NRK: Venäläisen Wagner-ryhmän johtotehtävissä mahdollisesti toiminut mies on loikannut Norjaan – hakee poliittista turvapaikkaa

Jopa Putinin Wagner-palkkasotilaiden taistelutahto surkealla tasolla kovasta palkasta huolimatta, CNN-jättiselvitys paljastaa 3:35
Katso myös juttu lokakuulta: Jopa Putinin Wagner-palkkasotilaiden taistelutahto surkealla tasolla kovasta palkasta huolimatta, CNN-jättiselvitys paljastaa

Norjalaismedian mukaan Venäjän riveissä Ukrainassa mahdollisesti taistellut Wagner-sotilas on paennut Norjaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Palkkasoturi loikkasi myöhään toissa iltana perjantaina rajan yli Norjaan Finnmarkin Paasjoella (Pasvikdalen). Norjan puolustusvoimien ja poliisin rajapartio pidättivät miehen.

Norjan turvallisuuspalvelu PST vahvistaa Norjan yleisradioyhtiölle NRK:lle, että heille on ilmoitettu tapauksesta.

– Mies on hakenut poliittista turvapaikkaa Norjasta, Finnmarkin poliisipiirin esikuntapäällikkö Tarjei Sirma-Tellefsen kertoo tiedotteessa.

Sirma-Tellefsenin mukaan viranomaiset pyrkivät nyt varmistamaan miehen henkilöllisyyden ja haastattelemaan miestä.

– Miehen kerrotaan käyneen raja-alueella sijaitsevassa omakotitalossa ja pyytäneen apua. Saimme myös Venäjän rajavartiolaitokselta ilmoituksen jäljistä, jotka voisivat viitata siihen, että joku on ylittänyt rajan laittomasti. Tämän jälkeen etsintä aloitettiin heti, Sirma-Tellefsen kertoo VG:lle.

Asianajaja ei avaudu miehen taustoista

NRK:n haastattelema miehen asianajaja Jens Bernhard Herstad vahvistaa, että poliisin laittoman rajanylityksen yhteydessä mainitsema mies on hänen asiakkaansa.

Asianajaja ei kuitenkaan kerro mitään Norjaan paenneen ja suojelua hakevan miehen taustasta.

– Hänen turvapaikkaprosessinsa on käynnissä. En halua sanoa mitään turvapaikkahakemuksen perusteista, Herstad toteaa NRK:lle.

VG:n mukaan kyseessä on venäläinen Andrei Medvedev, joka on toiminut ennen Wagnerissa johtotehtävissä.

Lempinimenä "Rauha"

Venäläinen gulagu.net-ihmisoikeusjärjestö kertoo nettisivuillaan, että mies – lempinimeltään "Peace" (rauha) – onnistui ylittämään rajan lähellä Nikelin kaupunkia Murmanskin alueella.

Järjestön mukaan hänen peräänsä lähetettiin koiria ja Venäjän federaation turvallisuuspalvelun FSB:n joukkoja ampumaan häntä kohti.

Gulagu.net kertoo julkaisseensa YouTubessa haastattelun, jossa mies kertoo muun muassa onnistuneensa löytämään talon Norjan puolelta ja naisen auttaneen häntä soittamaan poliisille.

– Kuulin koiria takanani, kuulin laukauksia perässäni. Joten juoksin ja juoksin ja juoksin kohti Norjan puolelta tulevaa valoa.

Järjestön mukaan miehen sopimus Wagnerin palveluksessa oli päättynyt vuoden loppupuoliskolla, minkä jälkeen hänen kerrotaan olleen pakosalla.

Gulagu.net kertoo, että mies on viety Norjassa Osloon. Norjalaisen verkkolegden The Barents Observerin mukaan mies on viety Osloon turvallisuussyistä.

Julmista metodeistaan tunnettu Wagner on venäläinen yksityinen palkka-armeija, joka toimii puolisotilaallisena joukkona ja on sotinut muun muassa Ukrainassa. Se ajaa Venäjän oligarkkien ja hallituksen asioita niissä maissa, joissa on oligarkkien omistamaa liiketoimintaa. Sen palkkalistoilla on sopimussotilaita. 

Lue myös:

    Uusimmat