Mainos

”Ystäväni syytti minua lapseni näännyttämisestä” – pakkasiko äiti liian niukat eväät tyttärelleen?

Vanhemmille suunnatulla Mumsnet-sivustolla eväät pakannut äiti sai osakseen sekä ymmärrystä että tuomitsemista.

Tuntuuko, että ruoka pilaantuu ennen päätymistään ravinnoksi? Katso yllä olevalta videolta, miten saat eri ruoat säilymään pidempään!

Kuinka suuren lounaan 8-vuotias tarvitsee? Suomessa maksuton kouluruokailu siirtää arkisin vastuun vanhemmilta koulun henkilökunnalle, mutta esimerkiksi Iso-Britanniassa näin ei ole, vaan lapsi joko maksaa lounaastaan tai tuo mukanaan omat eväät.

Muun muassa brittimediat The Sun ja The Mirror uutisoivat vanhempien nettikeskustelusta, jossa ruoditaan sitä, millainen lounas lapselle riittää.

"Ystäväni syytti minua juuri lapseni näännyttämisestä"

Kahdeksanvuotiaalle tyttärelleen evääksi pienen pitaleivän, kuusi pientä leipätikkua, lusikallisen hummusta ja toisen guacamolea, mansikoita ja pienen karamellin pakannut äiti sai kuulla ystävältään kovan tuomion.

– Ystäväni syytti minua juuri lapseni näännyttämisestä, kyseiset eväät pakannut äiti kirjoittaa Mumsnet-sivustolla nimimerkillä foodFood.

Hän puolusti vakaasti pakkaamiensa ruokien määrää.

– Aamiaiseksi tyttö söi kulhollisen maustamatonta jogurttia marjojen kera. Hän luultavasti syö iltapäivällä välipalaksi juustoa tai hedelmän, illalliseksi meillä valmistetaan lämmin ruoka, ja lisäksi tyttö juo maitoa ennen nukkumaan menoa.

Lapsilla on erilainen ruokahalu

Äiti haki ymmärrystä muilta vanhemmilta, ja saikin sitä.

– Niin kauan ei ole syytä huoleen, kun tyttäresi syö monipuolisesti viikon mittaan, kommentoi nimimerkki Hastalapasta.

– Älä välitä ystävästäsi. Tyttäresi kyllä kertoo sinulle, jos hänelle jäi nälkä, kirjoittaa jaseyraex.

– Minun 4- ja 7-vuotiaat lapseni syövät lounaseväänään ainoastaan voileivän ja kourallisen viinirypäleitä, kertoo MollyDaydream vertailun vuoksi.

– Tuo lounas täyttäisi toisen tyttäristäni. Hän ei syö paljoa, eikä juuri nauti aterioinnista. Toinen tyttäreni nääntyisi, kirjoittaa iveburntthetoast.

"Söin aikuisten annoksia 8-vuotiaana"

Moni kommentoijista kuitenkin asettui edellä mainitut eväät pakanneen äidin ystävän puolelle. He eivät uskoneet lounaan riittävän.

– Omat 7- ja 9-vuotiaat lapseni kiljuisivat nälästä tuon lounaan jälkeen. Jos eväisiin lisättäisiin juustoa tai kinkkua, niillä pärjäisi 2-vuotias, arvioi SweepTheHalls.

– Jogurtti ja marjat eivät ole kummoinen aamupala, toteaa FrancisUnderwood.

– Söin aikuisten annoksia 8-vuotiaana, avautuu beskyh2502.

Ikäperspektiiviä asiaan antaa Mydoghatesthebath-nimimerkki:

– Lounas ei täyttäisi 2-vuotiasta lapsenlastani, mutta riittäisi minulle, 50-vuotiaalle. Jokainen on erilainen. Ystäväsi on muiden asioihin sotkeentuva lehmä.

Jopa kolmannes päivän energiantarpeesta

Suomessa suositellaan, että lapsi saisi kouluruokailusta kolmanneksen päivittäisestä ravinnontarpeestaan. Tutkimusten mukaan moni lapsi kuitenkin syö koulussa niukasti tai ei ollenkaan. 

Suomalaisten yläkoululaisten ravitsemusta ja hyvinvointia tarkastelleessa tutkimuksessa todettiin, että koululounas oli ravitsemukselliselta laadultaan päivän paras ateria. Siitä löytyi muun muassa eniten kuitua ja folaattia sekä vähiten tyydyttyneitä rasvahappoja ja sokeria.

***

1:32

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.