Ylvan koko perhe sairastui influenssaan – joulua jaksettiin juhlia vasta tapaninpäivänä

Tänä jouluna taudit ovat jyllänneet erityisen paljon. Monen perheen joulusuunnitelmat ovat menneet erilaisten sairasteluiden takia uusiksi. 

Vihdissä asuva Erävuomien perhe ymmärsi joulunalusviikolla, että heistä ei ole joulun juhlijoiksi lauantaina. Superjouluttajaksi tunnustautuva äiti sairastui viikkoa ennen aattoa:

– VIikko sitten sunnuntaina lauloimme vielä Kauneimpia joululauluja, mutta illalla minulla alkoi olla outo olo. Tiistaina olin jo niin kipeä, että olin varma taudin olevan influenssaa, äiti Ylva Erävuoma kertoo. 

Asko Järvinen kertoo, mistä joulun tautiaalto johtuu: 

Pöpöjä on nyt paljon liikkeellä – Asko Järvinen kertoo, onko Suomessakin käynnissä"triplademia" 4:12

Erävuoma kertoo olevansa harvoin kipeä saati kuumeessa, joten lähes 39 asteen kuume vei voimat moneksi päiväksi. 

Jouluihmisenä hän tapaa lukea joululehtiä syyskuusta lähtien, asettelee jouluvalot kauniisti, katsoo joululeffoja ja nauttii tunnelmasta. Nyt hän makasi sängynpohjalla – lahjat paketoimatta, ruoat hakematta – ja tajusi, että tässä perheessä ei juhlita aattona joulua. 

Tauti tarttui lähes jokaiseen

Nopeasti tauti alkoi myös levitä perheessä, sillä tiistaina perheen ysiluokkalainen esikoinen tuli kotiin valitellen kipeää oloa. Kaksi nuorimmaista alakoululaista olivat yskineet jo pidemmän aikaa ja olivat sen takia valmiiksi kotona, mutta heilläkin alkoi nousta kuume. Myöskään perheen isä ei säästynyt, vaan kuume alkoi hänelläkin hipoa korkeita lukemia. 

13-vuotias tyttö oli ainoa, joka ei tähän mennessä ole sairastunut. 

– Koputetaan puuta, äiti sanoo ja kertoo, että tyttö on ollut paljon omassa huoneessaan ja käyttänyt kotonakin maskia selvitäkseen tauditta.

Jouluaattona isovanhemman oli tarkoitus tulla viettämään Erävuomille joulua ja joulupäivänä heidän piti mennä äidin veljelle. 

– Kerroimme lapsille jo viikolla, että varustautuvat viettämään joulua vasta sitten, kun kaikki olemme terveitä. 

Kukaan lapsista ei harmitellut asiaa; äidin mukaan he tuntuivat olevan niin kipeitä, että juhlinta ei kuulostanut edes harkittavalta ajatukselta. 

Pukki toi lahjat joulupäivän yönä

Aattona äiti kävi kävelyllä. Kylä oli hiljainen, monien pihoilla oli autoja; vieraita joka tuvassa. 

– Mutta toisaalta sitä oli kiva katsella ulkopuolisena ja ajatella, että meillä tuo kaikki on vielä edessä. 

Jouluaaton ja joulupäivän välisenä yönä oli kuitenkin pukki vieraillut, ja kotiin saapuneet paketit alkoivat poltella varsinkin pienimpien lasten mieltä. 

– En ollut saanut niitä paketoitua ennen sitä, joten siksi tulivat vasta yöllä, äiti naurahtaa nyt. Olimme kuitenkin sopineet, että joulua vietetään vasta tapaninpäivänä, kun kaikki ovat terveitä. 

Tapaninpäivän saapuessa perhe sai vihdoin kinkut, kalat ja laatikot pöytään. Ruoat oli tilattu – ensimmäistä kertaa tässä perheessä – netin kautta ja kinkkujen ja kalan oli hakenut kotiovelle äidin veli. 

– Sitten availtiin lahjoja. Oli rentoa, kun ei ollut aikatauluja tai tarvinnut miettiä tekemisiä kenenkään muun mukaan.

Nyt pahimmat kuumepiikit tuntuvat olevan perheeltä ohi, paitsi pienimmällä, jolle kuume nousi vielä eilen uudelleen – ja loppuilta menikin pötkötellessä uusien lahjojen kanssa.

– Ehkä uutenavuotena sitten nähdään jo ystäviä ja sukulaisiakin, äiti miettii. 

Menivätkö sinun joulusuunnitelmasi päälaelleen sairastumisen takia? Kerro tarinasi meille uutiset@mtv.fi!

Lue myös:

    Uusimmat