Sodan 500. päivä – Yhdysvaltain ulkoministeri: "Ukrainan kansan henki on murtumaton" – MTV seurasi sotaa

Siviilejä pelastetaan Ukrainan Lvivissä Venäjän ohjusiskun jälkeen 1:47
Siviilejä pelastetaan Ukrainan Lvivissä Venäjän ohjusiskun jälkeen.

MTV Uutiset seuraa tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 8. heinäkuuta 2023. Sunnuntaina seuranta löytyy täältä.

  • Zelenskyi Bratislavassa: Naton päättämättömyys uhkaa liittouman vahvuutta
  • Ukraina: Venäjän joukot loukussa Bahmutissa
  • Yhdysvallat toimittaa rypäleammuksia Ukrainaan
  • Pentagon: Ukrainan vastahyökkäys etenee odotettua hitaammin
  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Sunnuntaina seuranta löytyy täältä

23.14: Sodan 500. päivä – Yhdysvaltain ulkoministeri: "Ukrainan kansan henki on murtumaton"

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken julkaisi tänään lausunnon, jossa hän kunnioitti Ukrainan 500 päivää kestänyttä. Tänään tulee kuluneeksi 500 päivää siitä, kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022.

– Ukrainan kansan henki on edelleen murtumaton, ja Yhdysvallat on edelleen sitoutunut auttamaan Ukrainaa puolustamaan itseään ja rakentamaan uudelleen tulevaisuutensa, Blinken kirjoitti.

Valkoinen talo ilmoitti eilen lähettävänsä rypäleammuksia Ukrainaan. Blinken toisti lausunnossaan tuen jatkuvan Ukrainalle ja Yhdysvaltojen pyrkivän vaikuttamaan Venäjän kykyyn sotia.

– Yhdysvallat tulee jatkossakin aiheuttamaan Venäjän hallitukselle vakavia kustannuksia pakotteilla, vientivalvonnalla ja muilla toimenpiteillä, jotka vaikuttavat Kremlin kykyyn käydä sotaa, ja me tulemme jatkossakin edistämään vastuuvelvollisuutta kansainvälisen oikeuden rikkomuksista.

Asiasta kertoo CNN.

17.55: Yhdysvaltain päätös toimittaa rypälepommeja Ukrainalle osoittaa Venäjän mukaan heikkoutta

Yhdysvaltain päätös toimittaa rypälepommeja Ukrainalle on epätoivoinen teko, väittää Venäjän ulkoministeriö.

Ministeriön tiedottajan Marija Zaharovan mukaan pommien toimittaminen osoittaa heikkoutta Ukrainan suorittaessa vastahyökkäystään, jota Zaharova kuvailee epäonnistuneeksi.

Zaharovan mukaan rypälepommipäätöksellä ei ole vaikutusta Venäjän sotatoimiin, joista hän käytti termiä erikoisoperaatio.

Yhdysvallat ilmoitti perjantaina toimittavansa Ukrainalle ensi kertaa rypälepommeja. Ihmisoikeusryhmät ovat arvostelleet rypälepommien lähettämistä, minkä lisäksi muun muassa YK:n pääsihteerin Antonio Guterresin on kerrottu vastustavan niiden käyttöä. 

16.30: Ukrainalaistiedustelu: Venäläisjoukot jatkavat Zaporizhzhjan miinoittamista

Venäläisjoukot ovat jatkaneet Zaporizhzhjan ydinvoimalan miinoittamista Ukrainassa, sanoo Ukrainan sotilastiedustelu Kyiv Independent -uutissivuston mukaan.

Sotilastiedustelun mukaan voimalan alueelle toimitetaan paraikaa miinoja ja räjähteitä. Teknisiin tiloihin ja konehuoneisiin on asetettu jalkaväkimiinoja, joista osa on tiedustelupalvelun mukaan etäohjattavia.

Ydinvoimala on ollut venäläisjoukkojen hallussa viime vuoden maaliskuusta lähtien. Venäjä ja Ukraina ovat säännöllisesti syyttäneet toisiaan voimalan vaarantamisesta sen jälkeen, kun Venäjä aloitti laajan hyökkäyksensä Ukrainaan. 

16.13: Ukrainan puolustusministeri ilmaisi tyytyväisyytensä Yhdysvaltojen päätökseen lähettää rypäleammuksia

Ukrainan puolustusministeri Oleksii Reznikov on ilmaissut Twitterissä tyytyväisyytensä Yhdysvaltojen päätökseen lähettää Ukrainalle rypäleammuksia.

