Ukrainan sodan tapahtumat 6. lokakuuta

1:33
Poikkeuksellinen sotavideo leviää somessa: venäläinen jalkaväen taisteluajoneuvo antautuu Ukrainan joukoille Hersonin alueella

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssotaa ja sen vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa torstaina 6. lokakuuta. 

Perjantain seuranta löytyy täältä.

  • Ukraina vapautti Lymanin kaupungin lauantaina
  • Presidentti Zelenskyi: Ukraina hakee virallisesti Naton jäsenyyttä
  • Venäjä liitti miehittämänsä alueet laittomasti itseensä perjantaina 30.9.
  • Putin ilmoitti osittaisesta liikekannallepanosta keskiviikkona 21. syyskuuta
  • Suomi sulki rajansa venäläisturisteilta torstain ja perjantain välisenä yönä
  • Venäjä hyökkäsi Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.38: Zelenskyi kehotti länttä toimittamaan lisää aseita Ukrainalle 

Ukrainan täytyy torjua Venäjän hyökkäys, jotta venäläiset tankit eivät etene Varsovaan tai jälleen Prahaan. Näin sanoi Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhuessaan videolinkin välityksellä Prahassa koolla oleville Euroopan poliittisen yhteisön kokouksen osanottajille.

Zelenskyi myös kehotti länttä toimittamaan maansa armeijalle lisää aseita "hyökkääjän rankaisemista varten".

16.59: Venäjä iski Zaporizhzhjan kaupunkiin Ukrainan itäosassa

Venäjä iskuissa Zaporizhzhjan kaupunkiin Ukrainan itäosassa on kuollut ainakin kolme ihmistä, kertovat Ukrainan pelastuspalvelun viranomaiset.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba syytti Twitterissä Venäjän iskevän tahallaan siviilejä vastaan pelon herättämiseksi. Kuleba sanoi, että Venäjän terrori täytyy pysäyttää aseiden, pakotteiden ja täydellisen eristämisen voimalla.

Ukrainan puolustusministeriö puolestaan tviittasi, että Zaporizhzhjaan tehtiin torstaiaamuna seitsemän ohjusiskua.

Ukrainan hallinnassa oleva Zaporizhzhjan kaupunki sijaitsee Zaporizhzhjan alueella, jossa on myös Venäjän miehittämä ydinvoimala. Voimala on ollut raskaan tulituksen kohteena.

Zaporizhzhjan alue kuuluu niihin ukrainalaisalueisiin, jotka Venäjä väittää liittäneensä itseensä. Venäjän joukot eivät kuitenkaan kontrolloi koko Zaporizhzhjan aluetta.

15.49: Jarmo Lindberg: Hersonissa mahdollisuus 25 000 venäläisen mottiin

Itä-Ukrainan Lymanissa Ukrainalla oli eri lähteiden mukaan mahdollisuus noin 5 000 venäläistaistelijan saartamiseen.

Tiedossa ei ole, kuinka paljon venäläisjoukkoja lopulta Lymaniin mottiin jäi, mutta ilmeisesti Venäjä pystyi vetämään varsin ison osan joukoistaan pois.

Hersonin alueella Ukrainalla on mahdollisuus piirittää jopa 25 000 venäläissotilasta, sanoo Puolustusvoimien entinen komentaja Jarmo Lindberg.

– Viimeiset tiedot ovat, että Venäjä on kasannut Nova Kakhovkan alueelle vaurioitunutta kalustoa ja haavoittuneita. Tämä on tällä hetkellä kaikkein kriittisin alue venäläisten kannalta.

15.20: Suomi päätti yhdeksännestä puolustusmateriaalipaketista

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) kertoo Twitterissä, että päätökset Suomen yhdeksännestä puolustusmateriaalipaketista Ukrainalle on tehty.

– Ukrainan puolustustaistelu jatkuu. Näyttää valitettavasti siltä, että sota voi kestää vielä pitkään, Kaikkonen kirjoittaa.

Kaikkonen ei jakanut tarkempaa tietoa puolustusmateriaalipaketin sisällöstä.

13:58: Asiantuntija: Tästä syystä Putin ei käytä ydinaseita

Venäjä ei tuo ydinaseita osaksi Ukrainan sotaa, koska siitä ei olisi Venäjälle mitään hyötyä. Tätä mieltä on brittiläisen International Institute of Strategic Studies -ajatushautomon teknologian ja asevalvonnan johtaja William Alberque

13.55: Venäjän ulkoministeriö: Moskova on "täysin sitoutunut" ydinsodan välttämiseen

Venäjän hallinto on täysin sitoutunut siihen, että ydinsotaa ei ikinä käydä, kertoo Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zakharova tiedotustilaisuudessa torstaina. Reutersin mukaan hän painotti, että Moskovan kanta asiaan ei ole muuttunut.

Mahdollisuus Ukrainan sodan eskaloitumisesta ydinsodaksi on noussut esiin julkisessa keskustelussa Venäjän presidentti Vladimir Putinin vihjailtua siitä puheissaan toistuvasti.

