Venäjä ja Iran vahvistavat yhteistyötään talouspakotteiden vuoksi – MTV seuraa sotaa Ukrainassa

Ukrainan ilmavoimat kertoo ampuneensa alas 41 Venäjän ampumaa lennokkia 0:36
Ukrainan ilmavoimat kertoo ampuneensa alas 41 Venäjän ampumaa lennokkia

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 7. joulukuuta 2023. 

  • Putin tapasi Iranin presidentin tostaina, ja maat ovat vahvistaneet siteitään lännen talouspakotteiden alla.

  • Kiel Institute -ajatushautomon mukaan länsimaiden apulupaukset Ukrainalle ovat vajonneet alimmalle tasolleen sitten sodan alkamisen.

  • Zelenskyin mukaan Ukraina tulee lisäämään sotilaallista tuotantoa yhdessä kumppaneidensa kanssa.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

19.43: Putin tapasi Iranin presidentin Venäjällä 

Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasi torstaina Iranin presidentin Ebrahim Raisin tämän Venäjän-vierailulla. Putin ylisti valtioiden välisiä suhteita ja pyysi Raisia välittämään terveisensä myös Iranin hengelliselle johtajalle ajatollah Ali Khameneille.

– Hänen tukensa ansiosta olemme saaneet hyvää vauhtia kuluneen vuoden aikana, Putin sanoi.

Venäjä ja Iran ovat vahvistaneet taloudellisia ja sotilaallisia siteitään länsimaiden asettamien pakotteiden edessä.

Länsimaat ovat syyttäneet Irania siitä, että se on tukenut Venäjää maan hyökkäyssodassa Ukrainassa toimittamalla Venäjälle suuret määrät drooneja ja muuta aseistusta.

Putin ja Raisi keskustelivat myös kaksi kuukautta kestäneestä Israelin ja äärijärjestö Hamasin välisestä sodasta.

Putin vieraili Iranissa heinäkuussa, Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan lokakuussa.

(STT)

13.10: Lupaukset uudesta avusta Ukrainalle vajonneet

Länsimaiden apulupaukset Ukrainalle ovat vajonneet alimmalle tasolleen sitten sodan alkamisen, kertoo Kiel Institute -ajatushautomo tuoreessa Ukrainan apua koskevassa raportissaan.

Instituutin mukaan sotilaallinen, taloudellinen ja humanitaarinen apu Ukrainalle elokuusta lokakuuhun kuluvana vuonna laski liki 90 prosenttia verrattuna vastaavaan ajanjaksoon viime vuonna.

Ukrainan kesällä alkanut odotettu vastahyökkäys ei ole juurikaan edennyt, ja maailman huomio on kiinnittynyt Gazan sotaan. (STT)

11.45: Ukrainassa pulaa sähköstä – naapurimaista apua

Kylmä sää aiheuttaa Ukrainassa sähköpulaa, kertoo maan kantaverkkoyhtiö Ukrenergo. Verkkoyhtiön mukaan kulutus on ollut 2,7 prosenttia ennusteita suurempaa, joten maa joutuu tuomaan sähköä Puolasta, Slovakiasta ja Romanista. Tuoreen ennusteen mukaan naapurimaista on määrä tuoda sähköä Ukrainaan 700 megawatin tahdilla alkuiltaan saakka. (Reuters)

6:18: Yhdysvallat perui 60 miljardin suuruisen apupaketin Ukrainalle

Yhdysvalloissa republikaanisenaattorit ovat estäneet Valkoisen talon pyytämän hätäapupaketin Ukrainalle. 

Hätäapupaketin seisahtuminen on merkittävä takaisku presidentti Joe Bidenille. Demokraattipresidentti on varoittanut, että Venäjän mahdollinen voitto Ukrainassa voisi johtaa jopa siihen, että Venäjä hyökkäisi Yhdysvaltain Nato-liittolaista vastaan.

– Suoraan sanoen mielestäni on uskomatonta, että olemme alun perinkään tulleet tähän pisteeseen, jossa republikaanit kongressissa ovat auliita antamaan (Venäjän presidentille Vladimir) Putinille suurimman lahjan, jota tämä voi toivoa, Biden jatkoi.

Paketissa Ukrainan osuus olisi noin 60 miljardia.

STT

Keskiviikko

23.13: Biden kehotti kongressia hyväksymään pikaisesti aseavun Ukrainalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti keskiviikkona kongressia hyväksymään kiireisesti aseavun Ukrainalle.

Demokraattipresidentti sanoi olevansa valmis tekemään "merkittävän kompromissin" republikaanien kanssa, jotka ovat jumiuttaneet 60 miljardin dollarin apupakettia Ukrainalle tavoitellessaan kovempia toimia siirtolaisia vastaan Meksikon rajalla.

– Tämä ei voi odottaa, Biden sanoi puheessaan Valkoisessa talossa.

– Suoraan sanoen mielestäni on uskomatonta, että olemme alun perinkään tulleet tähän pisteeseen, jossa republikaanit kongressissa ovat auliita antamaan (Venäjän presidentille Vladimir) Putinille suurimman lahjan, jota tämä voi toivoa, hän jatkoi.

Biden piti puheen sen jälkeen, kun hän oli pitänyt videokokouksen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja G7-maiden johtajien kanssa. Kokouksessa oli keskusteltu länsimaiden avusta Ukrainalle.

Biden varoitti, että jos Putin voittaa Ukrainassa, "hän ei pysähdy siihen". Tämä kehityskulku voisi Bidenin mukaan johtaa siihen, että Venäjä hyökkäisi Yhdysvaltain Nato-liittolaista vastaan. Tämän jälkeen voisi olla edessä tilanne, että yhdysvaltalaiset joukot taistelisivat venäläisiä joukkoja vastaan.

19.37: Zelenskyi: Ukraina tulee lisäämään sotilaallista tuotantoa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, ettei Kiova halua olla riippuvainen kumppaneidensa sotilaallsiesta avusta. Sen sijaan Ukraina pyrkii tulevaisuudessa olevansa turvallisuuden tuoja naapureilleen. 

Zelenskyin mukaan Ukraina tulee lisäämään sotilaallista tuotantoa yhdessä kumppaneidensa kanssa. Hän kehotti amerikkalaisia yrityksiä liittymään mukaan yhteistyöhön.

18.39: Reuters: Yhdysvalloilta 175 miljoonan sotilasapupaketti Ukrainalle

Yhdysvallat tulee ilmoittamaan uudesta sotilasavusta Ukrainalle, jonka arvo on 175 miljoonaa dollaria, kertoo yhdysvaltalaisviranomainen uutistoimisto Reutersille.

Reutersin mukaan Ukraina ja Yhdysvallat ovat lisäksi allekirjoittaneet lausunnon, jonka mukaan aseiden yhteistyötuotantoa ja tietojen jakamista nopeutetaan.

Ukraina on ollut viime aikoina julkisesti huolissaan Yhdysvaltain sotilastuen jatkumisesta.

(Reuters)

18.31: Putin saapunut Saudi-Arabiaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on saapunut Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin keskiviikkoiltana. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters venäläismedian tietoihin viitaten.

Putinin on määrä keskustella harvinaisella ulkomaanmatkallaan myös Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kanssa.

Torstaina Putin tapaa Kremlin mukaan Venäjällä vierailevan Iranin presidentin Ebrahim Raisin. Venäjä ja Iran ovat vahvistaneet taloudellisia ja sotilaallisia siteitään länsimaiden pakotteiden edessä.

Lisää uutisia sodasta löydät täältä.

Lue myös:

    Uusimmat