Zelenskyi saapui Yhdysvaltoihin vetoamaan Ukrainan aseavun puolesta – MTV seurasi Ukrainan sotaa 11.12.

Zelenskyi matkalla Yhdysvaltoihin vetoamaan Ukrainan aseavun puolesta 2:16
Zelenskyi matkalla Yhdysvaltoihin vetoamaan Ukrainan aseavun puolesta (Seitsemän uutiset 11.12.).

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa maanantaina 11. joulukuuta 2023. 

  • Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että lännen 500-vuotinen maailmanhallinta on päättymässä.

  • Putin tapasi Iranin presidentin torstaina, ja maat ovat vahvistaneet siteitään lännen talouspakotteiden alla.

  • Kiel Institute -ajatushautomon mukaan länsimaiden apulupaukset Ukrainalle ovat vajonneet alimmalle tasolleen sitten sodan alkamisen.

  • Zelenskyin mukaan Ukraina tulee lisäämään sotilaallista tuotantoa yhdessä kumppaneidensa kanssa.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

Tämä seuranta-artikkeli on päättynyt. Tiistain 12. joulukuuta seurantaan pääset tästä.

18.45:Zelenskyi saapunut Yhdysvaltoihin vetoamaan Ukrainan aseavun puolesta

Yhdysvaltoihin saapuneen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin on määrä vielä tänään vedota kongressiin puheessaan, jotta Ukrainan aseapu saisi jatkoa.

Yhdysvaltojen puolustusministeriön Pentagonin mukaan Zelenskyin on tarkoitus pitää puhe Washingtonissa.

Huomenna Zelenskyi tapaa presidentti Joe Bidenin, kongressin johtajia ja senaattoreja Valkoisessa talossa. Valkoisen talon lehdistöedustajan Karine Jean-Pierren mukaan Zelenskyin vierailun tarkoituksena on korostaa Yhdysvaltojen vankkumatonta tukea Ukrainalle.

Republikaanisenaattorit estivät viime viikolla Valkoisen talon ehdottaman 106 miljardin dollarin apupaketin Ukrainalle ja Israelille. Republikaanien oikeistosiipi on kytkenyt avun laajoihin siirtolaisuutta ja turvallisuutta koskeviin muutoksiin Meksikon rajalla.

Republikaanien oikeistosiipi suhtautuu muutenkin nuivasti Ukrainan tuen jatkoon.

15.43: Valtonen: Ukraina-tuki tärkeää myös itsemme takia

EU-johtajat kokoontuvat torstaina ja perjantaina Brysseliin keskustelemaan Ukrainalle annettavasta tuesta sekä maan tiestä EU:n jäseneksi. Unkarin jarrutellessa eri maiden ulkoministerit vakuuttivat laajana rintamana haluaan tukea Ukrainaa ja maan etenemistä kohti EU:ta. Näin teki myös Suomen ulkoministeri Elina Valtonen (kok.).

Valtonen kommentoi Unkarin toimintaa saapuessaan kokoukseen.

– En ole huolissani, mutta Unkarin asema on todellakin ollut hyvin valitettava viime kuukausien aikana. On erittäin tärkeää, että jatkamme Ukrainan tukemista niin kauan kuin sitä tarvitaan. Eikä se ole tärkeää vain Ukrainan vaan myös meidän itsemme takia, hän sanoi.

Valtosen mukaan Unkarin jarruttelu kertoo siitä, että EU:n päätöksentekokykyä pitää parantaa. Valtosen mukaan on hyväksyttävä se, että EU:ssa on erilaisia näkemyksiä kansainvälisestä tilanteesta, mutta EU:n on myös oltava vahva toimija geopolitiikassa.

15.05: Ruotsilta lisää tukea Ukrainalle

Ruotsi antaa 1,4 miljardia kruunua eli reilut 124 miljoonaa euroa lisää tukea Ukrainalle. Tavoitteena on auttaa ukrainalaisia selviämään paremmin talvesta. Valtaosa rahoista kanavoidaan Maailmanpankin kautta. Ruotsin varoilla on määrä tukea muun muassa sähköverkkoon ja lämmitykseen liittyvien tarvikkeiden hankintaa. Asiasta uutisoi Ruotsin yleisradio SVT.

