Ylilääkäri 1-vuotiaan huumetapauksesta Varkaudessa: Yksikin tapaus liikaa – hengitys voi lamaantua nopeasti

Huumausaineiden korvaushoitolääkkeet voivat lapselle päätyessään olla hengenvaarallisia, kertoo A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki. Tänään uutisoitiin tapauksesta, jossa alle vuoden ikäinen lapsi toimitettiin Varkaudessa sairaalahoitoon tämän saatua korvaushoitolääkkeitä.

Korvaushoitolääkkeitä käytetään opioidiriippuvuuksien, kuten Subutex- tai heroiiniriippuvuuden hoitoon. Käytettävien lääkkeiden vaikuttava aine on joko joko metadoni tai buprenorfiini. Kumpikin aineista voi pienellä lapsella aiheuttaa nopeasti hengityslaman.

– Metadoni voi riittävällä annoksella tappaa myös aikuisen. Maailmalla valitettavasti ihmisiä kuolee joskus metadonin käytön aloituksissa, kun annosta nostetaan liian nopeasti, Simojoki kertoo.

Suomessa eniten huumekuolemia aiheuttava aine on buprenorfiini, jota on muun muassa Subutexissa. Aikuisella hengityslama ei seuraa aineesta yksistään, vaan sen kanssa sekaisin nautitusta alkoholista tai lääkkeistä.

Lapsen hengitysjärjestelmä menee kuitenkin aikuista helpommin sekaisin, minkä vuoksi aikuiselle turvallinen tila voi olla lapselle hengenvaarallinen. Vaarallisista määristä Simojoki ei osaa sanoa, koska vaikuttaa muun muassa lapsen paino. Kuitenkin pienetkin määrät voivat aiheuttaa lapselle kuolemanriskin.

Asiantuntija ei toisi kovia huumeita yhteiskunnan jaettavaksi 1:47

Tapaukset äärimmäisen harvinaisia

Simojoen mukaan tapaukset, jossa lapset ovat saaneet korvaushoitolääkkeitä, ovat äärimmäisen harvinaisia. Lääkkeiden jakelua kehittämällä tapausten määrään voidaan vaikuttaa.

– Surullista kuulla, että lapsi on altistunut aineelle. Kauhea tilanne. Nämä ovat erittäin ikäviä tapauksia, joissa yksikin on liikaa, hän kommentoi.

Suomessa turvallisuus ja hoidot ovat hänen mukaansa sellaisia, että 15 vuoden uran aikana on sattunut vain yksittäisiä tapauksia. Niissä lapset ovat päässeet vahingossa lääkkeisiin käsiksi.

– Valitettavasti maailmalta tulee välillä uutisia lasten saamista yliannostuksista, hän kertoo.

Tapauksen taustoista ei tietoa

Simojoki kertoo, että lapsen kokemat sekavuus ja pahoinvointi ovat aineiden yleisimpiä haittavaikutuksia.

– Jos tilanne on se, että lapsi on ollut huonovointinen ja sekava, ei annos ole ollut niin korkea, että hengityslama olisi keskeinen haaste. Riittävän suurella annoksella aine salpaa hengityksen nopeasti.

Simojoki ei ole koskaan törmännyt tapaukseen, jossa lapselle olisi annettu korvaushoitolääkkeitä tahallisesti. Syytä aineen päätymisestä lapselle hän ei ala arvailemaan. Varkauden tapauksessa vanhempia epäillään törkeästä pahoinpitelystä.

– Koskaan ei kuitenkaan voi tietää, mikä taustalla, Simojoki toteaa.

Tässä vaiheessa ei tiedetä, ovatko Varkaudessa lapselle annetut lääkkeet saatu hoidon piiristä vai katukaupasta.


Lue myös:

    Uusimmat