Yllättävät faktat: Nämä asiat voivat laukaista migreenin

Migreenistä johtuva kivulias päänsärky, oksentelu ja erilaiset näköhäiriöt voivat saada alkunsa yllättävistä syistä.

Migreenikohtaukset ovat yllättävän tuttuja monelle. Useat tunnistavat migreenin laukaisevia tekijöitä, mutta joillekin syy kohtausten taustalla saattaa olla joskus epäselvä. Ota selvää, selittääkö tämä lista migreenikohtauksesi!

Nukut liikaa

Monelle ei tule yllätyksenä, että yöunien jääminen vähäisiksi saattaa aiheuttaa migreeniä. Harva on kuitenkaan tietoinen siitä, että myös liian pitkät yöunet saattavat laukaista migreenikohtauksen.

– Migreenille alttiiden ihmisten aivoille sopii mahdollisimman tasainen rytmi ja luotettavat rutiinit. Neuvon ihmisiä heräämään myös lauantaisin ja sunnuntaisin samaan aikaan kuin arkena, Montefiore Headache Centerissä New Yorkissa työskentelevä tohtori Dawn Buse kertoo.

Sen lisäksi, että liian pitkät tai liian lyhyet yöunet voivat aiheuttaa migreenikohtauksen, myös aikaero voi olla migreenin laukaiseva tekijä. Migreenistä kärsivien olisi tästä syystä syytä kiinnittää erityishuomiota lepoon etenkin silloin kun aikaero maiden välillä on suuri.

Lopetat stressaamisen

On yleisessä tiedossa, että stressi voi aiheuttaa migreenikohtauksen, mutta myös stressin jälkeinen rauhoittuminen voi laukaista päänsäryn. Kun elimistö palautuu stressistä, muuttuvat elimistöön vapautuvat aineet niin merkittävästi, että migreenikohtaus saattaa käynnistyä.

– Tästä syystä stressin käsitteleminen onkin ensiarvoisen tärkeää. Se ei ole helppoa, mutta sitäkin tärkeämpää, Buse toteaa.

Ulkona sataa

Sään vaikutuksista migreenikohtauksen alkamiseen ei olla saatu vielä virallista tutkimustietoa, mutta sairauden parissa työskentelevät ovat huomanneet, että useat migreenikohtauksista kärsivät ovat kommenttiensa perusteella antaneet osviittaa tälle faktalle.

– Potilaani kertovat usein, että he saavat useammin migreenejä sateisina päivinä, Jeffersonin yliopistollisen sairaalan Headache Centerin johtaja, tohtori Stephen Silberstein kertoo.

Estrogeenitasot muuttuvat

Estrogeenit eli naishormonit voivat vaikuttaa migreenikohtauksen alkamiseen. Elimistön estrogeenitasot muuttuvat kuukautisten aikaan, ehkäisypillereiden käytössä tapahtuneiden muutosten aikana, raskauden aikana, synnytyksen aikana, vaihdevuosien aikana. Estrogeenitasojen muutokset voivat aiheuttaa myös sen, että keho herkistyy entisestään muille ärsykkeille, jotka aiheuttavat migreenikohtauksia.

Voimakkaat ärsykkeet

Toisille migreenipotilaista voimakkaat tuoksut voivat aiheuttaa kohtauksia. Voimakkaita ulkoisia ärsykkeitä varten kannattaa siten varautua jo etukäteen – ei ole epäkohteliasta pyytää esimerkiksi kollegaa lakkaamaan käyttämästä hajuvettä, kun kyseessä on terveydellinen syy.

– Kirkkaat valot, voimakkaat hajut ja kovat äänet voivat laukaista migreenin, Buse kertoo.

Harrastat seksiä

Busen mukaan fyysiset ponnistukset voivat laukaista migreenin. Tästä syystä seksi voi aiheuttaa joillekin migreenikohtauksia. Syytä tähän ei tiedetä, mutta saattaa olla, että aivoissa fyysisten suoritusten aikana tapahtuvat muutokset johtavat joillain migreeniin. Toisaalta seksi voi parhaimmillaan myös ehkäistä migreenikohtauksia.

– Kun harjoitellaan säännöllisesti, elimistö oppii tuottamaan omia kipulääkkeitään, Silberstein kertoo.

Katso: Suurin pudottaja

Lue myös:

AVA / Heli Kuitunen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja