Mainos

Ylioppilaskokelaan kauhunhetket sähköisissä kirjoituksissa – vastaukset katosivat kokeen loppuhetkillä

Töölön yhteiskoulussa opiskeleva abiturientti säikähti aika tavalla, kun aivan maantiedon kirjoitusten lopussa hänen vastauksensa näyttivät kadonneen koneelta.

– Olin tehnyt koetta noin viisi ja puoli tuntia. Varttia ennen koeajan loppumista katosi yksi vastaus, hän kertoo.

Nuori nainen ilmoitti tapahtuneesta välittömästi valvojalle, ja tämän jälkeen näytti, että vastauksia olisi kadonnut enemmänkin.

Maantiedon koe suoritetaan nykyään kynän ja paperin sijaan sähköisesti, joten vastaukset kirjoitetaan tietokoneella. Sähköiset kokeet ovat suhteellisen uusi ilmiö, ja valvojat soittivat Ylioppilastutkintolautakuntaan (YTL) ohjeiden saamiseksi.

– Menin vähän paniikkiin tietenkin. Viisi tuntia raapustanut koetta, ja kymmenen minuuttia ennen loppua ei ollut vastauksia, nainen kertoo.

Vian syy ei tiedossa

Vaikka vastaukset eivät näkyneetkään kokelaalle, selvisi jatkoselvityksessä, että vastaukset olivat kuin olivatkin tallentuneet palvelimelle.

Nainen kehuu YTL:n toimintaa tilanteessa. Järjestelmää kehittävä tiimi kävi koululla selvittämässä tilannetta, jotta vastaavaa ei tapahtuisi jatkossa.

– Mun asia on otettu tosi hyvin huomioon. Syy ei ole vielä tiedossa, mutta on selvinnyt, ettei tapahtunut ole minun vikani.

Projektipäällikkö Matti Lattu YTL:stä kertoo, että kehitystiimi halusi käydä paikalla tutustumassa tilanteeseen, koska maantieteellinen etäisyys sen mahdollisti. YTL halusi käynnillään tarkistaa, että versiot kolmeen eri paikkaan tallennetuista vastauksista ovat samat.

– Lisäksi haluttiin ensikäden tietoa siitä, mitä oli tapahtunut, Lattu kertoo.

Hänen mukaansa vaikuttaa sille, että kyseessä on jonkinlainen tekninen ongelma. Tallennetut vastaukset olivat kuitenkin siellä missä pitääkin, vaikka kone ei näyttänyt niitä. Vastaavia yksittäistapauksia on ollut aiemminkin, mutta niiden taustalla on ollut erilaisia syitä.

– Nyt täytyy penkoa, mikä sen on voinut aiheuttaa.

Ylioppilaskokelaan osalta kaikki vaikuttaa kuitenkin käyneen hyvin. Alustavien tulosten mukaan hän on saamassa maantiedon ylioppilaskirjoituksista E:n eli eximian, eli toiseksi korkeimman arvosanan.

YTL: Yhdenkään kokelaan vastaukset eivät kadonneet

YTL:n sivuilla julkaistussa kevään sähköisiä ylioppilaskirjoituksia käsitelleessä blogikirjoituksessa kerrotaan, että tänä keväänä yhteydenottoja tehtiin muun muassa kokelaiden tekniseen valvontaan liittyvän ominaisuuden osalta. Lisäksi muutamia ongelmia oli liittyen verkkoon, ääninäytteiden kuulemiseen sekä sähkökatkoihin. Eräissä tapauksissa eräät USB-kuulokkeet eivät olleet yhteensopivia ääninäytteiden kuunteluun. Ongelmiin löytyi kuitenkin ratkaisu.

Osassa tapauksista ongelmien syy on selvittämättä. Blogissa kaikkein hämmentävimmäksi tapaukseksi nostettiinkin Töölön kokelaan kokema "katoavan vastauksen tapaus".

– Valtaosa kokelaista on suorittanut digitaalisen ylioppilaskokeen täysin ongelmitta ja yksittäisissä ongelmatapauksissakin koe on voitu suorittaa loppuun, blogissa kerrotaan. 

Lattu kertoo, että vastaavien tilanteiden kannalta on tärkeää, että YTL saa välitettyä opiskelijoille tiedon siitä, että datat ovat vikatilanteissa tallessa.

– Ettei ole syytä huoleen. Yhdenkään kokelaan vastaukset eivät ole kadonneet, eikä kokeen suoritus ole jäänyt kenelläkään kesken, hän painottaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.