– Suhtaudumme myönteisesti Yhdysvaltojen päätökseen toimittaa Ukrainalle uusia vapautusaseita, jotka auttavat meitä merkittävästi vapauttamaan alueemme, kun samalla säästämme ukrainalaisten sotilaiden henkiä, Reznikov tviittasi perjantai-iltana.

Jos tviitti ei näy, voit katsoa sen täältä

15.56: Ainakin kahdeksan kuollut Venäjän raketti-iskussa Ukrainan itäosassa

Ukrainassa ainakin kahdeksan ihmistä on kuollut ja 13 haavoittunut venäläisten rakettitulessa Lymanin kaupungissa maan itäosassa, sanoo Ukrainan sisäministeriö.

Hyökkäyksen yhteydessä syttyi tuleen asuinrakennus, kirjapainon lisärakennus sekä kolme autoa, ministeriö sanoo sosiaalisessa mediassa.

Lyman sijaitsee Donetskin alueella, jonka kuvernööri Pavlo Kyrylenkon mukaan venäläiset iskivät kaupunkiin tänään aamukymmenen aikoihin.

Venäläiset valtasivat Lymanin aiemmin hyökkäyssotansa aikana, mutta Ukraina valtasi kaupungin takaisin lokakuussa.

14.47: Turkin Erdogan: Ukraina ansaitsisi Nato-jäsenyyden

Ukraina ansaitsisi sotilasliitto Naton jäsenyyden, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan sanoi tavattuaan Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin myöhään perjantaina Istanbulissa.

– Ei ole epäilystäkään, etteikö Ukraina ansaitsisi Naton jäsenyyttä, sanoi Erdogan lehdistötilaisuudessa.

Tapaamisen jälkeen Zelenskyi kertoi olevansa iloinen Erdoganin myönteisyydestä Ukrainan Nato-haaveisiin.

– Olin iloinen kuultuani, että presidentti (Erdogan) sanoi Ukrainan ansaitsevan Naton jäsenyyden, Zelenskyi sanoi samassa lehdistötilaisuudessa Erdoganin kanssa.

Erdoganin mukaan Ukrainan tulisi myös aloittaa rauhanneuvottelut Venäjän kanssa uudelleen.

Erdogan sanoi myös, että Venäjän presidentin Vladimir Putinin on elokuussa määrä vierailla Turkissa. Vierailu olisi ensimmäinen sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainaan helmikuussa 2022.

Erdoganin mukaan Putinin kanssa olisi vierailun aikana tarkoitus keskustella ainakin vankien vaihdosta.

Erdogan on pyrkinyt olemaan neutraali Ukrainan ja Venäjän välillä. Turkki on samanaikaisesti ylläpitänyt kauppasuhteita Venäjän kanssa sekä toimittanut Ukrainalle sotatarvikkeita.

Ruotsin Nato-jäsenyyden hyväksyntä vielä avoin

Aiemmin perjantaina Erdogan jätti televisioiduissa kommenteissaan avoimeksi mahdollisuuden tukea Ruotsin Nato-jäsenyyttä

Erdogan sanoi, että Turkki "tekee parhaan päätöksen, olipa se mikä tahansa" Naton huippukokouksessa Liettuan pääkaupungissa Vilnassa. Huippukokous järjestetään ensi viikon tiistaina ja keskiviikkona.

Ruotsi ja moni Naton jäsenmaa on tähdännyt siihen, että Ruotsi hyväksytään liittouman jäseneksi Vilnan kokouksessa.

Ukrainan Zelenskyi sanoi aiemmin, että Naton päättämättömyys Ruotsin ja Ukrainan jäsenyyshakemusten suhteen uhkaa liittouman vahvuutta ja maailmanlaajuista turvallisuutta.

Zelenskyi vieraili torstaina ja perjantaina myös Bulgariassa, Tshekissä ja Slovakiassa.

(STT)

11.59: Zelenskyi vieraili Käärmesaarella

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi on vieraillut Mustallamerellä sijaitsevalla Käärmesaarella. Zelenskyin näytettiin saapuneen saarelle veneellä sosiaalisessa mediassa julkaistulla päiväämättömällä videolla.

Videolla Zelenskyi laskee kukkia saarella olevalle muistomerkille ja sanoo, etteivät miehittäjät koskaan kukista saarta kuten eivät Ukrainaakaan.

–  Haluan täältä voiton paikalta kiittää jokaista sotilastamme näistä 500 päivästä, Zelenskyi sanoo videolla.

10.22: Yhdysvallat ollut yhteydessä Venäjään vangittuun toimittajaan liittyen

Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalainen CNN.

