Zelenskyi allekirjoitti kiistellyn lakiesityksen – Kiovassa mielenosoituksia, EU kritisoi

Ihmiset pitelevät kylttejä mielenosoituksessa.
Tiistaina useat sadat ihmiset kokoontuivat pääkaupunki Kiovan keskustaan osoittamaan mieltään esitystä vastaan./All Over Press
Julkaistu 23.07.2025 05:39

MTV UUTISET – STT

Vastustajat ovat sanoneet lakiesityksen vievän maan demokratiakehitystä taaksepäin.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi allekirjoitti tiistaina lakiesityksen, joka rajoittaa kahden korruptionvastaisen viraston itsemääräämisoikeutta.

Kansalaisjärjestöt ovat arvostelleet laajasti lakiesitystä, sillä se mahdollistaa maan hallinnon puuttumisen huomattaviin korruptiotapauksiin.

Esityksen mukaan Ukrainan korruptionvastainen virasto Nabu ja korruptionvastainen erityissyyttäjänvirasto Sapo siirtyvät jatkossa valtakunnansyyttäjän alaisuuteen. Valtakunnansyyttäjän nimittää puolestaan presidentti.

Nabu tutkii valtionvirastoissa esiintyvää korruptiota, kun taas Sapo ajaa korruptiosyytteitä muita tahoja vastaan. Vuonna 2015 perustettu Nabu on paljastanut laajalle pesiytynyttä korruptiota, johon ovat syyllistyneet myös Zelenskyin hallinnon edustajat.

Zelenskyi kommentoi asiaa varhain keskiviikkona pitämässään puheessa, jossa hän sanoi korruptiovastaisten virastojen jatkavan toimintaansa muutoksista huolimatta. Zelenskyi lisäsi, että Ukrainan korruptionvastaiset rakenteet tulee puhdistaa "venäläisvaikutteista".

Ukrainan parlamentti hyväksyi lakiesityksen aiemmin tiistaina äänin 263–13. Esitys keräsi kannatusta erityisesti Zelenskyin vallassa olevalta Kansan palvelija -puolueelta.

Toimet saivat kritiikkiä EU:lta

Tiistaina useat sadat ihmiset kokoontuivat pääkaupunki Kiovan keskustaan osoittamaan mieltään esitystä vastaan. Uutistoimisto AFP:n toimittajan mukaan paikalle kerääntyneet ihmiset buuasivat sen jälkeen, kun Zelenskyi allekirjoitti lakiesityksen.

EU-jäsenyyteen tähtäävä Ukraina on viime vuosikymmenen aikana lisännyt korruptionvastaisia toimiaan, mutta korruptio on yhä merkittävä ongelma maassa.

Vastustajat ovat sanoneet lakiesityksen vievän maan demokratiakehitystä taaksepäin. EU on niin ikään kutsunut lakiesitystä merkittäväksi askeleeksi taaksepäin. EU:n laajentumisasioista vastaava komissaari Marta Kos arvosteli parlamentin äänestystä. Kosin mukaan korruptionvastaiset instituutiot ovat erittäin tärkeitä Ukrainan EU-pyrkimyksille.

– Nabun itsemääräämisoikeutta turvaavien suojakeinojen purkaminen on merkittävä askel taaksepäin, Kos kirjoitti viestipalvelu X:ssä.

Ukrainan entinen ulkoministeri Dmytro Kuleba vuorostaan katsoi, etteivät korruptionvastaisiin virastoihin kohdistuvat toimet ole hyväksi Ukrainalle.

– Nyt presidentin tulee päättää, seisooko hän ihmisten puolella vai ei, Kuleba sanoi.

Tuoreimmat aiheesta

Ukraina