Ylioppilasteatterin liikkuvassa näytelmässä katsoja valitsee reitin

Elokuvana tuttu King Kong -tarina saa erikoisen käsittelyn Ylioppilasteatterin uusimmassa kesäteatteriproduktiossa.

Esityksessä näyttelijät kuljettavat katsojia kolmea eri reittiä pitkin yhteiseen loppukohtaukseen. Katsoja valitsee esityksen, seuraako hän kauneus, tirkistely vai hardcore -reittiä.

Ohjaaja Ossi Koskelainen kertoo, että liikkuvaa teatteria on tehty jo 1990-luvulta alkaen. Brittiläinen Forced Entertainment -niminen ryhmä toi liikkuvan teatterin ihmisten tietoisuuteen. Ryhmä käytti teatraalisia kävelyreittejä kriittisesti kommentoivassa poliittisessa teatterissa.

- Tämä King Kong on kyllä enemmän viihdettä, Koskelainen sanoo.

Liikkuvat näytelmät ovat yleistyneet

Suomessa liikkuvaa teatteria ja teatraalisia kävelykierroksia ovat kokeilleet muun muassa esitysryhmä Todellisuuden tutkimuskeskus ja tanssiteatteri Zodiak. Myös Ylioppilasteatterin toinen tämän kesän näytelmä Maaseutu on liikkuvaa teatteria.

- Kyllä se näyttää olevan trendi ainakin Ylioppilasteatterilla, Koskelainen sanoo.

Idea kolmen eri reitin kuljetusteatterista lähti näytelmän päähenkilöistä. Tekijät halusivat, että katsoja tutustuu yhteen päähenkilöön muita vahvemmin.

Kolmen eri teoksen ohjaamisessa on haasteensa.

- Itse olen ohjannut reiteistä kaksi. Se vaatii aikatauluttamista, ja paljon enemmän keskustelua.

Markkinointikikka

Koskelainen kertoo, että katsojan valinta tai loppuratkaisuun vaikuttaminen eivät ole uusia ideoita. Muun muassa monet lastenteatterit ovat tehneet esityksiä, joissa katsoja saa valita lopun. Samoin Kalle Holmberg teki vastaavia esityksiä 1970-luvulla.

Mutta miksi kolme eri teosta? Eikö se ärsytä katsojaa, kun pääsee näkemään vain yhden?

- No tähän liittyy sellainen markkinointikikka, että näytelmä täytyy tulla katsomaan nyt kolmeen kertaan, Koskelainen sanoo naureskellen.

King Kong Hki tulee ensi-iltaan perjantaina.

Katso Pauliina Pietilän juttu (Kymmenen uutiset 15.7.2011)

Lue myös:

    Uusimmat