Tekniset ongelmat haittasivat ylioppilaskirjoituksia useissa lukioissa – kokeiden tekeminen viivästyi yli kahdella tunnilla

Ylioppilastutkinto uudistuu 4:41
Video: Ylioppilastutkinnot uudistuivat – mikä muuttui?

Äidinkielen lukutaidon kokeen käynnistyminen viivästyi kahdessa lukiossa teknisten ongelmien takia, ylioppilastutkintolautakunta kertoo. Kokeen tekeminen viivästyi lukioissa yli kahdella tunnilla.

Lautakunta ei kerro lukioiden nimiä, mutta Ylen tietojen mukaan kokeen alku viivästyi ainakin Kouvolan yhteislyseossa. Ongelmat koskivat yhteensä noin 270 kokelasta, ylioppilastutkintolautakunta kertoo.

Lautakunnan mukaan viivästys hyvitetään kokelaille ja otetaan tarpeen tullen huomioon kokeiden arvioinnissa.

– Lukioiden raporttien pohjalta arvioimme sitä, kuinka merkittävää haittaa häiriöistä on ollut kokelaille, ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteeri Tiina Tähkä sanoo STT:lle.

Palvelimissa kuormitusta useissa lukioissa

Ongelmat ilmenivät koetilojen palvelimissa ja verkon asetuksissa. Tähkän mukaan ongelman tarkempi analyysi on luvassa koepäivän ja tutkintokerran jälkeen. Hän arvioi, että kevään muut koepäivät pystytään järjestämään normaalisti.

– Lukiot, joissa on ollut tänään ongelmia, voivat olla yhteydessä tukinumeroomme. Huomenna varmistamme, että näissä lukioissa, joissa on ollut suurimmat viiveet, on kaikki kunnossa torstain ja perjantain kokeita varten.

Lisäksi muutamassa lukiossa on ilmennyt ongelmia koetilan palvelimien kuormituksen kanssa. Näissäkin tapauksissa ongelman selvittämiseen kulunut aika hyvitetään kokelaille.

Tähkä arvelee, että kuormitusta ovat voineet esimerkiksi aiheuttaa koemateriaaliin kuuluvat videotiedostot.

– Meillä ei ole tarkempaa määrää tiedossa, kuinka monessa lukiossa ongelma on ilmennyt. Muutamasta lukiosta on oltu meihin yhteydessä. Lisäksi saattaa olla lukioita, joissa kuormitus on ollut hetkellistä, Tähkä kertoo.

Lautakunta: lukiot hyvin varautuneita ongelmiin

Tähkän mukaan lukiot ovat varautuneet hyvin ongelmatilanteisiin. Ylioppilastutkintolautakunta on julkaissut myös niin kutsutun katastrofiharjoituksen, jota lukioissa harjoitellaan aktiivisesti. Harjoitus sisältää 15 häiriötyyppiä koneiden rikkoutumisesta verkkohäiriöihin.

Yksittäisiä viivästyksiä ja sattumuksia on tapahtunut ylioppilaskokeissa myös kynän ja paperin aikakaudella, Tähkä huomauttaa. Häiriöt ovat yleensä kestäneet vartista tuntiin. Sen sijaan kahden tunnin viivästykset ovat erittäin poikkeuksellisia.

– Viime vuonna alkaneissa digitaalisissa kokeissa muutaman lukion viivästykset ovat olleet tyypillisiä. Puhutaan alle kymmenestä lukiosta.

Koejärjestelmä on käytössä kaikissa lukioissa ja esimerkiksi koeviikoilla sitä käytetään ahkerasti.

– Tyypillisellä koeviikolla järjestelmään palautetaan lähes 200 000 koesuoritusta. Tässä yhteydessä tyypilliset ongelmatilanteet tulevat esiin, ja pystymme ratkomaan niitä niin lukioissa kuin lautakunnassa.

Kevään ylioppilaskirjoitukset alkoivat tänään suomen ja ruotsin äidinkielen lukutaidon kokeilla sekä suomi ja ruotsi toisena kielenä -kokeilla. Päivän kokeisiin oli ilmoittautunut yli 29 700 kokelasta, mikä tekee siitä kaikkien aikojen suurimman digitaalisesti järjestetyn tutkintopäivän.

Juttua täydennetty klo. 14.22.

Lue myös:

    Uusimmat