"Ymmärrän, että aikuiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä" – näin asiantuntijat arvioivat väkivaltaa ratkaisuna kiusaamiseen

"Ymmärrän, että aikuiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä" – asiantuntijat arvioivat väkivaltaa ratkaisuna kiusaamiseen 1:13
Katso, mitä asiantuntijat sanoivat.

Asiantuntijat eivät suosittele väkivaltaa ratkaisukeinona, ja kertovat sen olevan usein tehoton tapa estää tulevia tapauksia. 

Lapsiasiavaltuutettu Elina Pekkarinen ja kiusaamisen vastaisen työn erityisasiantuntija Virpi Pöyhönen Mannerheimin lastensuojeluliitosta arvioivat tapoja puuttua kiusaamiseen.

MTV Uutiset teki laajan kyselyn kiusaamisesta. Eräs kyselyyn vastanneista kertoi, että hän turvautui väkivaltaan ratkaisukeinona. Vastaaja kertoi, että koululla ei ollut työkaluja puuttua kiusaamiseen.

Onko väkivalta siis hyväksyttävää tällaisessa tapauksessa?

– En suosittele sitä kenellekään, koska se harvoin sitä tilannetta ratkaisee, sanoo Pekkarinen.

Pekkarisen mukaan hyvin vakavissa väkivallan ja kiusaamisen kierteissä on usein mukana koston elementtejä.

– Silloin voi olla jo epäselvää, kuka on uhri ja kuka on tekijä.

Pekkarinen kuitenkin sanoo ymmärtävänsä väkivaltaisen reaktion täysin, mutta sanoo, että se harvemmin auttaa lopettamaan kiusaamista.

– Ymmärrettävää on myös se, että aikuiset ottavat oikeuden omiin käsiinsä näissä tilanteissa, kun he kokevat, että lapsi kärsii koulussa koko ajan.

Paremmat keinot

Mikä siis keinoksi, kun työkaluja ei koulussa ole?

Erityisasiantuntija Virpi Pöyhönen painottaa kommunikaation tärkeyttä.

– Kouluilla on velvollisuus viestiä selkeästi koteihin. Ja kodeilla on oikeus ja velvollisuus kysyä, että mitä siellä koulussa oikeasti tehdään. Miten siellä toimitaan?

Pöyhönen kertoo, että toinen keino on ottaa yhteyttä myös kiusaajan vanhempiin.

– Usein ajattelemme, että kiusaajan vanhemmat eivät halua tehdä tällaisessa tilanteessa mitään, mutta usein se ei ole näin.

Pöyhösen mukaan joskus vanhemmat hyökkäävät jopa liian rankasti lapsen identiteettiä kohtaan, vaikka parempi olisi kritisoida lapsen käytöstä.

Katso koko pitkä haastattelu täältä.

Lue myös:

    Uusimmat