9.29: Brittitiedustelu: Ukrainan hyökkäys etelässä ei vielä uhkaa Venäjän pääpuolustusasemia

Ukrainan aloitti "uuden vaiheen" hyökkäyksessään Hersonin alueella Etelä-Ukrainassa 2. päivä lokakuuta, kirjoittaa Iso-Britannian puolustusministeriön tiedustelupäivityksessään.

Menestyksekäs hyökkäys on edennyt etelään jopa parikymmentä kilometriä. Pääosin eteneminen on tapahtunut Inhuletsjoen itäpuolella ja Dneprjoen länsipuolella.

Britannian mukaan venäläisjoukot ovat pääosin vetäytyneet taistelukosketuksen jälkeen.

Ukrainan hyökkäys ei ole vielä uhannut Venäjän pääpuolustusasemia, brittiministeriö toteaa.

Venäläiskomentajat joutuvat kuitenkin katsomaan Nova Kakhovkan aluetta entistä huolestuneemmin. Alueella sijaitsevat Dneprjoen ylimenopaikat ovat siitä harvinaisia, että ne ovat vielä venäläisjoukkojen hallussa.

– Venäjällä on dilemma: Joukkojen vetäminen Dneprjoen toiselle puolelle tekisi Hersonin alueen puolustamisesta helpompaa, mutta poliittinen määräys on pysyä paikoillaan ja puolustautua, Britannian puolustusministeriö katsoo.

9.04: WSJ: Ukraina on saanut vetäytyneiltä venäläisjoukoilta enemmän raskasta kalustoa kuin länsimaiden liittolaisiltaan

Wall Street Journal -lehden mukaan suurin osa Ukrainan ulkomailta saamasta raskaasta sotakalustosta on peräisin vetäytyneiltä venäläisjoukoilta.

Ukrainan joukkojen läpimurrot erityisesti Harkovan alueella noin kuukausi sitten jättivät runsaasti Venäjän sotakalustoa ukrainalaisten käsiin, lehti kirjoittaa. Venäläissotilaat ovat vetäytyessään joutuneet jättämään jälkeensä suuria määriä raskasta kalustoa ja tarvikevarastoja. 

Avointen lähteiden tiedustelutiedon perusteella tehtyyn arvioon on laskettu myös Kiovan alueelle ja muualle Pohjois-Ukrainaan jätetty kalusto Venäjän vetäydyttyä alueelta viime keväänä.

8.02: ISW: Putin asettelee syntipukin viittaa Shoigun harteille, duumassa puolustusministeriötä syytettiin valehtelusta

700 000 venäläistä on lähtenyt Venäjältä sen jälkeen, kun maa julisti osittaiseksi kuvaillun liikekannallepanon.

Liikekannallepanoa vastaan on protestoitu mielenosoituksissa kymmenissä venäläiskaupungeissa ja -kylissä.

Presidentti Vladimir Putin todennäköisesti asettelee syntipukin viittaa puolustusministeriön ja erityisesti puolustusministeri Sergei Shoigun harteille, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Putin totesi venäläismedioille, että korjauksia liikekannallepanoon piti tehdä, koska puolustusministeriö ei ajoissa muuttanut pykäliä siitä, keitä liikekannallepano koskee.

Duuman puolustuskomitean puheenjohtaja, kenraalieversti evp. Andrei Kartapolov puolestaan totesi, että kaikki venäläiset tietävät, että puolustusministeriö valehtelee ja sen pitää loppua. Viesti ei Kartapolovin mukaan kuitenkaan tavoita "yksittäisiä komentajia".

Putin pitänee Shoigun puolustusministerinä niin kauan kun presidentistä tuntuu, että hän voi syyttää Shoigua huonosta sotaonnesta, ISW katsoo.

7.45: Puolustusvoimien ex-komentajan mukaan talvi ei taisteluita haittaa – syksy on isompi ongelma

Suomen Puolustusvoimien ex-komentajan Jarmo Lindbergin mukaan olisi ”vähän kummallista”, jos Ukraina ja Venäjä eivät kykenisi jatkamaan taisteluita talven tullessa.

Medioissa on spekuloitu, jäätyvätkö rintamalinjat talven tullessa. Lindberg näkee syksyn pakkasia suurempana ongelmana liikkuvalle sodankäynnille.

– Syksy tuppaa olemaan kostea kausi. Jos joukot toimivat taisteluosastoina ja operoivat teiden ulkopuolella, niin se muuttuu haastavammaksi, Lindberg sanoo MTV:n Uutisaamussa.

– Talvi kovettaa maan ja palauttaa mahdollisuuden liikkua. Talvi on kylmä, ei se sodankäyntiä haittaa. Olisi se vähän kummallista, jos he eivät kykenisi talvella taistelemaan. Venäjällä on Siperiassakin laajat alueet.

0:52
Miten syksy ja talvi vaikuttavat sodankäyntiin Ukrainassa? Puolustusvoimien ex-komentaja: "Olisi se vähän kummallista, jos he eivät kykenisi talvella taistelemaan".