Yhdysvallat on ollut yhteydessä Venäjän viranomaisiin liittyen vangittuun Wall Street Journalin toimittajaan Evan Gershkovichiin

Asiasta tiedotti Valkoisen talon kansallisturvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Sullivan kertoo keskustelleensa Gershkovichin perheen ja Wall Street Journalinin edustajien kanssa. 

Läpimurtoa vapauttamisessa ei kuitenkaan ole vielä tapahtunut. Aiemmin tällä viikolla Kremlistä tiedotettiin, että Venäjä voisi olla avoin vankienvaihdolle.

– Olemme käyneet keskusteluja, mutta ne eivät ole johtaneet mihinkään lopputulokseen. Siksi en voi tänään antaa mitään selkeää vastausta siihen, kuinka saamme Evanin kotiin, Sullivan toteaa.

Gershkovich on ollut yli kolme kuukautta vangittuna. Venäjän viranomaiset pidättivät hänet epäiltynä vakoilusta. 

08.04: ISW: Ukraina saavuttanut taktisesti merkittäviä voittoja Bahmutissa  

Yhdysvaltalaisen ajatushautomon Institute for the Stufy of Warin mukaan Ukraina on saavuttanut taktisesti merkittäviä voittoja Bahmutin alueella.

Ukrainan joukot ovat jatkaneet vastahyökkäysoperaatiota myös ainakin kolmella rintamasektorilla.

Ajatushautomon mukaan Ukrainan joukot ovat saavuttaneet taktisesti merkittäviä voittoja Yahidnen lähellä, joka sijaitsee noin kaksi kilometriä Bahmutista pohjoiseen. Ukrainan yleisesikunta ilmoitti, että Ukrainan joukot toteuttivat hyökkäysoperaatioita Bahmutin pohjois- ja eteläpuolella.

Ukrainan maavoimien komentaja kenraalieversti Oleksandr Syrskyi puolestaan ilmoitti, että Ukrainan joukot saivat haltuunsa myös aiemmin menettämiään asemia Bahmutin alueella. Alueiden sijainteja ei tarkennettu.

Ukrainan väitetään myös ajatushautomon mukaan saavuttaneen ”osittaista menestystä” lähellä Klishchiivkaa. 

Venäjän puolustusministeriön mukaan Ukrainan joukot ovat hyökänneet myös Kreminnan suunnalla Harkovan ja Luhanskin rajalla.

Venäjä keskittänyt itäisten joukkojen ryhmittymät eteläiseen Ukrainaan – "Venäjä saattaa olla hauraassa tilassa"

Ajatushautomon mukaan Venäjä on keksittänyt lähes koko itäisen sotilaspiirinsä Etelä-Ukrainaan. 

Ukrainalaisen asevoimien tarkkailijan Konstantin Mashovetsin mukaan itäisen sotilaspiirin joukkoja olisi sijoitettu Zaporizzjan ja Donetskin hallinnollisten alueiden rajalle sekä Bahmutin ja Velyka Novosilkan eteläpuolille. 

Ajatushautomon mukaan Venäjän keskittäminen voi olla osoitus siitä, että Venäjän puolustus eteläisessä Ukrainassa saattaa olla hauraassa tilassa.

Venäjän miehittämä Zaporizzjan ydinvoimala rajoittaa edelleen kansainvälisten tarkkailijoiden pääsyä laitokseen. Ydinvoimala on laittomasti venäläisjoukkojen miehittämä.

6.01: Venäjän hyökkäyssotaa Ukrainassa tulee täyteen 500 päivää

Tänään on Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan 500. päivä. Venäläiset joukot vyöryivät Ukrainaan 24. helmikuuta 2022 Venäjältä, Valko-Venäjältä sekä Venäjän vuodesta 2014 miehittämiltä Ukrainan alueilta.

Sota on vaatinut YK:n mukaan yli 25  000 siviiliuhria. Sotilaita on kuollut molemmilta osapuolilta kymmeniätuhansia.

Venäjä miehittää yhä laajoja alueita Ukrainan etelä- ja itäosissa, vaikka sen alkuperäinen tavoite Kiovan nopeasta valtaamisesta ja Ukrainan hallituksen vaihtamisesta ei onnistunut.

Sodalla on ollut merkittäviä seurauksia kansainväliseen politiikkaan, muun muassa Suomen liittyminen Natoon.

5.42: Turkin Erdoganin mukaan Ukraina ansaitsisi Nato-jäsenyyden

Ukraina ansaitsisi sotilasliitto Naton jäsenyyden, sanoo Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan. Erdoganin mukaan Ukrainan tulisi myös aloittaa rauhanneuvottelut Venäjän kanssa uudelleen.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi tapasi presidentti Erdoganin myöhään perjantaina Istanbulissa.

Zelenskyi on viime päivien aikana vieraillut myös Bulgariassa, Tshekissä ja Slovakiassa.

23.28: Biden kommentoi rypäleammusten lähettämistä

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoo uutiskanava CNN:n haastattelussa, että rypäleammusten lähettäminen Ukrainaan oli vaikea päätös. 

Hän sanoo keskustelleensa asiasta niin liittolaisten kuin yhdysvaltalaisten lainsäätäjien kanssa. 

– Ammukset ovat loppumassa ukrainalaisilta, Biden sanoo. 

Useat ihmisoikeusjärjestöt ovat arvostelleet päätöstä. Rypäleammuksesta hajoaa ilmalennon aikana useampia pienempiä ammuksia, jotka leviävät laajalle alueelle. 

Historiasta on opittu, että ammuksista suuri osa on suutareita eivätkä räjähdä maahan osuessaan. Tämä taas voi myöhemmin aiheuttaa siviileille vahinkoa. 

Yhdysvallat on vakuuttanut lähettävänsä moderneja rypäleammuksia, joista suutarien osuus on alle 2.35 prosenttia. 

Bidenin mukaan rypäleammuksia lähetetään siirtymäkauden ajan, jotta Yhdysvallat saa tuotettua enemmän tavallisia tykistöammuksia, joita voidaan toimittaa Ukrainalle. 

22.54: Zelenskyi kiittää Yhdysvaltoja uudesta aseapupaketista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiittää Yhdysvaltoja ja presidentti Joe Bidenia uudesta 800 miljoonan dollarin aseapupaketista. 

– Ukrainan puolustuskyvyn laajentaminen tarjoaa uusia välineitä maamme vapauttamiseen ja tuomaan rauhan lähemmäs, Zelenskyi kirjoittaa Twitterissä.

Yhdysvaltojen uuteen apupakettiin kuuluu rypäleammuksia, joita Ukraina on Pentagonin mukaan pyytänyt jo pitkään. 

Rypäleammuksesta hajoaa ilmalennon aikana useampia pienempiä ammuksia, jotka leviävät laajalle alueelle. Historiasta on opittu, että ammuksista suuri osa on suutareita eivätkä räjähdä maahan osuessaan. Tämä taas voi myöhemmin aiheuttaa siviileille vahinkoa. 

Pentagon vakuuttaa, että Yhdysvaltojen rypäleammukset ovat moderneja ja suutarien osuus niissä on alle 2,35 prosenttia.

The Hill -lehden mukaan 38 ihmisoikeusjärjestöä on julkisesti vastustanut rypäleammusten lähettämistä Ukrainalle. 

Pentagonin mukaan Venäjä on käyttänyt Ukrainassa rypäleammuksia, joista suutareiden osuus on 30–40 prosenttia. 

22.44: Pentagon: Ukrainan vastahyökkäys etenee odotettua hitaammin

Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon sanoo, että Ukrainan vastahyökkäys etenee odotettua hitaammin. 

Pentagonin mukaan on kuitenkin vielä liian aikaista tuomita, miten vastahyökkäys sujuu. 

– He etsivät edelleen Venäjän asemista ja alueilta heikkoja kohtia, Yhdysvaltain puolustuspolitiikan alivaltiosihteeri Colin Kahl sanoi ministeriön tiedotustilaisuudessa.

22.07: Yhdysvallat toimittaa rypäleammuksia Ukrainaan

Yhdysvallat lähettää rypäleammuksia Ukrainaan osana uutta 800 miljoonan dollarin aseapupakettia. Asiasta kertoi Yhdysvaltain puolustusministeriö Pentagon ja presidentti Joe Bidenin kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Jake Sullivan.

Rypäleammuksesta hajoaa ilmalennon aikana useampia pienempiä ammuksia, jotka leviävät laajalle alueelle. Historiasta on opittu, että ammuksista suuri osa on suutareita eivätkä räjähdä maahan osuessaan. Tämä taas voi myöhemmin aiheuttaa siviileille vahinkoa. 

Pentagon vakuuttaa, että Yhdysvaltojen rypäleammukset ovat moderneja ja suutarien osuus niissä on alle 2,35 prosenttia. 

Pentagonin mukaan Venäjä on käyttänyt Ukrainassa rypäleammuksia, joista suutareiden osuus on 30–40 prosenttia. 

Pentagon sanoo myös, että Ukrainan vastahyökkäys on myös kestänyt kauemmin kuin jotkut ovat odottaneet. Tämä on myös lisännyt tykistöammusten kulutusta ja rypäleammukset osaltaan vastaavat tähän.

21.21: Ukraina väittää: Venäjän joukot loukussa Bahmutissa

Venäjän joukot ovat käytännössä loukussa Bahmutin kaupungissa, väittää varapuolustusministeri Hanna Maliar

Hänen mukaansa Ukraina on edennyt yli kilometrin Bahmutin eteläpuolella. Pohjoispuolella ei ole tapahtunut muutoksia, Maliar sanoo. 

Tämän myötä venäläisten on Maliarin mukaan mahdoton päästä Bahmutista ulos. 

Aiemmin tänään Ukrainan asevoimien itäisten joukkojen tiedottaja sanoi myös Ukrainan edenneen yli kilometrin. 

– Puolustusvoimat jatkavat aloitteen pitämistä hallussaan painostamalla vihollista, tekemällä hyökkäyksiä ja etenemällä pohjoisella ja eteläisellä sivulla, tiedottaja Serhii Cherevatyi sanoi CNN:n mukaan

21.04: Zelenskyi ja Erdogan keskustelivat

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan ovat tavanneet Istanbulissa. 

Zelenskyi kommentoi vierailuaan sosiaalisessa mediassa, kertoo CNN. Hänen mukaansa presidentit keskustelivat Ukrainan ehdottamasta rauhanohjelmasta, Vilnan Nato-kokouksesta, turvatakuista, Mustanmeren viljasopimuksesta ja jälleenrakennuksesta. 

Zelenskyin ja Erdoganin on määrä pitää tiedotustilaisuus tänään. 

20.52: Ukraina vaikuttaa saaneensa Suomen Leopardit takaisin

Ukraina vaikuttaa saaneensa takaisin haltuunsa aiemmin menettämänsä Suomen Leopard 2R -raivauspanssarivaunut ja muun samassa rytäkässä menetetyn länsikaluston. 

Viime päivinä sosiaaliseen mediaan on jaettu pari videota, joissa ukrainalaissotilaita kävelee Suomen raivausvaunujen lähettyvillä. 

Talouslehti Forbesin mukaan yksi video on ukrainalaisen pioneeriryhmän julkaisema. Lehden mukaan se kertoo kahdesta asiasta: siitä, että ukrainalaiset ovat edenneet tarpeeksi saadakseen kaluston turvallisesti takaisin, ja että Ukraina uskoo, että ainakin osa menetystä kalustosta on mahdollista korjata. 

17.31: Stoltenberg: Natolla ei kantaa rypälepommeista

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoo, että Natolla ei ole kantaa rypälepommien lähettämisestä Ukrainaan. 

Osa Nato-maista on allekirjoittanut rypälepommien kieltosopimuksen. 

Yhdysvaltojen odotetaan tänään ilmoittavan uudesta, rypälepommeja sisältävästä, aseapupaketista. 

– Tämä on hallitusten asia päättää, ei Naton, Stoltenberg sanoi. 

Stoltenberg sanoi sekä Venäjän että Ukrainan käyttävän rypälepommeja. 

– Venäjä käyttää rypäleammuksia hyökätessään toiseen maahan, Ukraina puolustaakseen itseänsä. 

17.06: Zelenskyi: Naton päättämättömyys uhkaa liittouman vahvuutta

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Naton päättämättömyys Ruotsin ja Ukrainan jäsenyyshakemusten suhteen uhkaa liittouman vahvuutta ja maailmanlaajuista turvallisuutta.

– Mielestäni tässä ei ole tarpeeksi yhtenäisyyttä, Zelenskyi sanoi.

Zelenskyi kommentoi Ruotsin jäsenyyttä Slovakian Bratislavassa, josta hän jatkaa tapaamaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania Istanbuliin. Viime päivien aikana Zelenskyi on vieraillut myös Bulgariassa ja Tshekissä pyrkien keräämään tukea Ukrainan mahdolliselle Nato-jäsenyydelle.

16.59: Ukraina edennyt Bahmutissa

Ukraina sanoo joukkojensa edenneen yli kilometrin Bahmutin kaupungin lähistöllä Itä-Ukrainassa viimeisen vuorokauden aikana. 

– Puolustusvoimat jatkavat aloitteen pitämistä hallussaan painostamalla vihollista, tekemällä hyökkäyksiä ja etenemällä pohjoisella ja eteläisellä sivulla, Ukrainan asevoimien itäisten joukkojen tiedottaja Serhii Cherevatyi sanoo CNN:n mukaan

Cherevatyin mukaan Venäjän ja Ukrainan joukkojen vahvuus on alueella tasainen, mutta Ukraina onnistuu silti etenemään. 

15.48: Zelenskyi: Hyökkäys ei ole nopea

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi myönsi Tshekissä, ettei Ukrainan vastahyökkäys ole nopea, mutta sanoi ukrainalaisjoukkojen etenevän.

– Hyökkäys ei ole nopea, se on tosiasia. Mutta siitä huolimatta me etenemme emmekä peräänny, kuten venäläiset, sanoi presidentti Prahassa.

Zelenskyin mukaan hitaat asetoimitukset Ukrainaan ovat viivästyttäneet vastahyökkäystä, jolloin Venäjä on voinut vahvistaa puolustustaan miehitetyillä alueilla.

13.47: Kreml aikoo seurata tiiviisti Zelenskyin ja Erdoğanin tapaamista

Kreml ilmoitti tänään, että se aikoo seurata tiiviisti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tämänpäiväistä tapaamista Istanbulissa. 

Kremliä kiinnostaa erityisesti, mitä Ukrainan ja Turkin presidentit keskustelevat Mustanmeren viljanvientisopimuksesta. Reutersin mukaan Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov on sanonut, että Venäjän presidentti Vladimir Putin saattaa keskustella Erdoğanin kanssa pian, mutta päivämäärää ei ole vielä sovittu.

Viljanvientisopimuksen voimassaolo päättyy näillä näkymin 17. heinäkuuta, mikäli sopimusta ei saada jatkettua.

Asiasta kertoo The Guardian.

12.54: YK: Yli 9000 siviiliä, joista yli 500 lasta, kuollut sodassa

YK:n mukaan Venäjän viime vuoden helmikuussa aloittamassa hyökkäyssodassa Ukrainaan on kuollut tähän mennessä yli 9000 siviiliä, uutisoi CNN.

Näistä 9000:sta yli viisisataa on lapsia.

CNN:n mukaan YK raportoi sodan aiheuttamien siviilikuolemien lisääntyneen touko-kesäkuussa, kun alkuvuodesta kuolleita raportoitiin vähemmän.

Viikonloppuna tulee täyteen 500 päivää Venäjän aloittamaa hyökkäyssotaa.

12.23: Zelenskyi: Taisteleminen Venäjää vastaan vaikeaa ilman pitkän kantaman aseita

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyin mukaan Ukrainan on vaikea taistella Venäjää vastaan ilman pitkän kantaman aseita.

Zelenskyi kertoo puhuneensa pitkän kantaman aseiden toimittamisesta Yhdysvaltain kanssa. Hänen mukaansa päätös aseiden toimittamisesta riippuu nyt Yhdysvalloista.

Zelenskyi kommentoi asiaa tänään vierailullaan Prahassa. Hänen mukaansa Ukraina tarvitsisi pitkän kantaman aseita sekä hyökkäys- että puolustusoperaatioihin.

(STT)

9.43: WP: Biden hyväksynyt rypälepommien toimittamisen Ukrainaan

Yhdysvaltalaislehti The Washington Postin mukaan maan presidentti Joe Biden on hyväksynyt rypälepommien toimittamisen Ukrainaan.

Luovuttamisella maa ohittaa lain, jolla on tähän mennessä kielletty yli yhden prosentin epäonnistumistodennäköisyydellä toimivien rypälepommien tuotanto, käyttö tai välittäminen

Kiistanalaisten, laajalti maailmassa kiellettyjen pommien käytöstä tai luovuttamisesta on käyty aiemmin kiivaasti keskustelua Yhdysvalloissa, WP kirjoittaa.

Torstaina uutisoitiin, että Yhdysvallat on lähettämässä kiistanalaisia rypälepommeja Ukrainaan, uutisoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AP.  AP:n mukaan Yhdysvallat on antamassa tuhansia pommeja. 

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii rypälepommien käytön lopettamista, sillä ne voivat aiheuttaa vahinkoa siviileille. Pommi räjähtää ilmassa kohteen päällä vapauttaen samalla kymmeniä tai satoja pienempiä ammuksia laajalla alueella.

9.30: IAEA edistynyt Zaporizhzhjan ydinvoimalan tarkastamisessa

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on edistynyt Zaporizhzhjan ydinvoimalan tarkastamisessa Ukrainan ja Venäjän syytettyä toisiaan iskun suunnittelemisesta voimalalla. Asiasta kertoo IAEA:n johtaja Rafael Grossi.

Grossin mukaan järjestön tarkastajat ovat päässeet jo muun muassa voimalan jäähdytysaltaille eivätkä he ole löytäneet merkkejä räjähteistä tai miinoista. Grossin mukaan tarkastajia ei ole vielä päästetty ydinvoimalan katolle, jossa Ukraina on kertonut havainneensa räjähteiden näköisiä asioita.

Ydinvoimala on aluetta laittomasti miehittävien venäläisjoukkojen hallussa.

(STT)

8.20: Lvivin ohjusiskussa 10 kuollut, etsinnät lopetettu

Venäjän asuinrakennukseen osunut ohjusisku Lviviin varhan torstaina aamuyöllä on vaatinut kymmenen ihmisen hengen Länsi-Ukrainassa. 42:n kerrotaan loukkaantuneen.

Uhrien etsinnät on nyt lopetettu, alueen pormestari Andrii Sadovyi kommentoi viestipalvelu Telegramissa CNN:n mukaan.

Sadovyi kommentoi myös Lvivin kaupungin olleen ennen turvallista aluetta, mutta nyt "tilanne on hyvin vaikea" – esimerkiksi Krimiltä laukaistuilta ohjuksilta kestäisi puoli tuntia saavuttaa alue, Valko-Venäjältä vain 17 minuuttia, CNN:n mukaan.

5.55: Zelenskyi keskustelee tänään Erdoganin kanssa Istanbulissa

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi keskustelee tänään Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa Istanbulissa. Presidenttien keskusteluissa noussevat esille muun muassa Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Mustanmeren viljanvientisopimus sekä maiden väliset suhteet.

Viljanvientisopimuksen voimassaolo päättyy 17. heinäkuuta, jollei sopimusta saada jatkettua. Sopimusneuvotteluissa ovat olleet edustettuina Turkin lisäksi Venäjä, Ukraina ja YK.

(STT)

5.47: Zelenskyi: Ukraina toivoo Natolta rehellisyyttä

Ukraina toivoo sotilasliitto Natolta rehellisyyttä, sanoi presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuessaan toimittajille Tshekin pääkaupungissa Prahassa torstaina.

Zelenskyi on sanonut, että Ukraina haluaa saada kutsun liittyä sotilasliittoon ensi viikolla Liettuassa järjestettävässä huippukokouksessa.

Huippukokouksessa odotetaan päätöksiä muun muassa Naton Ukraina-neuvoston perustamisesta.

Ukrainalaispresidentin rinnalla puhunut, aikaisemmin Naton sotilaskomitean puheenjohtajana toiminut Tshekin presidentti Petr Pavelin mukaan Ukrainan tulisi aloittaa neuvottelut Nato-jäsenyydestä heti, kun sota on ohi.

(STT)

23.37: Zelenskyi vaatii päätöksiä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vaatii ensi viikon Vilnan Nato-huippukokoukselta todellisia päätöksiä, ei vain sanoja, Ukrainan Nato-jäsenyyden eteen.                                                               

Zelenskyi kommentoi asiaa vierailullaan Tshekin Prahassa myöhään torstai-iltana. 

23.14: Tshekki vakuuttaa tukeaan Ukrainalle

Tshekin presidentti Petr Pavel vakuutti tuen Ukrainalle jatkuvan presidentti Volodymyr Zelenskyin vieraillessa Prahassa. 

Pavel ilmaisi tukensa myös Ukrainan hankkeille liittyä Euroopan unioniin ja Natoon tulevaisuudessa. 

Pavelin mukaan olisi myös Tshekin etujen mukaista, että Ukraina alkaisi keskustella liittymisestä Natoon heti sodan loputtua. Tshekin presidentti myös totesi, että Ukrainaa ja EU:ta koskevat neuvottelut pitäisi aloittaa vuoden loppuun mennessä. 

23.09: Lvivin iskun uhriluku nousi kuuteen

Lvivin kaupungin ohjusiskun uhriluku on noussut yhdellä kuuteen. Venäjän ohjus iskeytyi aamulla asuintaloon Lvivissä, joka sijaitsee Länsi-Ukrainassa vain kymmenien kilometrien päässä Puolan rajasta. 

Lvivin pormestarin mukaan asuintalon raunioista löydettiin myöhään torstaina naisen ruumis. 

Nuorin iskun kuolonuhreista on 21-vuotias ja vanhin 95-vuotias. 

22.18: Zelenskyi saapui Prahaan

Iltayhdeksän aikaan Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi saapui Tshekin pääkaupunkiin Prahaan. 

Zelenskyi tapaa Tshekin presidentin Petr Pavelin

22.15: Yhdysvallat lähettämässä kiistanalaisia rypälepommeja Ukrainaan

Yhdysvallat on lähettämässä kiistanalaisia rypälepommeja Ukrainaan, kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AP. 

AP:n mukaan Yhdysvallat on antamassa tuhansia pommeja. 

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch vaatii rypälepommien käytön lopettamista, sillä ne voivat aiheuttaa vahinkoa siviileille. 

22.11: Zelenskyi pyysi Bulgarialta apua ja matkusti sitten Tshekkiin

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi neuvotteli torstaina Sofiassa muun muassa Bulgarian pääministerin Nikolai Denkovin ja presidentti Rumen Radevin kanssa. Tapaamisten aikana Zelenskyi vetosi avun saamiseksi taistelussa Venäjää vastaan.

– Keskustelujemme pääpaino oli tietenkin maidemme ja koko Euroopan turvallisuus, puolustustarvikeapu ja puolustusyhteistyö, Zelenskyi sanoi viestipalvelu Telegramissa.

Vierailun aikana Bulgaria ja Ukraina allekirjoittivat energia-alan yhteistyötä koskevan muistion.

– Olemme kiitollisia Bulgarian tarjoamasta avusta. Jokaisella valtiolla on oikeus puolustaa itseään ja suojella lapsiaan, Zelenskyi sanoi toimittajille.

Bulgaria on valmistautumassa hyväksymään sen, että sotilaallinen apu lähetetään suoraan Ukrainaan. Aiemmin Bulgariasta on toimitettu aseita Ukrainaan kolmansien maiden kautta.

Torstai-iltana Zelenskyi jatkoi matkaansa Tshekkiin neuvottelemaan muun muassa kollegansa Petr Pavelin kanssa.

Tshekistä Zelenskyi matkustaa perjantaina Turkkiin.

21.23: Ukraina: Ydinvoimalaiskun uhka laskenut

Ukrainan armeijan tiedustelupomo Kyrylo Budanov sanoo, että Venäjän iskun uhka Zaporizhzhjan ydinvoimalalla on laskemassa. Asiasta uutisoi The Guardian.  

Hän kuitenkin varoittaa, että uhka voi palata, sillä voimala pysyy Venäjän miehittämänä. 

Budanov ei kommentoinut sitä, mistä hän tietää uhkan laskeneen. 

Ukraina on useaan kertaan varoittanut, että Venäjä tekisi terrori-iskun Euroopan suurimmalla ydinvoimalalla. Myös Venäjä on syyttänyt Ukrainaa iskuaikeista. 

20.33: Zelenskyi vierailee myös Tshekissä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee tänään myös Tshekin pääkaupungissa Prahassa. 

Asiasta tiedottaa Tshekin presidentinkanslia, jonka mukaan Zelenskyi tapaa Tshekin presidentin Petr Pavelin. 

Presidentinkanslian mukaan Zelenskyi kiittää vierailulla Tshekkiä antamastaan tuesta.

Aiemmin tänään Zelenskyi vieraili Bulgariassa. 

18.37: Zelenskyi: Ukrainasta kadonnut 200 000 lasta sodan aikana

Ukrainasta on kadonnut 200 000 lasta sitten Venäjän suurhyökkäyksen helmikuussa 2024, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi

– Kuvitelkaa, emme tiedä, missä 200 000 lasta on nyt, Zelenskyi sanoi tiedotustilaisuudessa Bulgarian-vierailullaan. 

– Osa heistä on karkotettu, osa on miehitetyillä alueilla ja emme tiedä, kuka on elossa, hän jatkoi. 

Venäjää on syytetty lasten pakkosiirroista Venäjälle, minkä vuoksi presidentti Vladimir Putinista annettiin kansainvälinen pidätysmääräys. 

15.56: Zelenskyi matkustaa Istanbuliin tapaamaan Erdogania

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi vierailee huomenna Istanbulissa ja keskustelee siellä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin kanssa, kertoo Turkin media.

Keskustelujen aiheita ovat muun muassa Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa, Mustanmeren viljanvientisopimus sekä maiden väliset suhteet, kertoo Turkin valtiollinen uutistoimisto Anadolu.

Viljasopimuksen voimassaolo päättyy 17. heinäkuuta, jollei sopimusta saada jatkettua. Sopimusneuvotteluissa ovat olleet edustettuina Turkin lisäksi Venäjä, Ukraina ja YK.

Lue myös:

    Uusimmat