Yrittäjien pahin pelko on toteutumassa Lapissa, kun hallituksen päätöksiä ei kuulu: ”Nyt on 10 vuorokautta aikaa”

Koronavirus on iskenyt voimalla Lapin matkailuun. Odotuksista huolimatta hallitus ei ole vieläkään tehnyt päätöksiä Lapin tukalaan tilanteeseen.

Lapin Kauppakamarin ja Lapin Matkailuelinkeinon liiton kyselyn mukaan yli puolta Lapin maikailuyrityksistä odottaa konkurssi, jos turisteja ei tulevana talvena tule.

Lapissa odotetaan nyt kuumeisena tietoa siitä, miten Suomeen voisi talvella saapua matkaajia.

Mahdollisuutta niin kutsuttuihin matkustuskupliin selvitetään työ- ja elinkeinoministeriössä sekä sosiaali ja terveysministeriössä.

Matkustamisen osalta valmistelussa on myös lakiesitys, jonka läpi mennessä Suomeen matkaavalta ulkomaalaiselta voitaisiin vaatia negatiivinen koronatestitulos.

Jopa rekikoirat ovat vailla töitä

Vuonna 1973 perustettu perheyritys Harriniva Hotels & Safaris on myös vaikean tilanteen edessä.

Yrityksellä on Länsi-Lapissa viisi kohdetta, joista tällä hetkellä vain kaksi on auki

Työntekijöistä on jouduttu lomauttamaan nyt miltei puolet.

Kotimaanmatkailu ei paikkaa ulkomaalaisten turistien puuttumista

Yrittäjä kiittää suomalaisia matkaajia siitä, että Lappiin on reissattu nyt ahkerammin. Se ei kuitenkaan yksistään riitä.

– Kyllä se siltä näyttää, että jos emme saa ulkomaalaisia matkaajia, niin ehkä noin 10 prosenttia siitä meille normaalista liikevaihdosta voisi toteutua, kertoo Harriniva Oy:n toimitusjohtaja Niina Pietikäinen.

Hotel & Safaris -yrityksellä on 70 vakituista työntekijää. Puolet työntekijöistä on jouduttu lomauttamaan. Yrityksen 500 rekikoiraa on myös töitä vailla. Pelkästään koirien ylläpito maksaa puoli miljoonaa euroa vuodessa. Sama tilanne on monella muullakin yrittäjällä.

– Minulla on tosi kova huoli näistä Lapin tuhansista koiratyöntekijöistä, Pietikäinen sanoo.

”Nyt eletään todella kriittisiä aikoja”

Hallituksen päätöksiä odotetaan Lapissa kuumeisesti.

– Me elämme nyt kyllä todella kriittisiä aikoja. Matkanjärjestäjäpäätökset tehdään ihan viikon, korkeintaan kahden sisällä. Joiltain osin yritysten kohdalla ollaan jo myöhässä. Jos hallitus haluaa, että talvikausi avataan, niin sen tulisi tapahtua heti, Pietikäinen kertoo.

Jos päätöksiä ei pian tule, saattaa yrittäjän pahin pelko toteutua.

– Pelkään, että nimenomaan ennakkoon tehtävät isot charter- eli tilauslentoina tehdyt sarjavaraukset tulevat olemaan lähes kaikki peruttuja. Meillä on se tilanne, että puolet tai jopa yli puolet asiakkaista tulevat chartereilla, Pietikäinen avaa.

Matkanjärjestäjät tarvitsevat aikaa myydäkseen lennot täyteen

– Viesti matkanjärjestäjiltä on se, että nyt on 10 vuorokautta aikaa, yrittäjä kertoo.

Pietikäinen kertoo, että Lapin yrittäjät ovat kyllä valmiita tekemään miltei mitä vain, jotta asia saataisiin ratkaistua.

– Charter-asia pitäisi ratkaista heti. Tottakai reittiliikenne on meille myös aivan yhtä tärkeä. Tilanne on se, että charter-sarjaratkaisut tehdään viikon aikana ja siitä sitten kello käy koko ajan tähän reittiliikenteeseen, Pietikäinen avaa.

Lue myös:

    Uusimmat