Yt-neuvottelut toistaiseksi välttänyt HPK ei toivo SM-liigan puuttuvan vaikeaan tilanteeseen – "Kyllähän se koomiselta kuulostaisi"

HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola kertoo koronakriisin aiheuttamista vaikeuksista:"Jokaisen seuran täytyy tehdä omat ratkaisunsa" 5:27
HPK:n urheilujohtaja Mika Toivola vieraili C Moren Urheilusuorassa etäyhteyden välityksellä.

Viisi SM-liigaseuraa käy parhaillaan läpi yt-neuvotteluja, mutta Hämeenlinnan Pallokerho ei ole yksi niistä. Seuran urheilujohtajan Mika Toivolan mukaan suunnitelmia tehdään muutamaksi viikoksi kerrallaan.

– Epätietoisuus tässä on kaikkein hankalinta, kun ei tiedä päivämäärää, jota kohti mennään. Nyt on saatu kuitenkin harjoitukset käyntiin ja arki rullaamaan tietyin reunaehdoin, Toivola sanoi C Moren Urheilusuoran haastattelussa.

Ainakin Jukurit, JYP, Pelicans, SaiPa ja Sport ovat joutuneet koronaviruspandemian keskellä turvautumaan yt-neuvotteluihin, mutta HPK on välttänyt ne pitkäjänteisen työn ansiosta - ainakin toistaiseksi.

– Se juontaa juurensa jo kolmelle tai neljälle aikaisemmalle vuodelle. Seurajohto on hoitanut talouden aina siihen malliin, ettei yt-neuvotteluihin ole tarvinnut lähteä. Totta kai epävarmuustekijöitä on yhä sponsorien ja kauden aloittamisen ajankohdan suhteen. Olemme päättäneet mennä kaksi viikkoa kerrallaan, jonka jälkeen aina informoidaan pelaajia ja valmennusta. Tahtotila on tällä hetkellä se, että mennään normaalisti eteenpäin.

HPK:n pelaajat harjoittelevat, mutta "normaali" on sen kuvaamiseen vielä tyystin väärä sana. 

– Olemme aloittaneet harjoittelun täysin yksilötasolla. Fysiikkavalmentaja Timo Turunen tekee kaikille pelaajille oman ohjelman, joita osa suorittaa kotikaupungeissaan ja osa Hämeenlinnassa. Meillä on oma fysiikkakeskus käytössä porrastetusti pelaajia varten, Toivola kertoi.

– Suurin haaste kriisin alkaessa oli harjoittelun käynnistäminen, toinen joukkueen kasaaminen. Pelimerkkejä on jäljellä, mutta seuran sisällä tehtiin ratkaisu, ettemme palkkaa uusia pelaajia, vaikka sellaisia muutamalta tärkeältä pelipaikalta puuttuu. Taloustilanne ja SM-liigan alkamisajankohta ovat myös huolenaiheina.

Toivola ei kaipaa taloudellisesti haastavien olosuhteiden keskelle ylemmän tahon puuttumista. SM-liiga ei voi hänen mukaansa johtaa keskustelua, sillä seurat ovat keskenään niin erilaisia.

– Ylhäältä ei kannata tässä tilanteessa antaa ainakaan mitään selkeitä ohjeistuksia. Jokaisen seuran on tehtävä omat ratkaisut. Kyllähän se koomiselta kuulostaisi, jos esimerkiksi meidän pitäisi lähteä yt-neuvotteluihin sen vuoksi, että joku muu seura lähtee. Liigalta tulee meille päin ainakin riittävä määrä informaatiota, Toivola näki.

Lue myös:

    Uusimmat