Reuters: Yhdysvalloilta 175 miljoonan sotilasapupaketti Ukrainalle – MTV seuraa sotaa Ukrainassa

Ukrainan ilmavoimat kertoo ampuneensa alas 41 Venäjän ampumaa lennokkia 0:36
Ukrainan ilmavoimat kertoo ampuneensa alas 41 Venäjän ampumaa lennokkia

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa keskiviikkona 6. joulukuuta 2023. 

Lisää uutisia sodasta löydät täältä

  • IAEA kertoo, että Zaporizhzhjan ydinvoimalassa katkesivat sähköt kahdeksannen kerran sodan aikana aiheuttaen vakavan turvallisuusriskin.

  • Asiantuntija-arvioden mukaan Ukrainan ja Venäjän miehistötappiot ovat koko sodan ajan olleet pääosin samansuuruisia. Tarkkoja lukuja ei ole voitu vahvistaa.

  • Presidentti Zelenskyi on nostanut esille tarpeen vahvistaa Ukrainan puolustusta talven alla, kun Venäjän pelätään tekevän uusia iskuja maan energiainfrastruktuuriin.

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

23.13: Biden kehotti kongressia hyväksymään pikaisesti aseavun Ukrainalle

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden kehotti keskiviikkona kongressia hyväksymään kiireisesti aseavun Ukrainalle.

Demokraattipresidentti sanoi olevansa valmis tekemään "merkittävän kompromissin" republikaanien kanssa, jotka ovat jumiuttaneet 60 miljardin dollarin apupakettia Ukrainalle tavoitellessaan kovempia toimia siirtolaisia vastaan Meksikon rajalla.

–  Tämä ei voi odottaa, Biden sanoi puheessaan Valkoisessa talossa.

–  Suoraan sanoen mielestäni on uskomatonta, että olemme alun perinkään tulleet tähän pisteeseen, jossa republikaanit kongressissa ovat auliita antamaan (Venäjän presidentille Vladimir) Putinille suurimman lahjan, jota tämä voi toivoa, hän jatkoi.

Biden piti puheen sen jälkeen, kun hän oli pitänyt videokokouksen Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja G7-maiden johtajien kanssa. Kokouksessa oli keskusteltu länsimaiden avusta Ukrainalle.

Biden varoitti, että jos Putin voittaa Ukrainassa, "hän ei pysähdy siihen". Tämä kehityskulku voisi Bidenin mukaan johtaa siihen, että Venäjä hyökkäisi Yhdysvaltain Nato-liittolaista vastaan. Tämän jälkeen voisi olla edessä tilanne, että yhdysvaltalaiset joukot taistelisivat venäläisiä joukkoja vastaan.

19.37: Zelenskyi: Ukraina tulee lisäämään sotilaallista tuotantoa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoo, ettei Kiova halua olla riippuvainen kumppaneidensa sotilaallsiesta avusta. Sen sijaan Ukraina pyrkii tulevaisuudessa olevansa turvallisuuden tuoja naapureilleen. 

Zelenskyin mukaan Ukraina tulee lisäämään sotilaallista tuotantoa yhdessä kumppaneidensa kanssa. Hän kehotti amerikkalaisia yrityksiä liittymään mukaan yhteistyöhön.

18.39: Reuters: Yhdysvalloilta 175 miljoonan sotilasapupaketti Ukrainalle

Yhdysvallat tulee ilmoittamaan uudesta sotilasavusta Ukrainalle, jonka arvo on 175 miljoonaa dollaria, kertoo yhdysvaltalaisviranomainen uutistoimisto Reutersille.

Reutersin mukaan Ukraina ja Yhdysvallat ovat lisäksi allekirjoittaneet lausunnon, jonka mukaan aseiden yhteistyötuotantoa ja tietojen jakamista nopeutetaan.

Ukraina on ollut viime aikoina julkisesti huolissaan Yhdysvaltain sotilastuen jatkumisesta.

(Reuters)

18.31: Putin saapunut Saudi-Arabiaan

Venäjän presidentti Vladimir Putin on saapunut Saudi-Arabian pääkaupunkiin Riadiin keskiviikkoiltana. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters venäläismedian tietoihin viitaten.

Putinin on määrä keskustella harvinaisella ulkomaanmatkallaan myös Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salmanin kanssa.

Torstaina Putin tapaa Kremlin mukaan Venäjällä vierailevan Iranin presidentin Ebrahim Raisin. Venäjä ja Iran ovat vahvistaneet taloudellisia ja sotilaallisia siteitään länsimaiden pakotteiden edessä.

13.32: Putin: Venäjän ja Arabiemiirikuntien väliset suhteet ovat ennennäkemättömän korkealla tasolla

Venäjän presidentti Vladimir Putin vierailee parhaillaan Arabiemiemiirikunnissa. 

Putin on tänään tavannut Arabiemiirikuntien presidentin sheikki Mohammed bin Zayed Al Nahyanin kanssa. Venäjän presidentti kehui maiden välisiä suhteita tapaamisessaan. 

– Venäjän ja Arabiemiirikuntien väliset suhteet ovat ennennäkemättömän korkealla tasolla, Putin sanoi Reutersin mukaan. 

Venäjä ja Arabiemiirikunnat tekevät yhteistyötä OPEC+:ssa ja ovat mukana suurissa öljy- ja kaasuhankkeissa. OPEC on öljynviejämaiden yhteistyöorganisaatio. 

Reutersin mukaan Putin tulee matkansa aikana keskustelemaan Lähi-idän johtajien kanssa muun muassa Ukrainan tilanteesta sekä Israelin ja Hamasin konfliktista. 

11.55: Venäjä ampui liki 50 miehittämätöntä lennokkia viime yönä

Ukrainan ilmavoimat kertoo Venäjän ampuneen yhteensä 48 miehittämätöntä lennokkia viime yön aikana eri puolille Ukrainaa.

Ukrainan mukaan ilmatorjunta pudotti lennokeista yhteensä 41. Mahdollisista uhreista tai tuhoista ei kerrottu.

Ukrainan mukaan Venäjä on varastoinut lennokkeja ja ohjuksia talven varalle hyökätäkseen niillä Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan. Viime talvena Venäjän iskut katkaisivat toistuvasti sähköt eri puolita maata keskellä pahinta pakkaskautta.

11.50: Ukraina: Venäjä menetti vuorokaudessa yli tuhat sotilasta

Ukrainan pääesikunta väittää Venäjän kärsineen raskaita tappioita kuluneen vuorokauden aikana.

Ukrainan mukaan Venäjä on menettänyt peräti 1,270 sotilastaan viimeisen vuorokauden aikana. Asiasta uutisoivat Kyiv Independent sekä Pravda

Pääesikunnan mukaan Ukraina onnistui lisäksi tuhoamaan vuorokaudessa muun muassa 40 venäläistä panssaroitua taisteluajoneuvoa sekä 37 tykistöjärjestelmää.

Kaikkiaan Venäjä on Ukrainan mukaan menettänyt 335,110 sotilasta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan viime vuoden helmikuussa.

7.00: Zelenskyi osallistuu G7-maiden kokoukseen 

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi osallistuu G7-johtajien virtuaaliseen tapaamiseen keskiviikkona. 

Tapaamisessa keskustellaan muun muassa Ukrainan ja Lähi-idän tilanteista sekä tekoälystä, kertoo Japanin kabinettipäällikkö Hirokazu Matsuno.

G7-maihin kuuluvat Kanada, Ranska, Saksa, Italia, Japani, Britannia ja Yhdysvallat.

6.40: Yhdysvaltain valtiovarainministeri: Yhdysvallat vastuussa Ukrainan tappiosta, jos tuki ei jatku

Yhdysvaltain valtiovarainministeri Janet Yellenin mukaan Yhdysvallat on vastuussa Ukrainan tappiosta, jos jos Yhdysvaltain kongressi ei pääse sopuun uudesta tukipaketista Ukrainalle. Yellenin mukaan Yhdysvaltain tuki on elintäkeää ja edellytys Kansainvälisen valuuttarahaston (IMF) tuelle. 

– Olen keskustellut kongressin edustajille samoin kuten kollegani. Uskon, että he ymmärtävät tämän olevan julma tilanne ja että voimme syyttää itseämme Ukrainan tappiosta, jos emme saa Ukrainaan tarvittavaa rahoitusta. Tämä sisältää suoran budjettituen, joka on elintärkeä, Yellen sanoo uutistoimisto Reutersin mukaan. 

Eilen myös Ukrainan presidentin kansliapäällikkö sanoi, että sotaa Venäjää vastaan on vaikea voittaa, mikäli maa ei saa Yhdysvaltain tukea.

Yhdysvallat on ollut Ukrainan merkittävin tukija Venäjän hyökkäyssodan alkamisesta lähtien. Yhdysvaltojen Ukrainalle varaama tuki alkaa kuitenkin olla käytetty, eikä uudesta tukipaketista ole toistaiseksi päästy kongressissa sopuun.

Tiistain 5. joulukuuta tapahtumia:

21.50: Britannia: Venäjä on vallannut suuren osan Marjinkasta

Viime viikkojen aikana Venäjän armeija on onnistunut valloittamaan suuren osan Itä-Ukrainan Marjinkasta, kirjoittaa Britannian puolustusministeriö viestipalvelu X:ssä.

Eteneminen ollut hidasta, mutta Britannian mukaan Venäjä nyt todennäköisesti hallitsee suurta osaa taajama-alueesta. Ukrainalla on kuitenkin yhä joukkoja Marjinkan länsilaidalla.

Taajamasta ei lennokkikuvien perusteella ole käytännössä jäljellä kuin rauniot. Useat muutkin Ukrainan paikkakunnat, kuten Bahmut ja Vuhledar, ovat sodan aikana muuttuneet raunioiksi.

19.02: Ukraina: Venäjä menetti päivässä yli 1 000 sotilasta

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 1 030 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa seitsemän taistelupanssarivaunua, 15 panssariajoneuvoa ja 26 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Lue myös:

    Uusimmat