Biden kuvailee Ukrainan apupaketin jumia joululahjaksi Putinille – MTV seurasi Ukrainan sotaa

Zelenskyi matkalla Yhdysvaltoihin vetoamaan Ukrainan aseavun puolesta 2:16
KATSO VIDEO: Zelenskyi matkalla Yhdysvaltoihin vetoamaan Ukrainan aseavun puolesta (Seitsemän uutiset 11.12.).

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa tiistaina 12. joulukuuta 2023. Tuorein seuranta löytyy täältä.

  • Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapaa Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin Valkoisessa talossa 12. joulukuuta.

  • Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että lännen 500-vuotinen maailmanhallinta on päättymässä.

  • Kiel Institute -ajatushautomon mukaan länsimaiden apulupaukset Ukrainalle ovat vajonneet alimmalle tasolleen sitten sodan alkamisen.

  • Zelenskyin mukaan Ukraina tulee lisäämään sotilaallista tuotantoa yhdessä kumppaneidensa kanssa.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Voit lukea keskiviikon 13.12. tapahtumista täältä

23.21: Biden kuvailee Ukrainan apupaketin jumia joululahjaksi Putinille

Jos Yhdysvaltain kongressi ei hyväksy uutta lisäapupakettia Ukrainalle, se olisi kuin joululahja Venäjän presidentti Vladimir Putinille, Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden totesi Valkoisessa talossa Washingtonissa tiistaina.

Biden ja Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi neuvottelivat kongressiin jumittuneesta apupaketista Zelenskyin kolmannella vierailulla Valkoiseen taloon sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa viime vuonna.

Biden vakuutti Yhdysvaltojen seisovan Ukrainan rinnalla, vaikka republikaanipuolue on asettunut poikkiteloin uuden 60 miljardin dollarin apupaketin tielle. (STT)

22.10: Biden: Yhdysvallat pysyy Ukrainan rinnalla, toivoa ei saa menettää

Yhdysvallat aikoo pysyä Ukrainan rinnalla, vakuutti Ukrainan presidentin Washingtonissa tavannut Yhdysvaltain presidentti Joe Biden. 

Presidentti Biden sanoi Volodymyr Zelenskyille, ettei Ukraina saa menettää toivoaan taistelussa Venäjän hyökkäystä vastaan. Presidentti Joe Bidenin ajama kuudenkymmenen miljardin dollarin apupaketti on juuttunut kongressiin osana sisäpoliittista kiistaa. 

Biden ilmoitti tänään myös 200 miljoonan dollarin sotilaallisesta erillisavusta Ukrainalle. (Reuters)

18.25: Yhdysvaltain mukaan Venäjä kärsinyt Ukrainassa 315 000 hengen tappiot

Yhdysvaltain tiedustelu arvioi Venäjän kärsineen Ukrainan sodassa valtavat tappiot. Julkiseksi tulleen tiedusteluraportin mukaan sota on maksanut Venäjällä 315 000 kuollutta ja haavoittunutta sotilasta. 

Raportin mukaan tappiot sekä miehistön että kaluston osalta viivyttävät Venäjän armeijan modernisointiprosessia 18 vuodella. (Reuters)

16.33: Valkoisen talon mukaan Biden ei hyväksy Ukrainan käyttämistä panttivankina 

Jos Yhdysvaltain apu Ukrainalle hyytyy, se heikentää Ukrainan kykyä pitää kiinni alueestaan sekä vaikeuttaa alueiden takaisinvaltaamista, sanoo Valkoisen talon kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan. 

Republikaanien oikeistosiipi on kytkenyt avun Ukrainalle laajoihin siirtolaisuutta ja turvallisuutta koskeviin muutoksiin Meksikon rajalla. Republikaanien oikeistosiipi suhtautuu muutenkin nuivasti Ukrainan tuen jatkoon. 

Jake Sullivanin mukaan presidentti Biden on valmis etsimään ratkaisuja Meksikon vastaisen rajan tilanteeseen, muttei hyväksy Ukrainan käyttämistä panttivankina neuvotteluissa. (STT-Reuters)

12.20: Puolustusministeri Häkkänen: Lännen puolustusteollisuus avain Ukrainan tukemisessa

Lännen tuen jatkumisessa Ukrainalle ongelmana ei ole niinkään puute rahasta kuin puolustusteollisuuden tuotantokyvystä, arvioi puolustusministeri Antti Häkkänen (kok.).

Jos tuotantoa ei saada nostettua, Ukraina ei kykene jatkamaan puolustautumista, Häkkänen sanoi Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan (MTS) seminaarissa.

Häkkäsen mukaan Venäjällä on selvästi parempi ja kestävämpi sotateollisuuden kyky ja myös kyky mobilisoida lisää joukkoja rintamalle.

