Mainos

Ylilääkäri Lastenklinikasta: Liikaa infektioita, liikaa remonttia

HYKSin Lastenklinikalla taistellaan vanhenevan rakennuksen kanssa. Rakennuksen tilat eivät ole riittävät sen paremmin kuntonsa kuin kokonsakaan puolesta.

Yksi ongelmallisimmista osastoista on vastasyntyneiden teho-osasto K7, jossa tilanpuutteen lisäksi taistellaan henkilökunnan terveyden kanssa.

– Osastolla oli loka-marraskuun taitteessa putki rikki. Se huomattiin alakerrasta ja sitten jouduttiin sulkemaan osa osastoa ja tehtiin epoksikorjaus. Mutta siinä on voinut imeytyä vettä rakenteisiin, kertoo osaston ylilääkäri Sture Anderson.

Hometta osastolla ei ole pystytty osoittamaan, eikä todennäköisesti pystytäkään, ennen kuin rakenteet päästään kunnolla purkamaan. Työntekijät ovat kuitenkin oireilleet selkeästi.

– Työterveyslaitos on tehnyt selvityksen, että 60 prosentilla on jotain ongelmaa. Tällä hetkellä kuusi henkilökuntaan kuuluvaa on työterveyshuollon seurannassa, eivätkä he voi työskennellä täällä.

Huono sisäilma etenkin työtekijöiden ongelma

Vaikka sisäilman kanssa onkin ongelmia, eivät ne Andersonin mukaan kuitenkaan riskeeraa potilaita osastolla.

– Mitä vakavammin sairas vastasyntynyt on, sitä todennäköisemmin hän ei hengitä tätä sisäilmaa, vaan on hengitystuen tarpeessa. Ja silloin happi tulee muista lähteistä, ei sisäilmasta. Eli ongelma on enemmänkin henkilökunnan, ei potilaiden.

Sen sijaan elinsiirto-osaston toimintaa sisäilmaongelmat haittaavat.

– Kun ihminen saa keuhkonsiirron, hän on hyvin altis kaikille infektioille. Häntä ei voida silloin hoitaa sillä osastolla.

Vastasyntyneiden teho-osastolla tilanpuute on kuitenkin ongelma, joka vaikuttaa myös potilasturvallisuuteen.

– Meillä on infektioita liikaa täällä, Anderson toteaa.

– Infektioihin vaikuttaa aina se, kun on liian tiiviisti. Nämä (keskos)kaapit ovat liian lähellä toisiaan. On enemmän potilaita jokaista hoitajaa kohti, joten hoitajat joutuvat auttamaan siinä toisiaan. Ja siinä sitten leviää nämä tietyt sairaalainfektiot potilaasta toiseen.

"Paikka paikan päälle"

Tilanpuutteen vuoksi sairaalassa rikotaan jatkuvasti myös paloturvallisuusmääräyksiä. Esimerkiksi käytävillä ei tulisi säilyttää mitään esteettömän kulun turvaamiseksi. Tilanpuute ei tätä kuitenkaan mahdollista, vaan sääntöä rikotaan lähes poikkeuksetta.

Myös jatkuvasti sairaalassa tehtävät korjaukset rassaavat.

– Remontti on koko ajan käynnissä ja sitä on täällä liikaakin, niin kuin kuvasta ilmi, joka paikka on telineitä täysi. Täällä on koko ajan laitettu paikkaa paikan päälle, Anderson kuvailee.

Ylilääkäri kaipaileekin teho-osastolle kiihkeästi uusia tiloja, joista on jo suunnitelmat olemassa. Uusia tiloja joudutaan kuitenkin odottamaan vielä vuosia. Odotus on tullut osastolle jo turhankin tutuksi.

– Vuonna 2002 uusi hallitus teki päätöksen, että tämä vastasyntyneiden teho-osasto siirtyy naistenklinikalle kiireisellä aikataululla. Yhä ollaan täällä, Anderson huokaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.