14.00: Venäjä aikoo ulottaa presidentinvaalien äänestyksen Ukrainan alueelle

Venäjän ensi vuoden presidentinvaalien äänestys järjestetään myös neljällä alueella Ukrainassa, Venäjän keskusvaalilautakunta kertoo venäläismedian mukaan. Aiheesta kertoo STT.

Lautakunnan mukaan maaliskuun vaalit aiotaan ulottaa Donetskin, Luhanskin, Hersonin ja Zaporizhzhjan alueille, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä. Alueet eivät ole kokonaan Venäjän hallussa.

Vaalit pidetään runsaat kaksi vuotta sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan. Vaalien lopputulokseksi odotetaan presidentti Vladimir Putinin uudelleenvalintaa. (STT)

12.48: Eduskunta ei käsittele Venäjän konsulaatin lakkauttamista koskevaa kansalaisaloitetta

Eduskunta ei ota käsittelyyn kansalaisaloitetta, jossa esitetään Venäjän konsulaatin lakkauttamista Ahvenanmaalla.

Puhemies kieltäytyi ottamasta asiaa käsittelyyn, koska aloite on vastoin kansalaisaloitteita koskevaa lainsäädäntöä.

Kansalaisaloitteet voivat koskea vain lainsäädäntöasioita, ja niiden tulee sisältää lakiehdotus tai ehdotus lainvalmisteluun ryhtymisestä.

Venäjän konsulaatin lakkauttamista Ahvenanmaalla koskeva kansalaisaloite sen sijaan koskee kansainvälistä sopimusta. (STT)

11.40: Ukrainan ulkoministeri varoittaa seurauksista, jos EU-jäsenyysneuvotteluja ei aloiteta

Vaikutus sekä Ukrainalle että EU:lle olisi tuhoisa, jos EU-johtajat eivät hyväksy jäsenyysneuvottelujen aloittamista myöhemmin tällä viikolla, toteaa Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba. 

En kykene kuvittelemaan enkä edes halua puhua tuhoisista seurauksista, jos EU epäonnistuu tässä päätöksessä, ulkoministeri sanoi.

Unkari on uhannut estää jäsenyysneuvottelujen avaamisen.

Ukrainalaisministeri vierailee EU:n ulkoministerien kokouksessa Brysselissä. EU-johtajat kokoontuvat torstaina ja perjantaina Brysseliin keskustelemaan Ukrainalle annettavasta tuesta sekä jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta. (Reuters)

08.45: EU-johtajat saavat eteensä suuria päätöksiä Ukrainan tukemisesta – Unkari haraa vastaan

EU-johtajat kokoontuvat torstaina ja perjantaina Brysseliin keskustelemaan Ukrainalle annettavasta tuesta sekä maan tiestä EU:n jäseneksi. Asialistalla ovat muun muassa esitys 50 miljardin euron taloudellisesta tuesta Ukrainalle sekä esitys 20 miljardin euron tuesta Ukrainan armeijalle. 

Lisäksi EU-johtajat päättävät jäsenyysneuvottelujen aloittamista Ukrainan kanssa. Kantona kaskessa on erityisesti Unkari, jonka pääministeri Viktor Orban, joka on uhannut estää jäsenyysneuvottelujen avaamisen. Kaikki päätökset tuesta sekä jäsenyysneuvottelujen aloittamisesta vaativat yksimielisen tuen kaikilta unionin 27 jäsenmaalta. (Reuters)

08.44: Biden kutsui Zelenskyin Valkoiseen taloon

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on kutsunut Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin Valkoiseen taloon. Tapaaminen tapahtuu tiistaina, kertoi Valkoisen talon lehdistösihteeri Karine Jean-Pierre lausunnossa sunnuntaina.

Presidentit keskustelevat hänen mukaansa Ukrainan kiireellisistä tarpeista sen taistellessa Venäjän hyökkäystä vastaan sekä Yhdysvaltain jatkuvan tuen elintärkeästä merkityksestä.

