Mainos

Ystävät etsivät kadonnutta Jania hämmentyneinä - “Jotain outoa tässä on”

Oululainen englanninopettaja Jani Komulainen on ollut kadoksissa jo yli kolme viikkoa. Viimeiset havainnot hänestä tehtiin ystävänpäivän viikonlopun tienoilla, jolloin hän tapasi ystäväänsä sekä lähetti lyhyen ääniviestin yöllä.

Sen jälkeen miehestä ei ole tehty havaintoja.

On jo pimeä ilta. Kolme ystävää on matkalla etsimään ensimmäistä kertaa maastosta jo lähes kolme viikkoa kadoksissa ollutta Jania. Määränpää heillä on selvä, mutta se mitä he siellä kohtaavat, on täysi arvoitus.

Etsintöihin he lähtevät toiveikkaiden, mutta myös pelokkaiden tunnelmien saattelemana. He varautuvat kohtaamaan pahimman pelkonsa, löytämään ystävänsä menehtyneenä. 

He ovat tilanteessa, jossa kukaan ei koskaan toivoisi olevan.

Auto kurvaa Oulun Hietasaaren ulkoilualueelle, jossa ystävät jalkautuvat tutkimaan lenkkipolkuja ja maastoa.

– Toisaalta toivoo, että mitään ei löytyisi, mutta toisaalta jotain olisi hyvä löytää, kiteyttää Komulaisen ystävä ja kollega.

Yhteydenotto yöllä jäi viimeiseksi

Komulainen on ammatiltaan englanninopettaja, ja hän on opettanut myös kalligrafiaa ja filosofiaa. Luonto on lähellä Komulaisen sydäntä, ja kulkeminen on taittunut kelistä riippumatta polkupyörällä.

Viimeisimmät havainnot englanninopettajasta on tehty yli kolme viikkoa sitten. Viimeisen kerran Komulainen tapasi ystävänsä Oulun kaupunginkirjaston lukusalissa. Oli loppuviikko ennen ystävänpäivää.

Torstaina 11.2. Komulainen soitti sukulaiselleen ja vaihtoi kuulumisiaan tavalliseen tapaan.

Lauantain 13. helmikuuta vastaisena yönä Komulainen lähetti ystävälleen lyhyen ääniviestin, jossa kysyi, miksi ystävä oli soittanut hänelle aiemmin.

Ääniviesti on jäänyt miehen viimeiseksi varmaksi yhteydenotoksi.

– En yleensä pidä puhelimen ääniä öisin päällä, kuten en silloinkaan. Huomasin viestin vasta aamulla, kertoo Komulaisen ystävä MTV Uutisille.

Ystävien mukaan Komulaisen käytöksessä, puheissa tai viestissä ei ollut mitään viitteitä katoamisesta tai mahdollisesta matkasta.

Oulu kadonnut opettaja Jani Komulainen

"Vietti joulunsa muiden apuna ja ilona"

Komulaisen harrastuksiin kuuluu muun muuassa retkeily luonnossa, kalligrafia ja pyöräily.

Komulaisella oli tapana vierailla muutaman kerran vuodessa ystävänsä luona Tampereella, matkailla Lapissa sekä retkeillä luonnossa. Hän myös vietti aikaansa kaupungilla, lueskeli ja tapasi ystäviään Oulun kaupunginkirjaston lukusalissa

Silloin tällöin hän nautti oluen paikallisessa.

Ystävä kuvaa Jania leppoisaksi ja lempeäksi mieheksi.

– Sellainen humanisti, ystävä kertoo.

– Joka joulu hän kiersi joulupukkina minun ja muiden ystäviensä lasten luona. Harva ihminen haluaa viettää joulunsa tällä tavoin muiden iloksi ja muita auttaen, mutta Jani on yksi tälläinen, ystävä kertoo.

Katoaminen täysi yllätys – “Jotain outoa tässä on”

Omaiset jättivät 16.2. Janista katoamisilmoituksen poliisille.

