Korona vei 90 prosenttia revontuliyrittäjän asiakkaista – kolmen päivän karanteenisääntö uhkaa viedä loputkin: "Ulkomaalaisten lomavaraukset alkavat olla kaikki peruttu"

7:10

Utsjoella revontulielämyksiä tarjoava Aurora Holidays on menettänyt lähes kaikki asiakkaansa kesän ja kuluneen syksyn osalta. Angstia aiheuttavat myös hallituksen epäselvä ohjeistus kolmen matkapäivän karanteenisäännöstä. 

Yrittäjä Tiina Salonen elää vaikeita aikoja aivan pohjoisimmassa Suomessa Utsjoella. Korona on vienyt ulkomaiset asiakkaat eikä rajoituksille näy loppua. 

– Ulkomaalaisten lomavaraukset alkavat kaikki olla peruttu jouluun asti. Kevät näyttää siltä, että ihmiset miettivät, pitääkö perua tai siirtää. Yritys on menettänyt koronan takia 90 prosenttia asiakkaistaan. 

Salosen mukaan uusia varauksia ei ole tullut moneen kuukauteen.

– Ne varaukset, jotka meillä nyt on sisällä, ovat noin 10 prosenttia siitä, mitä normaalisti tähän aikaan olisi jo tulevalle talvelle. 

Utsjoella olisi tilaa

Salosen yritys onkin työllistänyt ainoastaa omaa perhettä, kun tavallisesti se on tarjonnut työpaikan myös muutamalle muulle. 

– Yritys on työllistänyt pari-kolme freelance-opasta, jotka ovet tehneet käytännössä koko talven täyttä työaikaa. Teimme viime vuonna ravintolan ja nyt näyttää siltä, ettei sielläkään ole kenellekään tänä talvena edes puolikasta työaikaa. 

Salonen yrittää pysyä toiveikkaana, mutta helppoa se ei ole. Pelastus voisi tulla suomalaisten matkailijoiden muodossa. 

– Ollaan mietitty, että ei auta kuin uskoa tulevaan. Linkutetaan päivä kerrallaan eteenpäin ja yritetään kovasti tuoda Utsjokea esiin myös kotimaisille matkailijoille.

– Tämä on aivan huippu lomakohde. Verrattuna moniin muihin Lapin lomakohteisiin täällä on tosi rauhallista. On paljon tilaa eikä ole ruuhkia tai pullonkaulapaikkoja, jossa joutuisi muiden kanssa ahtaasti tekemisiin, yrittäjä huokuttelee. 

Salonen kehuu vielä vuolaasti revontulien tarjoamaa elämystä. 

– Se on aina yhtä mahtavaa ja jännää. Ei koskaan tiedä, mitä sieltä tulee, mihin aikaan ja minkä näköisenä. 

Säännöistä ei saa tolkkua

Salonen kertoo pohjoisen matkailuyrittäjien tuskailevan asiakaskadon lisäksi myös hallituksen epäselvien ohjeiden kanssa. Kenellekään ei tunnu olevan selvää, mitä käytännössä tarkoittaa yli kolmen päivän matkoille asetettu karanteenimääräys. 

– Miksi alle kolme päivää matkustava ja saa tehdä ja mennä käytännössä mihin vaan, mutta yli kolme päivää matkustava ei saa. Jos tulee yli kolmeksi päiväksi, tarkoittaako se, että pitää jäädä karanteeniin suoraan Helsinkiin, vai saako matkustaa kohteeseen ja olla täällä.

– Jos matkailijat tulevat suorinta tietä Helsingistä Utsjoelle, pystymme järjestämään heille täällä täysin karanteeninomaiset olosuhteet niin, että he voisivat edelleen nauttia lomasta.

Salonen vetoaakin päättäjiin sen selventämiseksi, jotta asiakkaita voisi alkaa jälleen houkutella ihailemaan Suomen pohjoista luontoa. 

– Toivomme selkeää ja hyvin ymmärrettävää ohjeistusta siitä, mikä on prosedyyri kun matkustaja saapuu suomeen. Nyt kukaan ei saa tolkkua siitä, miten se oikeasti menee. 

Voit seurata Utsjoella näkyviä revontulia suorasta lähetyksestä täältä

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja