Mainos

Yli puolet vastavalmistuneista ylioppilaista jää vaille opiskelupaikkaa

22:11

Vastavalmistuneiden ylioppilaiden opiskelupaikat ovat kiven alla.

Tilastokeskuksen tuoreen koulutustilaston mukaan vain alle puolet - 47,5 prosenttia  ylioppilaista - saa opiskelupaikan heti ylioppilastutkinnon jälkeen. Välivuoden pitäminen ei suinkaan ole ainoa syy tähän.

Kaksi kolmannesta nimittäin hakee jatkopaikkaa, mutta vain kolmannes saa sen. Samoista paikoista taistelevat hakijat, jotka ovat saaneet lakkinsa aikaisemmin. Osalla on jo opinto-oikeus muualla tai jopa valmis tutkinto.

– Tilanne on pitää saada muutettua, vain kolmannes tuoreista ylioppilaista saa hakemansa opiskelupaikan. Opiskelijavalintauudistusta todella odotetaan, toteaa Suomen Lukiolaisten Liiton puheenjohtaja Otto Ahoniemi.

Ensikertalaisille tulossa kiintiöt

Pullonkaulaan haetaan  helpotusta varaamalla korkeakoulujen ja yliopistojen aloituspaikat ensisijaisesti ensimmäistä opiskelupaikkaa hakeville.

Opetus-ja kulttuuriministeriössä valmistellaan opiskelijavalintauudistusta, jonka ensimmäinen vaihe otetaan käyttöön jo ensi syksynä. Silloin yliopistot ja korkeakoulut saavat kiintiöidä ensimmäistä opiskelupaikkaa hakevien määrän.

– Muille eli tutkinnon jo suorittaneille tai jo opiskeleville pitää räätälöidä muita väyliä opiskelemaan pääsemiseksi, sanoo opetusneuvos Birgitta Vuorinen Opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Uudistuksen nykytilanne hämmentää

Yliopistot ja korkeakoulut siis saavat niin halutessaan ottaa kiintiöt ensi syksynä käyttöön. Mutta ei ole pakko.

Vallitseva tilanne hämmentää lukiolaisia. 

– Meistä uudistuksesta pitää päättää selkeästi ja yhdenmukaisesti kautta Suomenniemen. Yliopistojen ja korkeakoulujen pitäisi kantaa oma vastuunsa uudistuksessa, vaatii Ahoniemi.

Toistaiseksi yhtenäisestä linjasta ei ole kerrottu. Opiskelupaikan hakija on kiperän tilanteen edessä. Nakittaako sitä itsensä jollekin alalle, jos ottaa sellaisen opiskelupaikan vastaan, joka ei kuitenkaan ole se oma juttu?

Koko uudistus toteen 2016 

Vuodesta 2016 lähtien kaikkien yliopistojen ja korkeakoulujen päävalinnat on tarkoitus varata kokonaan ensikertalaisille.

– Tätä toista vaihetta valmistelaan, hallituksen esitys tehdään kuluvan vuoden aikana, kertoo Vuorinen.

 Valmistelussa joudutaan vielä varmistamaan  ainakin koulutuksen tasa-arvoisuus. Väylät alan vaihtajien ja usean tutkinnon suorittavien mahdollisuudet pitää turvata. 

 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.