he haluavat tehdä sen, apulaispormestari jatkoi.

Bahmutin hallinnasta on taisteltu kuukausikaupalla, vaikka kaupunki ei olekaan strategisesti merkittävä. Vanha suolakaivoskaupunki oli ennen sotaa tunnettu kuohuviinituotannostaan. Pitkään jatkuneet taistelut kaupungin hallinnasta ovat kuitenkin tehneet siitä symbolisesti merkittävän.

Martshenkon mukaan Bahmutissa on edelleen arviolta 4  000 siviiliä, vaikka siellä ei apulaispormestarin mukaan ole enää yhtään ehjää rakennusta.

Ukrainan huoltoreitit Bahmutiin loppumassa

Myös Britannian puolustusministeriö kertoi lauantaina tilannekatsauksessaan, että Ukrainan joukkojen puolustusasemiin Bahmutissa kohdistuu erittäin kova paine ja kiivaat taistelut riehuvat kaikkialla kaupungissa ja sen ympärillä,

Venäjän armeijan ja Wagner-palkkasotilasyhtiön joukot ovat edenneet kaupungin pohjoislaidalla, joka on keskeinen Ukrainan hallussa edelleen oleva alue. Se on kuitenkin Venäjän joukkojen hyökkäysten armoilla kolmelta suunnalta.

Ukraina on Britannian puolustusministeriön mukaan lähettänyt alueelle eliittijoukkoja, ja viimeksi kuluneiden 36 tunnin aikana kaksi Bahmutiin johtavaa keskeistä siltaa on tuhottu.

Ukrainalla on enää jäljellä hyvin rajoitetusti reittejä, joiden kautta kaupunkiin voidaan saada huoltoa.

Wagnerin johtaja Jevgeni Prigozhin sanoi perjantaina, että venäläisten on vallattava enää yksi tieyhteys, minkä jälkeen kaupunki on täysin saarrettu.

Ukrainan johto on vakuuttanut, että Bahmutia puolustetaan niin kauan kuin mahdollista.

Lue myös:

    Uusimmat