Keskiviikkona republikaanisenaattorit estivät Valkoisen talon pyytämän hätäapupaketin Ukrainalle ja Israelille. Republikaanit olivat vaatineet osana pakettia muutoksia Yhdysvaltain rajaturvallisuuteen. (STT)

Sodan tapahtumia sunnuntaina 10.12

22.24: Biden kutsui Ukrainan presidentin vierailulle Valkoiseen taloon

Yhdysvaltojen presidentti Joe Biden kutsui Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin vierailulle Valkoiseen taloon. Zelenskyin vierailun Washingtonissa on määrä alkaa huomenna 11. joulukuuta, ja presidenttien tapaamisen tiistaina 12. joulukuuta. 

Ukrainan presidentin toimistolta kerrotaan, että Zelenskyi aikoo keskittyä tapaamisessa maiden väliseen puolustusyhteistyöhön. 

Valkoinen talo kertoo pyrkivänsä solmimaan kongressin kanssa sopimuksen, joka antaisi sotilaallista apua Ukrainalle ja Isrealille.

(Lähde: Reuters) 

14.50: Venäjän Lavrovin mukaan Wagner-sotilaat lähtivät eri suuntiin

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kertoo osan Wagner-taistelijoista lähteneen Valko-Venäjälle. Hänen mukaansa osa liittyi Venäjän armeijaan ja palvelee edelleen, kertoo Reuters. (Lähde: Reuters)

14.06: Venäjän Lavrov: "Lännen 500-vuotinen maailmanhallinta on päättymässä"

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov väitti uutistoimisto Reutersin mukaan, että lännen 500-vuotinen maailmanhallinta on päättymässä. 

Hän on myös aikaisemmin tällä viikolla sanonut, että on tärkeää lisätä ponnisteluja länsimaiden pakotteiden voittamiseksi. (Lähde: Reuters)

13:41: Ukrainan urheiluministeri: "Ukrainan harkittava, onko osallistuminen olympialaisiin maan edun mukaista"

– Ukrainan on harkittava, onko osallistuminen ensi vuoden Pariisin olympialaisiin maan etujen mukaista, sanoi Ukrainan nuoriso- ja urheiluministeri Matviy Bidnyi lauantaina.

– Osallistuminen on mahdotonta, ellei KOK muuta "kantaansa, Ukrainan urheiluministeri sanoi lauantaina.

 Bidnyi puhui kansallisessa televisiossa päivä sen jälkeen, kun Kansainvälinen olympiakomitea oli ilmoittanut, että Venäjän ja Valko-Venäjän urheilijat voivat kilpailla Pariisissa puolueettomina ilman lippuja, tunnuksia tai hymnejä.

– Päätös osallistumisesta pitäisi tehdä sen perusteella, mitä se tuo maalle, mikä on reaktio ja kuinka paljon se vie meitä lähemmäs voittoa, Bidnyi sanoi viitaten Ukrainan 21 kuukautta kestäneeseen sotaan Venäjän kanssa. (Lähde: Reuters)

11.50: Venäjän joukot pommittaneet Khersonin aluetta

Venäjän joukot pommittivat Khersonin aluetta 71 kertaa viimeisen päivän aikana. Asiasta uutisoi ukrainalaismedia The Kyiv Independent

Kuvernööri Oleksandr Prokudin kertoi tänään, että pommituksissa on kuollut yksi ihminen ja neljä haavoittunut.

Dnipro-joen itärannalla olevat venäläisjoukot ottivat kohteekseen asuinalueita Khersonin laitamilla ja vahingoittivat kaupungissa sijaitsevaa oppilaitosta, kuvernööri sanoi.

Prokudinin mukaan iskut tehtiin tykistöllä, kranaatinheittimillä, Gradin moniraketinheittimillä, panssarivaunuilla, lennokeilla ja ilmailulla. (Lähde: The Kyiv Independent)

7.25: Sananvapauskomitean johtaja kyseenalaistaa Ukrainan tv-uutisten maratonin 

Verhovna Radan sananvapauskomitean vastanimitetty johtaja Jaroslav Jurtshyn kyseenalaisti Venäjän helmikuussa 2022 tapahtuneen täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen käyttöön otetun Ukrainan tv-maratonin tehokkuuden, kertoo Interfax.

– Kantani maratonista: sen tehokkuus on kyseenalainen. Jos sen tehokkuus on kyseenalaistettu, on tarpeen arvioida uudelleen, Jurtshyn sanoi ukrainalaismedia The Kyiv Independentin mukaan.

