Mainos

Yrityksiä perustetaan aiempaa innokkaammin

Erityisesti nuorten yrittäjien määrä on lisääntynyt. Valtaosa on valinnut alakseen palveluelinkeinot.

Etenkin alle 30-vuotiaiden keskuudessa perustetaan nyt yrityksiä aiempaan innokkaammin.Uusia yrityksiä perustetaan aiempaa enemmän. Rahoitusyhtiö Finnveran mukaan aloittavien yritysten määrä on kääntynyt nousuun. Yhtiön toimitusjohtaja Markku Mäkinen arvioi, että yrityksiä perustetaan erityisesti nuorten alle 30-vuotiaiden keskuudessa.

Erityisrahoitusyhtiö Finnveran omistaa valtio. Viime vuonna noin 2 600 aloittavaa yritystä sai Finnveran rahoitusta. Nuorten yrityksiä niistä oli noin tuhat. Edellisenä vuonna rahoitusta saaneiden aloittavien yritysten määrä oli runsaat 2 000.

Nuorista yrittäjistä kolme neljästä on valinnut alakseen palveluelinkeinot. Varsinkin nuoret naiset ovat suuntautuneet palveluihin. Teollisuusyritysten osuus oli 25 prosenttia. Tietoteknisillä aloilla uusien yritysten perustaminen on myös lähtenyt jälleen kasvuun.

Mäkinen myönsi, että osa noususta selittyy Finnveran omalla aktiivisuudella. Hän väitti kuitenkin, että Finnveran tuntuma pienyrityskenttään antaa nopeammin tietoa esimerkiksi yritysten perustamisesta kuin tilastot.

-Tämä on merkki jostakin. Yritysystävällinen ilmapiiri on alkanut poikia, Mäkinen sanoi.

Finnvera myönsi viime vuonna rahoitusta kotimaahan 771 miljoonaa euroa, josta noin puolet on lainoja ja puolet takauksia. Vientitakuiden ja -takausten määrä nousi noin viidenneksellä 2,6 miljardiin euroon, mitä selittää laivatilauksiin myönnettyjen takuiden raju kasvu.

Uusia työpaikkoja syntyi Suomeen viime vuonna Finnveran avustuksella lähes 10 000. Määrä oli hieman enemmän kuin edellisenä vuonna. Tulevaisuudessa Finnvera odottaa erityisen vahvaa kasvua sukupolvenvaihdosten rahoittamisessa. Viime vuonna sukupolvenvaihdosten rahoitus kasvoi kolmanneksella edellisvuoteen verrattuna.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.