Miespuolinen ystävä kuvaa päivän olleen järkyttävä, kun hän sai tietää katoamisesta.

– Se oli surullinen tieto, olen tuntenut hänet vuosien ajan, tämä tuli kaikille täytenä yllätyksenä. Jani on mukava mies, hän kertoo.

Komulaisen ystävä ei usko Janin kadonneen omasta tahdostaan.

– Tässä on tullut aika paljon taustatietoa eikä ole mitään viitteitä siitä, että hän olisi vain lähtenyt ulkomaille. Soitin poliisille tästä havainnosta, koska tämmöistähän tapahtuu, että ihminen katoaa vain omasta tahdostaan, mutta tässä ei varmaan ole sellaisesta kyse. Todennäköisempää on, että hänelle on sattunut jotain. Jotain outoa tässä on, ystävä pohtii MTV Uutisille.

– Päällimmäisinä ajatuksina ovat nyt suru, joka nousee pitkittyneestä epätietoisuudesta, huokaisee ystävä.

Etsintöjä Facebookissa ja maastossa

Komulaista on yritetty etsiä aktiivisesti ystävien ja sukulaisten voimin. Apuna on käytetty Facebookia, katoamisilmoituksia on jaettu ympäri Oulua, vihjeitä on tarkistettu. Tämän viikon alussa ystävät järjestivät ensimmäiset maastoetsinnät.

– Tieto olisi tarpeen ystäville ja sukulaisille, oli se sitten iloista tai surullista, toteaa eräs ystävistä MTV Uutisille.

Lenkkipolkujen, pyöräteiden, metsien ja lumihankien muutaman tunnin koluaminen Oulun Hietasaaressa illalla taskulampun valossa ei tuota ainuttakaan johtolankaa tai vihjettä.

Illan aikana etsijöiden mieleen hiipii ajatuksia ja muistoja yhteisistä hetkistä Janin kanssa. Samassa metsässä ja samoilla poluilla he yhdessä viettivät Komulaisen kanssa aikaa.

Ilta päättyy tyhjiin käsiin - toisaalta helpottuneeseen oloon, kun toivoa on vielä jäljellä.

– Helpotukseksemme emme löytäneet mitään, huokaisee ystävä etsintöjen jälkeen.

Tähän etsinnät eivät kuitenkaan lopu, vaan kaikki vihjeet tarkistetaan edelleen ja otetaan ilolla vastaan. Koskaan ei tiedä, mikä vihje on ratkaiseva, mikä tieto on tärkeä.

– Jokainen oljenkorsi käytetään. Jos ei muuta, niin helpottaa se ainakin omaa ja sukulaisten oloa, että jotain yritetään tehdä, kertoo Komulaisen kollega ja ystävä.

Ensimmäinen maastoetsintä saa porukan mietteliääksi.

– Jälkeenpäin ajateltuna oli huono idea lähteä etsimään niin läheistä ystävää lähimpien ystävien kanssa lumihangesta. Tunteet nousivat pintaan ja joillekin se oli niin järkyttävä kokemus, joten päätimme, että läheisimmät ystävät eivät enää vastaavanlaisia etsintöjä suorita keskenään. Tarvitsemme apuun tarvitaan myös ulkopuolisia, kommentoi yksi ystävistä jälkikäteen.

“Ei ole oikein mitään mistä aloittaa”

Komulaisen olinpaikasta tai kohtalosta ei ole tullut lainkaan uutta tietoa kuluneiden viikkojen aikana. Omaiset ja ystävät ovat neuvottomia ja erittäin huolissaan läheisestään.

– Tietty suunta etsinnöistä puuttuu, koska ei ole oikein mitään mistä aloittaa, pohtii Janin ystävä ja kollega.

Ystävät eivät halua nimiänsä julkisuuteen. He toivovat, että kaikki mahdolliset vihjeet ja vinkit menevät suoraan poliisin tietoon.

Tiedot ja vihjeet Jani Komulaisen sijainnista tai liikkeistä voi ilmoittaa Oulun poliisille tai yleiseen hätänumeroon 112.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.