Ukrainassa ja länsimaissa taas kyky sietää henkilötappioita ja veronmaksajien rahan palamista on sen sijaan rajallinen, Häkkänen sanoi.

Hän lupasi lähiaikoina uutisia tykistöammusten tuotannon merkittävästä lisäämisestä Suomessa.

11.21: Kreml: Ukrainaan pumpatut miljardit eivät ole tuoneet menestystä

Kreml sanoo seuraavansa erittäin tarkasti Ukrainan ja Yhdysvaltain presidenttien tapaamista. Tiedottaja Dmitri Peskov väittää, että Ukrainan sotakoneistoon pumpatut miljardit eivät ole tuoneet sille menestystä taisteluissa. Kremlin mukaan Ukrainan johtajien auktoriteetti on heikentynyt. (Reuters)

8.27: MTV:n kirjeenvaihtaja: Zelenskyitä odottaa vaikeat neuvottelut Yhdysvalloissa

Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä odottaa Yhdysvalloissa vaikeimmat neuvottelut koko sodan aikana, arvioi MTV Uutisten Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Valkoisen talon mukaan Ukrainan presidentin vierailulla halutaan korostaa Yhdysvaltain vankkumatonta tukea Ukrainan kansalle, mutta todellisuus on iloisia kättelykuvia karumpi.

Kasvava määrä republikaaneja vastustaa Ukrainan lisätukea, ja republikaaneilla on enemmistö edustajainhuoneessa.

Lue koko Karppisen kommentti täältä!

7.28: Zelenskyi tapaa tänään Bidenin Valkoisessa talossa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapaa tänään Yhdysvalloissa presidentti Joe Bidenin.

Tämä on Venäjän aloittaman hyökkäyssodan jälkeen kolmas kerta, kun Zelenskyi vierailee Valkoisessa talossa.

Zelenskyin ja Bidenin keskustelujen odotetaan keskittyvän Yhdysvaltain Ukrainalle myöntämän tuen ympärille.

Vierailu osuu hetkeen, jolloin Yhdysvaltain suuri hätäapupaketti on jumittunut Yhdysvaltain kongressiin.

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan Zelenskyin on määrä tavata Washingtonissa myös Yhdysvaltain senaatin ja edustajainhuoneen edustajia.

(STT)

Maanantai 11.12.

18.45:Zelenskyi saapunut Yhdysvaltoihin vetoamaan Ukrainan aseavun puolesta

Yhdysvaltoihin saapuneen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä vielä tänään vedota kongressiin puheessaan, jotta Ukrainan aseapu saisi jatkoa.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin mukaan Zelenskyin on tarkoitus pitää puhe Washingtonissa.

Huomenna Zelenskyi tapaa presidentti Joe Bidenin, kongressin johtajia ja senaattoreja Valkoisessa talossa. Valkoisen talon lehdistöedustajan Karine Jean-Pierren mukaan Zelenskyin vierailun tarkoituksena on korostaa Yhdysvaltojen vankkumatonta tukea Ukrainalle.

Republikaanisenaattorit estivät viime viikolla Valkoisen talon ehdottaman 106 miljardin dollarin apupaketin Ukrainalle ja Israelille. Republikaanien oikeistosiipi on kytkenyt avun laajoihin siirtolaisuutta ja turvallisuutta koskeviin muutoksiin Meksikon rajalla.

Republikaanien oikeistosiipi suhtautuu muutenkin nuivasti Ukrainan tuen jatkoon.

15.43: Valtonen: Ukraina-tuki tärkeää myös itsemme takia

EU-johtajat kokoontuvat torstaina ja perjantaina Brysseliin keskustelemaan Ukrainalle annettavasta tuesta sekä maan tiestä EU:n jäseneksi. Unkarin jarrutellessa eri maiden ulkoministerit vakuuttivat laajana rintamana haluaan tukea Ukrainaa ja maan etenemistä kohti EU:ta. Näin teki myös Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

Valtonen kommentoi Unkarin toimintaa saapuessaan kokoukseen.

– En ole huolissani, mutta Unkarin asema on todellakin ollut hyvin valitettava viime kuukausien aikana. On erittäin tärkeää, että jatkamme Ukrainan tukemista niin kauan kuin sitä tarvitaan. Eikä se ole tärkeää vain Ukrainan vaan myös meidän itsemme takia, hän sanoi.

Valtosen mukaan Unkarin jarruttelu kertoo siitä, että EU:n päätöksentekokykyä pitää parantaa. Valtosen mukaan on hyväksyttävä se, että EU:ssa on erilaisia näkemyksiä kansainvälisestä tilanteesta, mutta EU:n on myös oltava vahva toimija geopolitiikassa.

Lisää maanantain 11.12. seurannasta voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat