Mainos

Ympäristöministerin paikka vielä täyttämättä

Hallituksen avainministerit eivät päässeet vielä tänään sopuun ympäristöministerin paikan täyttämisestä. Neuvotteluja jatketaan huomenna.

Hallituksen avainministerit jatkavat huomisaamuna neuvotteluja siitä, miten vihreiden Satu Hassilta vapautunut ympäristöministerin paikka täytetään. Pääministeri Paavo Lipposen (sd.) mukaan hallitus pyrkii pääsemään yhteisymmärrykseen päivän kuluessa.

Hallituksen poliittisten ryhmien puheenjohtajat eli pääministeri Lipponen, sisäministeri Ville Itälä (kok.), toinen valtiovarainministeri Suvi-Anne Siimes (vas.) ja puolustusministeri Jan-Erik Enestam (r.) yrittivät sopia asiasta tänään jo parissakin eri neuvottelussa, mutta tuloksetta. -Me emme päässeet vielä yhteisymmärrykseen. Keskusteluja täytyy jatkaa, Lipponen sanoi.

Pääministeri Lipponen kertoi tämäniltaisten neuvottelun jälkeen, että pöydässä on edelleen kaksi perusvaihtoehtoa: hallitus joko jatkaa yhtä ministeriä pienemmällä kokoonpanolla tai sitten hallitukseen tulee uusi ministeri. Lipponen ei rohjennut sanoa, kumpi näistä vaihtoehdoista olisi todennäköisempi.

Lipposen mukaan ratkaisu vaatii joka tapauksessa jonkinlaista "hienosäätöä", ja se selittää myös neuvottelujen verkkaista etenemistä. Hassi vastasi ympäristöasioiden lisäksi kehitysyhteistyöasioista. Jos hallitusta ei täydennetä ja uusi ympäristöministeri otetaan sisältä, kehitysyhteistyöasiat siirretään todennäköisesti jollekin toiselle ministerille.

Neuvotteluissa joudutaan vartioimaan myös sitä, että hallituspuolueiden voimasuhteet säilyvät kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla. Sellaistakin vaihtoehtoa on arvuuteltu, että sitoutumaton maatalousministeri korvattaisiin poliittisella ministerillä samalla, kun hallitukseen otettaisiin uusi ympäristöministeri. Näin molemmat suuret hallituspuolueet eli SDP ja kokoomus saisivat yhden uuden ministerin. Lipponen väisti kysymyksen, kun toimittajat utelivat asiaa illan neuvottelun jälkeen. Hän totesi vain, että julkisuudessa on ollut esillä monenlaisia vaihtoehtoja. -Me olemme vasta aivan alussa tässä keskustelussa.

Lipponen on korostanut pitkin matkaa, että ympäristöministeriksi tarvitaan pätevä ja poliittista vastuuta kantava henkilö, eli virkamiesministeri ei pääministerin mielestä voi tulla kysymykseen.

Neuvottelut hallituksen järjestelyistä ovat pistäneet liikkeelle niin julkisuudessa kuin eduskunnan käytävilläkin monenlaisia arvioita mahdollisista uusista ministerinimistä. Jos sitoutumaton maa- ja metsätalousministeri korvattaisiin samassa yhteydessä poliittisella ministerillä, mahdollisena ehdokkaana on mainittu kansanedustaja Jari Koskinen. Hauholainen maanviljelijä on kokoomuksen kansanedustaja.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.