Huolestuttaako korona joulun alla? Ylilääkäri kertoo, onko "varmuustesteistä" hyötyä

10:55
Millaisia oireita korona nyt aiheuttaa? Katso koko haastattelu videolta.

Jos joulun haluaa viettää terveenä, kannattaa kaikkien noudattaa hyviä suojautumisohjeita.

Korona ja muut hengitystieinfektiot kaatavat nyt ihmisiä sängyn pohjalle. THL.n ylilääkäri Tuula Hannila-Handelberg kertoo MTV Uutiset Livessä, että myös influenssaa on jo Suomessa tavattu.

Talvi on otollista aikaa pisara- ja kosketustartuntana leviävien virusten kiertämiselle, kun ihmiset vetäytyvät sisätiloihin. Joulun aikaan pärskeille voi altistua niin lahjaostoksilla kuin sukuloidessa.

Jotta loppuvuoden juhlia pääsisi viettämään terveenä, kannattaa sairaana jäädä kotiin lepäämään ja huolehtia hyvästä käsihygieniasta. Halutessaan voi pitää etäisyyttä muihin ihmisiin ja käyttää kasvomaskia, Hannila-Handelberg neuvoo. THL:n määrittelemien kohderyhmien pitää pitää huolta influenssa- ja koronarokotuksistaan.

Korona aiheuttaa tyypillisesti lieviä oireita, joiden aiheuttajaa ei voi erottaa ilman testiä. Riskiryhmäläisten, kuten iäkkäiden ja vaikeasta sydänsairaudesta kärsivien, kannattaa hakeutua viralliseen testiin herkästi. Perusterveet voivat tehdä halutessaan koronan kotitestin.

– Mutta täytyy muistaa jälleen kerran, että jos se koronatesti on negatiivinen ja on infektio-oireita, niin siellä voi olla takana muu infektio, esimerkiksi influenssa, Hannila-Handelberg sanoo.

Oireettoman testaamista ylilääkäri ei pidä hyödyllisenä. Mikäli koronatestin tekee "varmuuden varalta" ja tulos on positiivinen, kannattaa jäädä seuraamaan oireiden kehittymistä.

Joulun vietossa kannattaa huomioita yksilölliset tilanteet, kuten perheen mahdolliset riskiryhmäläiset. Kokoontui joulupöydän ääreen riskiryhmäläisiä tai ei, käsi- ja yskimishygieniasta kannattaa huolehtia ja sairaana pysyä omissa oloissaan.

Uutisaamu nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Voiko kotitestin tuloksen väärentää positiiviseksi? MTV testasi – katso tulos videolta.

0:49
Voiko koronaviruksen kotitestin tuloksen väärentää? MTV testasi, muuttaako kolajuoma tai appelsiinimehu tuloksen positiiviseksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja