Jopa 30 000 lasta ja nuorta kiusataan joka viikko – tarvitaan totaalinen muutos: "Suomalainen perisynti on, että yksin pitää tehdä kaikki ja pärjätä"

Aseman Lapset ry:n kouluttaja Ville Koikkalainen: Koko toimintakulttuurin on muututtava, että kiusaaminen saadaan loppumaan 4:09

Suomessa jopa kymmeniä tuhansia koululaisia kiusataan viikoittain, kertoo Aseman Lapset ry:n kouluttaja Ville Koikkalainen. Hänen mielestään koko toimintakulttuurin on muututtava, jotta asiat muuttuisivat.

Ville Koikkalainen on työskennellyt lasten ja nuorten parissa yli 20 vuotta. Muutaman viime vuoden ajan hän on keskittynyt erityisesti kiusaamistapauksiin.

– Kiusaamisen suhteen on menty parempaan suuntaan. Se on kouluterveyskyselyiden perusteella vähentynyt, mutta Suomessa on vieläkin aivan liikaa nuoria ja lapsia, jotka kärsivät kiusaamisesta viikoittain. Kouluterveyskyselyiden mukaan heitä on jopa 30 000.

Lasten kertoma pitää Koikkalaisen mukaan ottaa tosissaan, vaikka tapaukset eivät olisi luonteeltaan niin julmia, että ne nousisivat laajemmin esiin.

– Jos lapset vastaavat kouluterveyskyselyssä, että heitä kiusataan viikoittain, se pitää sisällään todella monenlaisia tekoja, Koikkalainen toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Netin myötä tapaukset voivat levitä laajalle 

Kiusaaminen kirjo on Koikkalaisen mukaan laaja. Se vaihtelee ulossulkemisesta ja muusta henkisestä väkivallasta fyysiseen väkivaltaan.

Kiusaamisen tavat ovat muuttuneet samalla kuin muukin yhteiskunta.

– Sosiaalinen media ja netti ovat tehneet sen, että lasten ja nuorten kiusaamista on meidän aikuisten haastavampaa huomata. Netissä voidaan esimerkiksi levittää erilaisia kuvia ja tehdä kuvamanipulaatiota.

– Lisäksi pahoinpitelyitä kuvataan ja levitetään. Yksittäiset tapaukset saattavat siten levitä tosi laajalle yhtäkkiä, ja vaikutuksetkin ovat laajat. 

"Yksin ei tarvitse pärjätä"

Aseman lapset on valtakunnallinen lasten ja nuorten hyvinvointiin keskittyvä järjestö. Se tekee yhteistyötä muun muassa poliisin ja koulujen kanssa.

Koikkalaisen mukaan viranomaiset kääntyvät heidän puoleensa usein siinä vaiheessa, kun omat keinot loppuvat.

– Jo aiemminkin voisi. Onkohan se suomalainen perisynti, että yksin pitää tehdä kaikki ja pärjätä? Mutta näin ei ole. Siinä vaiheessa, kun opettaja, vanhempi tai sosiaalitoimen työntekijä kuulee jotain hälyttävää, kannattaisi pyytää apua myös muilta. Siinä vaiheessa myös meihin voi ottaa yhteyttä.

Vanhemmat saatava osaksi ratkaisua

Koikkalaisen mielestä yksi iso ongelma on se, että vanhemmat jätetään usein kiusaamistapauksia käsitellessä ulkopuolelle.

– Heitä ei oteta mukaan selvittelemään asioita. Moni tapaus on selvinnyt vasta silloin, kun on saatu vanhemmat saman pöydän ääreen.

– Usein sanotaan, että vanhemmilla on vastuu, mutta annammeko me heille mahdollisuutta toimia, Koikkalainen kysyy.

Jokainen voi vaikuttaa

Koikkalainen tähdentää sitä, että jokainen ihminen voi vaikuttaa siihen, että kiusaaminen yhteiskunnassa vähentyisi.

– Koko toimintakulttuurin on muututtava, että asiat muuttuisivat. Jos kuulemme kiusaamisesta, otetaan lastensuojeluun yhteyttä huomattavasti aiemmin. Ja otetaan myös nuorisotoimi mukaan. Jos vanhempi kuulee, ehkä hän voi soittaa koululle asiasta.

– Me voimme kaikki tehdä jotain, mutta erityisesti näen, että ammattilaisten osaamisessa olisi parantamisen varaa.

Kynttilät syttyvät ympäri Suomen – kansa kunnioittaa Koskelan nuorta uhria 20:57
Kynttilät syttyvät eilen eri puolilla Suomea Koskelan nuoren uhrin muistoksi.  Katso tältä videlta tunnelmia Helsingistä, Vantaalta ja Oulusta.

Lue myös:

    Uusimmat