Ukrainan tv-maraton on maan suurimpien tiedotusvälineiden tuottama yhtenäinen uutisohjelma, jota lähetetään 24/7 kaikilla suurimmilla ukrainalaisilla tv-kanavilla.

Presidentti Volodymyr Zelensky on ajanut tätä pyrkimystä, jonka tarkoituksena on suojella Ukrainan informaatiotilaa venäläisen disinformaation kaikkialle leviävältä hyökkäykseltä. (Lähde: The Kyiv Independent)
 

Lauantai 9. joulukuuta

13.39: Venäjä haluaisi käyttää jäädytettyjä kultavarantojaan ”kehitysmaiden ilmastovahinkorahastoon”

Venäjä kertoo selvittävänsä, voisiko sen jäädytetyillä kultavarannnoilla kartuttaa kehitysmaiden ilmastovahinkorahastoa.

Venäjän ilmastolähettiläs sanoi Reutersin mukaan YK:n ilmastokokouksessa COP28:ssä Dubaissa Venäjän pyrkivän tekemään "kaikki mahdollinen", jotta se saa estetyksi länsimaita takavarikoimasta jäädytettyjä varantojaan.

Ruslan Edelgerjev arvioi Venäjän pystyvän auttamaan jäädytetyillä varannoillaan kehitysmaita ilmastonmuutoksen käsittelyssä.

Länsimaat jäädyttivät noin puolet, eli yli 300 miljardia dollaria, Venäjän kansainvälisiä varantoja sen jälkeen, kun Venäjä lähetti asevoimansa Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

Venäjän ehdotuksesta ei Reutersin mukaan todennäköisesti päästä sopimukseen.

Ukraina ja monet länsimaat ovat toivoneet, että Venäjän jäädytetyt varat käytettäisiin Ukrainan jälleenrakentamiseen. Sitä ovat vaikeuttaneet oikeudelliset kysymykset ja siirron mahdolliset seuraukset tulevaisuudessa.

(Lähde: Reuters.)

12.20: Ukrainalaisviranomaiset: Kaksi siviiliä kuollut lennokki-iskussa Hersonin alueella

Yksi siviili kuoli ja toinen haavoittui sen jälkeen, kun Venäjän joukot pudottivat räjähteen lennokista kaupunkiin eteläukrainalaisella Hersonin alueella, kertoivat viranomaiset lauantaina.

Syyttäjät aloittivat sotarikostutkinnan tapauksesta, joka sattui noin kello 10 aamulla (0800 GMT) Beryslavin kaupungissa. Viranomaisten mukaan molemmat uhrit olivat kävelemässä kadulla hyökkäyshetkellä.

Venäjän joukot ovat hyökänneet säännöllisesti Hersonin alueen länsiosaan ja erityisesti sen samannimiseen pääkaupunkiin sen jälkeen, kun ne vetäytyivät Dnipro-joen yli viime vuoden lopulla. 

(Lähde: Reuters)

8.57: Venäjällä peruttu jälleen uudenvuoden ilotulituksia

Useissa venäläiskaupungeissa ei tänäkään vuonna järjestetä uudenvuoden ilotulituksia, jotta juhlintoihin varatut rahat voidaan kohdistaa rintamalle, uutisoi radiokanava Radio Free Europe/Radio Liberty ukrainalaismedia Kyiv Independentin mukaan.

Muun muassa Sotshin pormestari Alexey Kopaygorodsky on kertonut, että ilotulitteisiin varatut rahat ohjataan Venäjän armeijalle. Hän kehotti myös paikallisia yrityksiä ja asukkaita toimimaan samoin.

Myös Novorossijskin pormestari Andrey Kravchenko kertoo kaupunkinsa siirtävän ilotulitteisiin varatut rahat rintamalle. 

Myös viime vuonna moni venäläiskaupunki, kuten Pietari ja Moskova, perui uudenvuoden juhlallisuutensa niin, että rahat ohjattiin Venäjän armeijalle.

Lisää lauantain Ukrainan sodan tapahtumia voit lukea täältä.

Lue myös:

    Uusimmat