Wagner-loikkari kertoo dramaattisesta paostaan Norjan rajan yli: "Luodit viuhuivat vierestäni"

Putin ja Wagnerin johtaja Prigozhin ovat liittolaisia, mutta voiko heistä tulla vihollisia? 6:55
Loikkari kertoo olevansa valmis todistamaan Wagner-johtaja Jevgeni Prigozhinin sotarikoksista. Katso video – tämä tiedetään Prigozhinin ja Vladimir Putinin väleistä.

Venäjältä Pohjois-Norjaan loikannut entinen Wagner-komentaja kertoo hengenvaarallisesta paostaan YouTubessa julkaistulla videolla. Norjalaisviranomaiset yrittävät nyt vahvistaa miehen henkilöllisyyttä.

Wagner-yksikön entiseksi komentajaksi itseään väittävä mies on loikannut Venäjän rajan yli Norjaan. Kyseessä on tiettävästi ensimmäinen kerta, kun Wagner-joukkojen päällystöön kuuluva henkilö on loikannut Eurooppaan, kertoo miestä haastatellut Gulagu.net-sivusto.

Venäjänkielisestä haastattelusta on julkaissut oman artikkelinsa The Barents Observer.

"Rauha"-lempinimellä tunnettu Andrei Medvedev kertoo haastattelussa paenneensa Venäjältä keskellä yötä. Hän kertoo pujahtaneensa piikkilankaesteen läpi Nikelin kaupungin lähellä, hieman ennen kello kahta aamuyöllä.

Hän suuntasi kohti leveää, Norjan ja Venäjän välille jäätynyttä Paatsjokea.

Hänen lumeen painuneita jalanjälkiään seurasi juosten FSB:n rajavartijoita ja koiria.

– Käännyin ympäri ja näin ihmisiä taskulamppujen kanssa noin 150 metrin päässä. He juoksivat suuntaani, hän kertoo puhelinhaastattelussa.

– Juoksin metsää pitkin. Kuulin kaksi laukausta, luodit viuhuivat vierestäni.

Jäänpinta notkahteli askelten alla

Medvedev kertoo rikkoneensa puhelimensa ja heittäneensä sen metsään. Sitten hän suuntasi joelle kohti vastarannalla näkyviä rakennusten valoja.

– He päästivät koiran irti, mutta se ilmeisesti sotkeentui johonkin lumessa, hän kertoo.

– He itse taisivat pelätä juosta perässäni – jää oli ohutta, ja kun juoksin, se antoi hieman periksi, entinen palkkasotilas sanoo.

Paatsjoki on ylityskohdassa muutaman sata metriä leveä. Hän pääsi turvallisesti joen yli Norjaan ja rakennusten luo.

Medvedev koputti yksityisasunnon oveen, minkä jälkeen viranomaiset ottivat hänet pian huostaansa.

– Mies on hakenut poliittista turvapaikkaa Norjasta, vahvistaa Finnmarkin poliisipiirin esikuntapäällikkö Tarjei Sirma-Tellefsen tiedotteessa.

Medvedev kertoo olevansa valmis todistamaan Wagner-joukkojen johtajaa Jevgeni Prigozhinia vastaan sotarikoksista.

Wagner-joukot ovat Venäjän armeijan rinnalla taisteleva yksityinen armeija, joka on kerännyt julmaa mainetta muun muassa lekalla suoritetuilla teloituksilla.

Lue myös:

    Uusimmat