Mainos

Ylilääkäri influenssakaaoksesta MTV:lle: "Hyvin poikkeuksellista, lääkärintodistusta ei kannata lähteä hakemaan"

1:57

Päivystyspoliklinikat ovat ruuhkautuneet pahoin influenssan takia muun muassa pääkaupunkiseudulla ja Pirkanmaalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tartuntarekisteriin on kirjattu jo yli 8000 influenssa-A-tartuntaa. Asiantuntija arvioi MTV:n Kymmenen Uutisissa, että tilanne on poikkeuksellinen.

Influenssarokotteen teho on jäänyt tänä vuonna odotettua heikommaksi.

– Tällainen tilanne on hyvin poikkeuksellista. Tämän vuoden epidemian aikaan päivystyksiin on influenssan takia hakeutunut kolme kertaa enemmän potilaita kuin tavallisena influenssakautena, kertoo ylilääkäri Veli-Pekka Harjola Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta.

Pääkaupunkiseudun päivystyksissä kaikki mahdolliset ylipaikat on käytössä. Sairaaloihin on haalittu lisävuoteita ja –tuoleja odotustiloihin. 

– Pahimmillaan ambulanssit tuovat potilaita jonoihin aulaan odottamaan vapautuvia sänkyjä, Harjola kertoo.

Tilannetta on purettu muun muassa ahkeran ja joustavan henkilökunnan avulla, mistä Harjola kiittelee vuolaasti. Hänen mukaansa henkilökunta on tehnyt vapaaehtoisia ylitöitä ja ylimääräisiä vuoroja vuodeosastoja myöten.

Harjola neuvoo että, näin poikkeuksellisessa tilanteessa perusterveen henkilön ei lähtökohtaisesti kannata lähteä päivystykseen saadessaan influenssan oireita.

– Eikä ainakaan sairauslomatodistuta varten. Oireen mukainen hoito riittää, hän tarkentaa.

Tilanteelle on Harjolan mukaan löydetty useita selityksiä. Yksi  on se, että epidemia tuli huomattavasti aiemmin kuin tavallisesti, mikä on johtanut siihen, että influenssarokotteet eivät ole tehonneet yhtä hyvin.

– Aika rokotteen ottamisesta epidemian alkuun saattoi jäädä vähäisemmäksi, hän kertoo.

Harjola kuitenkin huomauttaa, että hyvin monet suomalaiset ovat ottaneet rokotteen, ja tilanne voisi olla vielä pahempi, jos useampi olisi jättänyt rokotteen väliin.


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.