Britannia toimittaa Ukrainalle Challenger 2 -panssarivaunuja – näin päätös voi vaikuttaa muiden maiden suunnitelmiin

Miten Ukraina hyötyisi Leopard-taistelupanssarivaunuista – haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas Maanpuolustukorkeakoulusta 2:19
Katso myös: Miten Ukraina hyötyisi Leopard-taistelupanssarivaunuista – haastattelussa sotilasprofessori Marko Palokangas Maanpuolustukorkeakoulusta

Britannia lähettää Ukrainalle lisää aseapua, muun muassa Challenger 2 -taistelupanssarivaunuja ensimmäisenä länsimaana. Asiasta kertoo Britannian pääministerin kanslia median mukaan.

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


Pääministeri Rishi Sunak vahvisti päätöksen puhelussa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Vaunujen lukumäärää ei ole toistaiseksi vahvistettu virallisesti.

Pääministeri Sunak uskoo panssarivaunujen auttavan Ukrainaa häätämään Venäjän joukkoja pois maasta.

Brittien päätös saattaa vaikuttaa myös muiden maiden, kuten Saksan, päätökseen asiassa. Tankkien on katsottu olevan avainasemassa Ukrainan puolustuksen kannalta.

Tähän asti länsimaat ovat olleet haluttomia tarjoamaan Ukrainalle niiden nykyaikaisimpia tankkeja. Toisaalta esimerkiksi Puola on ennen tätä kertonut halukkuudestaan lähettää Ukrainaan 14 saksalaisvalmisteista Leopard-panssarivaunua. Niitä käyttävät monet Euroopan armeijat. Aihe on noussut keskusteluun Suomessakin.

Myöskään Yhdysvallat ei ole toistaiseksi toimittanut Ukrainalle omia Abrams-tankkejaan, jotka käyttävät samoja ammuksia kuin Leopardit.

Yli 20 vuotta vanhaa tekniikkaa

Brittiarmeijan Challenger 2 on yli 20 vuotta vanha, mutta se on silti nykyaikaisin panssarivaunu, jonka ukrainalaiset saavat nyt taisteluun, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC.

1990-luvun lopulla rakennettu Challenger suunniteltiin alun perin Venäjän panssareita vastaan. Ne tarjoavat ukrainalaisille miehistöille paremman suojan ja tarkemman tulivoiman.

Lue myös:

    Uusimmat