6.50: ISW: Ukrainan vastahyökkäys Harkovan seudulla ei ole vielä päättynyt

Ukrainan suurta menestystä saavuttanut vastahyökkäys Harkovan alueella ei ole saapunut päätökseensä kuukauden taisteluiden jälkeen, arvioi amerikkalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Hyökkäys etenee tällä hetkellä Luhanskin alueen läntiseen osaan. Venäläisjoukot eivät ole kyenneet pitämään luonnon suomia puolustusasemia Oskil- ja Siverskjokien rannoilla.

ISW:n mukaan Länsi-Luhanskin alue on maastoltaan sovelias sellaiselle nopeatempoiselle sodankäynnille, jota Ukraina toteutti onnistuneesti Harkovan alueella syyskuun alussa.

Ukraina hyökkää tällä hetkellä sekä Itä- että Etelä-Ukrainassa. Venäjä todennäköisesti joutuu painottamaan puolustustaan jompaan kumpaan näistä painopistesuunnista toisen kustannuksella, ISW katsoo. Tämä taas voi lisätä Ukrainan menestysmahdollisuuksia molemmilla suunnilla, ISW kirjoittaa.

Suomen entinen tiedustelupäällikkö Pekka Toveri on aiemmin arvioinut, että presidentti Vladimir Putin on valmis uhraamaan osia Itä-Ukrainasta pitääkseen Etelä-Ukrainan hallussaan.

Ukrainan sodan kartta ITÄ 6.10.
Itä-Ukrainan sotatilanne 6. lokakuuta. Lähde: The War in Ukraine -tilannekartta (Emil Kastehelmi/John Helin/Eerik Matero & OSINT-tiimi).

6.22: Zelenskyi: Ukrainan hyökkäys Hersonissa etenee yhä – päiväsaalis kolme kylää

Ukraina on saanut vallattua takaisin kolme kylää Etelä-Ukrainassa Hersonin alueella, sanoo Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi päivittäisessä puheessaan.

Eilen illalla asiasta kertoneen Zelenskyin mukaan kylät on vallattu venäläisjoukoilta takaisin edellisen vuorokauden aikana.

Ukrainan joukot ovat edenneet viime aikoina Hersonin ja Itä-Ukrainan Luhanskin alueella. Edellisessä iltapuheessaan Zelenskyi kertoi Ukrainan joukkojen vapauttaneen alkuviikon aikana jo suuren määrän kyliä ja kaupunkeja venäläisiltä.

Venäjän puolustusministeriön omista kartoistakin on näkynyt, että venäläisjoukot ovat menettäneet runsaasti alueita Ukrainassa.

6.13: NY Times: USA:n tiedustelu uskoo Ukrainan hyväksyneen Darja Duginan murhanneen autopommi-iskun

Yhdysvaltalaiset tiedusteluviranomaiset uskovat Ukrainan hallinnon olleen mukana hyväksymässä venäläisen mediapersoona Darja Duginan kuolemaan johtanutta pommi-iskua, kertoo yhdysvaltalaislehti New York Times.

Tiedusteluviranomaisten mukaan Yhdysvallat ei osallistunut iskuun eikä olisi hyväksynyt sitä.

Dugina kuoli autopommi-iskussa Moskovassa elokuun lopulla. Räjähdyksen todellisena kohteena on epäilty olleen Duginan isä, venäläinen äärinationalistinen vaikuttaja Aleksandr Dugin.

Myös Venäjän turvallisuuspalvelu FSB on syyttänyt Ukrainaa iskusta. Ukraina on kieltänyt osallisuutensa iskuun.

22.45: Putin vapauttanut opiskelijoita osittaisesta liikekannallepanosta

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti tänään asetuksen, jolla useat opiskelijaryhmät vapautetaan osittaisesta liikekannallepanosta, uutisoi Britannian yleisradio BBC

Putin sanoi, että vapautus koskisi niitä ensikertalaisia opiskelijoita, jotka opiskelevat kokopäiväisesti ja osa-aikaisesti akkreditoiduissa oppilaitoksissa sekä muun muassa tieteenalan jatko-opiskelijoita. Putin tapasi tänään virtuaalisesti venäläisiä opettajia.

21.40: Zelenskyi kiitti Bidenia satojen miljoonien dollarien arvoisesta tukipaketista

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kiitti virkaveljeään Joe Bidenia Twitterissä Yhdysvaltojen antamasta 625 miljoonan dollarin tukipaketista. 

– Kiitos merkittävästä tuesta, mukaan lukien uudesta 625 miljoonan dollarin turvallisuusapupaketista! Kuten yleensä, käymämme puhelu oli merkityksellinen. Puolustusoperaatiossa saadut voitot ovat Ukrainan, Yhdysvaltojen ja koko vapaan maailman ansiota, Zelenskyi kirjoitti.

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä.

21.25: OECD aloittaa Ukrainan kanssa keskustelut maan mahdollisesta liittymisestä järjestöön

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö OECD kertoo, että se on hyväksynyt Ukrainan pyynnön asettua ehdokasjäseneksi järjestöön, kirjoittaa Kauppalehti.

Järjestö kertoo tiedotteessaan, että pyyntö tuli Ukrainan pääministeriltä Denys Shmyhalilta.

Lue lisää keskiviikon tapahtumista täältä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja